Wilhelm Mühle, cetăţean de onoare post mortem şi bust în Parcul Rozelor. Casa în care a locuit rămâne o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wilhelm Muhle a trăit între 1844-1908

În şedinţa extraordinară a Consiliul Local Timişoara, din 3 august, de Ziua oraşului, Wilhelm Mühle, fostul florar al Imperiului Austro-Ungar, va primi titlul de Cetăţean de onoare post-mortem

Consiliul Local va vota în şedinţa din 3 august, de Ziua Timişoarei, ca Wilhem Mühle, să primească titlul de Cetăţean de onoare post-mortem ca mulţumire pentru contribuţia sa la crearea imaginii de “Timişoara – oraş al florilor”.

Wilhelm Mühle va avea şi un bust care va fi amenajat în scurt timp în Parcul Rozelor. În acest timp, casa în care a locuit, care se află pe Bulevardul Mihai Viteazul, a ajuns în paragină din cauza unor proprietari iresponsabili care au profitat de slăbiciunile sistemului.

Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoştinţe legate de creşterea florilor în Cehia şi apoi Germania, dar în anul 1866 s-a stabilit la Timişoara. Aici a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme; Niemetz avea o mare florărie în cartierul Elisabetin şi exporta flori şi pomi fructiferi în întreg Imperiu Austro-Ungar. Mai departe, Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi a preluat cu succes afacerea, în 1876. La puţin timp, Wilhelm Mühle va construi o vilă elegantă, dar care nu ieşea din tiparele arhitecturii epocii. Vila este cunoscută astăzi drept Casa Mühle.

Wilhelm Mühle şi fiul său, Arpad Mühle, au primit recunoaşterea întregii Europe datorită soiurilor aristocratice de roze obţinute. La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Mühle a creat soiul „Madame Josephine” (cel mai cunoscut soi al său), un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs în Ungaria. Mai mult: familia Mühle a editat, vreme de un deceniu, o revistă faimoasă care apărea în limba maghiară, „Rozsa Ujsag”.

În 1891, Timişoara a găzduit Expoziţia Agricolă, la care invitat special a fost împăratul Franz Josef. Wilhelm Mühle a amenajat cu această ocazie un parc, în care a expus în jur de 300 de varietăţi de trandafiri.

Împăratul a fost atât de impresionat încât i-a propus lui Mühle să devină florarul Curţii Imperiale. Concret, Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale de la Viena şi a celei Regale de la Budapesta.

Citeşte şi:

Casa Mühle poate deschide cutia Pandorei: un ofiţer de securitate a cumpărat vila prin legea 112 şi a vândut-o apoi la ţigani

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite