VIDEO Turneul naţional Semnal M-35 de ani a început la Timişoara: "Probabil că ce cântăm noi nu dispare aşa de uşor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendara formaţie clujeană Semnal M şi-a început, la Timişoara, turneul naţional aniversare 35 de ani de existenţă. Clujenii au susţinut concertul în Snake Club

După foarte mult timp, formaţia Semnal M a organizat un turneu prin România. Sunt programate 35 de concerte pentru aniversarea a 35 de ani de activitate muzicală.

Turneul Semnal M-35 de ani a început la Timişoara, muzicienii clujeni susţinând un concert în clubul Snake.

Din vechea formulă, în trupă se mai află astăzi veteranii Ştefan Boldijar (voce şi chitară bas), cel care a fondat Semnal M alături de regretatul Iuliu Merca, şi Francisc Salomon (tobe), care s-a alăturat formaţiei în 1980.

Alături de ei cântă muzicieni din tânara generaţie precum Florin Ştefan (chitară, voce), Nicu Barna (chitară) şi Cătălin Pop (chitară).
 

„De ce aşa o pauză lungă? Avem şi noi o vârstă! Însă acum, la 35 de ani, am zis că merită să ne aducem aminte de unul, de cealălat. Am rezistat atâta timp pentru că asta am făcut mereu. Şi probabil că ce cântăm noi nu dispare aşa de uşor”, a declarat Ştefan Boldijar, liderul grupului Semnal M.
 

Ştefan Boldijar şi-a adus aminte de vremurile în care Ardealul şi Banatul se duelau în muzică. Timişoara era o veritabilă capitală a rockului, însă nici Clujul nu se lăsa mai prejos. 


„Era o concurenţă, dar ne-am şi intersectat de multe ori. Noi am avut turnee împreună cu Progresiv TM, ani de zile. Pe vremurile alea am cântat destul de mult în Timişoara, dar în ulimul timp nu am mai ajuns. Aproximativ de zece ani nu am mai cântat aici”, a afirmat Boldijar.

În deschidere la Scorpions şi Deep Purple
 

Semnal M nu a mai apărut cu un album din 2004, însă Ştefan Boldijar susţine că piese noi s-au tot compus de-a lungul anilor.

„Ne lovim de aceaşi problemă, ce să faci cu piesele? Album atunci este album când este difuzat, promovat şi cumpărat. Dacă va exista un producător interesat şi de Semnal M noi suntem pregătiţi. Mai avem un proiect. Cochetăm şi noi cu un spectacol unplugged, o combinaţie între clasic şi rock, cu invitaţi precum soprana Iulia Merca, fiica lui Iuliu Merca”, îşi spune oful clujeanul.
 

Unii din foştii muzicieni din Semnal M au murit deja, foarte mulţi au plecat în străinătate, însă Ştefan Boldijar şi Francisc Salomon duc mai departe povestea grupului care a lansat hituri precum „La fereastra ta” şi „Spune-mi cine eşti”.


 

Semnal M a cântat, anul trecut, în deschiderea concertului cu Scorpions, iar în urmă cu o săptămână au urcat pe scenă înaintea celor de la Deep Purple. 


„Noi am crescut cu ei. Am cochetat cu acel gen de muzică. Aveam şi aceleaşi genuri de instrumente, ceea ce era destul de rar pe vremea aceea. Am avut câteva piese care sună a Deep Purple. A fost un sentiment super, chiar dacă a mai trecut vremea şi peste ei sunt extraordinari”, a mai afirmat Ştefan Boldijar.

Avem nevoie de un post TV naţional care să difuzeze muzică bună

Aidoma altor muzicieni de valoare din România, Ştefan Boldijar a identificat multe trupe noi care cântă foarte bine, însă din păcate publicul larg nu are acces la ei.
 

„La noi singura problemă este că nu se difuzează la radio şi TV muzica bună şi trupele bune din ţară. Sunt foarte mulţi care cântă bine, care sună foarte bine. Eu cred că cerere ar fi, dar nu se difuzează. Nu la muzică e problemă. Sunt muzicieni care cântă pe scene străine, cântă cu trupe străine. Chitaristul Steve Vai, care va cânta curând la noi, este acompaniat de o trupă de muzicieni tineri din România. Ei îl acompaniază în turneul mondial. Nu vorbeşte nimeni de ei”, a mai declarat Boldijar.
 

În opinia lui Ştefan Boldijar şansa tinerilor muzicieni din România este legată de o strategie prin care să se înfiinţeze un post naţional de televiziune, gen Mezzo, care să difuzeze doar emisiuni muzicale de calitate.


„Efectiv nu există căi de a te afirma, numai dacă eşti la Bucureşti şi dacă eşti pe placul cuiva. Foarte mulţi muzicieni pleacă la Bucureşti să cânte pentru că nu au alternative. Înţeleg că e capitală, dar nu poţi să elimini particularităţile unei regiuni.

Eu sper că regionalizarea despre care se vorbeşte atât de mult va rezolva şi această problemă. Varianta cea mai bună însă este să existe un post care să fie văzut în toată ţara, oamenii să vadă că avem şi lucruri bune şi atunci ar fi foarte bine”, a mai spus muzicianul. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite