VIDEO Proiect unic în România. Pacienţii cu COVID-19 care pot fi trataţi acasă, la fel ca în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul a fost prezentat luni, la Primăria Timişoara Foto D.D.
Proiectul a fost prezentat luni, la Primăria Timişoara Foto D.D.

Primăria Timişoara, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” şi Societatea de Medicină de Familie Timiş au lansat un proiect unic în România, prin care pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 să poată fi trataţi acasă, la fel ca în spital.

Proiectul realizat la Timişoara, în premieră naţională, permite ca medicii de familie să îi poată trata pe pacienţii cu COVID-19 beneficiind de consultanţă de specialitate din partea doctorului Virgil Musta şi a medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. 

Practic, la dispoziţia medicilor de familie a fost pusă o platformă online unde medicii de familie pot să vadă fişele pacienţilor lor cu COVID-19 şi pot să aibă acces la informaţii de specialitate.

Pe baza informaţiilor venite de la specialişti, medicii de familie le pot recomanda pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19 tratamentul necesar, iar în momentul în care un pacient se decompensează, la dispoziţia acestuia poate fi pus un concentrator de oxigen, cumpărat din donaţii, cu ajutorul firmelor şi ONG-urilor.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a explicat necesitatea proiectului. 

„Gradul de ocupare a paturilor, chiar şi non ATI, cu oxigen este foarte mare. Nu ştim cât o să mai ţină aceste paturi. Noi trebuie să îi tratăm acasă pe pacienţii care nu au nevoie neapărat să stea în spital, cu ajutorul medicilor de familie, dar aceşti pacienţi trebuie să beneficieze de acelaşi tratament ca şi în spital”, a declarat Dominic Fritz.

Doctorul Virgil Musta a declarat că proiectul se adresează şi acelora care, în mod normal ar necesita spitalizare, dar vor să se trateze acasă. „Dacă stau acasă se decompensează şi ajung la spital în stare gravă, unde este foarte greu să îi salvăm.

Am conceput un proiect pentru a ne sprijini unii pe alţii. Un spital în afara spitalului pentru ca cei care nu merg la spital să beneficieze de acelaşi tratament.

Avem nevoie de sprijinul medicilor de familie care monitorizează zilnic aceşti pacienţi. Au nevoie de o îndrumare prin telemedicină. Mă bucur că medicii de familie au acceptat să acceseze platforma. Noi, ca medici specialişti avem informaţii concrete, ultimele noutăţi şi doresc să informez şi medicii de familie pentru ca împreună să putem să tratăm pacienţii noştri cel mai bine şi mai eficient”, a declarat doctorul Virgil Musta. 

El arată că prin proiectul de telemedicină, singura diferenţă faţă de spital este că pacienţii care se tratează la domiciliu nu vor primi antiviralul administrat doar în spital şi nu vor beneficia de reacţia de care ar beneficia în spital dacă s-ar decompensa brusc. „O viaţă dacă salvăm prin acest proiect contează. Acest proiect a fost făcut ca să salveze vieţi”, a spus doctorul Virgil Musta.

La rândul său, preşedintele Societăţii Timiş de Medicină de Familie, doctor Mihai Sorin Iacob, a salutat iniţiativa doctorului Musta, arătând că este nevoie şi de aportul autorităţilor centrale prin simplificarea birocraţiei. „Din punct de vedere legislativ nu stăm tot atât de bine cum stăm la nivelul autorităţilor locale pentru că nu ne ajută cu nimic, doar întăresc un sistem birocratic în care noi completăm hârtii şi formulare pe care să le predăm direcţiilor de sănătate publică. Am ajuns să facem în aşa fel încât medicii să devină jurişti, iar juriştii să facă medicină la nivel guvernamental”, a declarat reprezentantul medicilor de familie din Timiş. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Medicul Virgil Musta: Nu vă faceţi planuri pentru Crăciun. Nu cred că putem să sărbătorim morţi

<strong><a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/timisoara/video-tratament-inovator-folosit-pentru-tratarea-2052100.html">VIDEO Tratament inovator, folosit pentru tratarea COVID-19 la spitalul în care lucrează doctorul Virgil Musta</a></strong>

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite