VIDEO Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Timiş. Preşedintele CJ şi 17 primari duşi cu duba la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, 48 de percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe. Din primele informaţii, au fost ridicate documente din 17 primării din Timiş, sediul Consiliului Judeţean Timiş, dar şi locuinţa lui Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Acesta din urmă a fost deja ridicat şi dus la birou sub escortă. El va fi adus ulterior la DNA Bucureşti. Procurorii vor audia în acest dosar şi 17 primari din Timiş.

UPDATE Procurorii DNA au finalizat percheziţiile de la Consiliul Judeţean Timiş. Însoţit de „mascaţii” Jandarmeriei, preşedintele CJ Timiş a fost scos din Palatul Administrativ şi urcat în dubă pentru a fi dus la DNA Bucureşti pentru audieri. În acelaşi dosar va fi dus la audieri, în calitate de suspect, şi consilierul Marcel Mihoc, dar şi 17 primari din Timiş.

Aceştia sunt: primarul Oraşului Buziaş Alger Ilaş, viceprimarul Oraşului Recaş Alin Ion Neamţu, primarul comunei Boldur Constantin Cristian Stoi, primarul comunei Parţa Mihai Petricaş, primarul comunei Otelec Szabo Czaba Zoltan, primarul comunei Victor Vlad Delamarina Ioan Sima, primarul comunei Satchinez Ion Dan-Florin, primarul comunei Beba Veche Ioan Bohanacu, primarul comunei Margina Ionel Costa, primarul oraşului Jimbolia, Ioan Postelnicu, primarul comunei Comloşu Mare Ovidiu Nicolae Ştefănescu, primarul comunei Chevereşu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniş, primarul comunei Şandra Luchian Sava, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda Gheorghe Marius Stoian şi primarul comunei Voiteg Nicolae Tudor Marinescu.

UPDATE 3 Confom unor documente din anchetă Titu Bojin, preşedintele consiliului Judeţean Timiş şi Marcel Mihoc – Consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Timiş sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu.

Achiziţii publice efectuate de instituţii şi autorităţi de pe raza Judeţului Timiş

Procurorii arată că George Didilă, cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi al lui Marcel Mihoc, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Timiş, a încheiat prin intermediul S.C. ECOMET WEST S.R.L., contracte de achiziţii publice cu atribuire directă cu mai multe primării din judeţul Timiş ( Recaş, Buziaş, Marginea). 

Mai mult, Direcţia Prestări Servicii Timiş, din cadrul Consiliului Judeţean Timiş cât şi Administraţia Bazinală de Apă Banat au încheiat contracte de achiziţii publice cu S.C. ECOMET WEST S.R.L, prin atribuire directă. 

Totodată anchetatorii susţin că „Titu Bojin, folosindu-se de autoritatea pe care o deţine a identificat pe raza judeţului Timiş, primării conduse de aleşi locali, din aceeaşi formaţiune politică (PSD), ulterior, George Didilă încheind contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă, între aceste primării şi S.C. ECOMET WEST S.R.L”.

În plus, anchetatorii susţin că în cazul în care primăriile care aveau încheiat contracte cu  S.C. ECOMET WEST S.R.L. tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela la sprijinul lui Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, acele contracte. Mai exact, „ în exercitarea funcţiei sale, Titu Bojin direcţionează alocări bugetare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le au în derulare cu S.C. ECOMET WEST SRL.”, spun procurorii.

„Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu S.C. ECOMET WEST S.R.L., nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziţionate, consilierul judeţean Marcel Mihoc a promis la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare. Astfel, la data de 25.06.2014 s-a convocat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, pe ordinea de zi fiind discutat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014”, mai explică anchetatorii.

Aceştia mai arată că sumele de bani obţinute din aceste contracte ar fi fost virate în conturile societăţii ECOMET WEST S.R.L., iar când Didilă primea banii îi anunţa pe Bojin şi pe Mihoc.

Presiunile lui Bojin la Muzeul Satului Bănăţean

Procurorii mai arată că la începutul acestui an, Claudiu Ilaş, manager al Muzeului Satului Bănăţean, i-a atribuit firmei Ecomet West SRL un contract de furnizare produse. Afacerea s-a încheiat, spun procurorii prin fraudarea procedurilor de achiziţie public, Claudiu Ilaş fiind determinat de Titu Bojin să încalce legea şi să favorizeze firma Ecomet West SRL. Contractul era în valoare de aproximativ 20.000 de lei

Ulterior, Ecomet West SRL nu ar fi evidenţiat în contabilitate şi nu ar fi raportat la ANAF operaţiunea comercială de vânzare a produselor către Muzeul Satului Bănăţean.

Aceeaşi reţetă şi la Administraţia Apelor Banat, aceeaşi firmă favorizată

În actele anchetatorilor mai apare că în primăvara acestui an, Titu Bojin l-ar fi determinat pe directorul Administraţiei Bazinală a Apelor Banat, Luci Ervin, să atribuie firmei Ecomet West SRL (controlată de George Didilă) trei contracte în valoare de aproape 70.000 de lei.

Ca să justifice achiziţia, Luci Ervin a solicitat de la ANAR (autoritatea centrală) modificarea  listelor privind necesarul de produse al instituţiei locale, prin includerea unor produse care deja erau livrate şi depozitate la acel moment la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, de către firma lui George Didilă.

Omul lui Bojin, presiuni la Primăria Recaş

Tot în primăvara acestui an, Primăria Recaş ar fi încheiat un contract cu aceeaşi firmă Ecomet West SRL, controlată de George Didilă. Valoarea contractului a fost de aproape 20.000 de lei. De această dată, presiunile asupra viceprimarului Alin Neamţu au fost exercitate de către consilierul judeţean Marcel Mihoc. Firma Ecomet West SRL a fost favorizată prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică.

În schimbul încheierii acestui contract, consilierul judeţean Mihoc Marcel ar fi promis alocarea unor fonduri bugetare suplimentare unităţii administrativ teritoriale, cu ocazia rectificărilor bugetare ulterioare de la nivelul Consiliului Judeţean Timiş, necesare printre altele şi pentru achitarea contractului de furnizare produse în cauză.

Lista Depourilor CFR care au făcut afaceri cu firma protejată de Titu Bojin

S.T.F.C. – Depoul Bucureşti

S.T.F.C. – Depoul Arad

S.T.F.C. – Depoul Timişoara

S.T.F.C. – Depoul Braşov

S.T.F.C. – Depoul Sibiu

S.T.F.C. – Depoul Galaţi

S.T.F.C. – Depoul Cluj

S.T.F.C. – Depoul Iaşi

S.T.F.C. – Depoul Suceava

S.T.F.C. – Depoul Ploieşti Sud

 

UPDATE: Unul dintre contractele suspecte identificate de DNA vizează o achiziţie de 20.000 de lei a Primăriei Recaş. Contractul ar fi fost încheiat cu Ecomet West ca urmare a presiunilor făcute de Marcel Mihoc asupra viceprimarului oraşului Recaş. Primarul din Recaş, Pavel Teodor, a declarat că afacerea încheiată între Ecomet West şi Primăria Recaş viza achiziţia unor „truse complexe de scule”. „Sunt scule pentru electrician, instalator. Când am venit noi aici, nu aveam nici topoare, nici nimic. Aici vin sute de firme şi îşi prezintă materialele. Noi selectăm ofertele în funcţie de ce avem nevoie. Dacă considerăm că oferta ne este necesară o luăm în calcul. De sculele alea chiar aveam nevoie”, a declarat primarul din Recaş pentru „Adevărul”. 

UPDATE: Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că ancheta de la Consiliul Judeţean Timiş este desfăşurată de structura centrală a DNA, care vizează mai multe contracte de lucrări publice încheiate în programul de dezvoltare a infrastructurii de la sate, în baza HG 577/1997. Actul normativ reglementează alimentarea cu apă a satelor, introducerea reţelelor de canalizare în mediul rural şi pietruirea drumurilor săteşti.

DNA a emis şi un comunicat de presă în care anunţă că se fac percheziţii în 48 de locaţii din toată ţara, 28 dintre acestea fiind instituţii publice, iar restul societăţi comerciale. „În cursul zilei de 10 decembrie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 48 locaţii situate în mun. Bucureşti şi judeţele: Timiş, Cluj, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Arad, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Constanţa, din care 20 sunt instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei”, se arată în comunicatul DNA. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Titu Bojin (PSD), cercetat într-un dosar al Parchetului General, este vizat şi de o anchetă a procurorilor DNA Timişoara. Şeful Consiliului Judeţean Timiş a fost ridicat în această dimineaţă de DNA şi dus la sediul Palatului Administrativ pentru percheziţii într-un dosar de corupţie.

În 2013, Titu Bojin a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş în acest dosar, în care sunt vizate mai multe contracte semnate între Direcţia Apele Române Banat şi o firmă care aparţinea soţiei şi fiului acestuia. Bojin a declarat că nu are nicio implicare în dosarul de evaziune fiscală şi că nu el a semnat, în 2008, contractele dintre Direcţia Apele Române Banat şi firma care a aparţinut soţiei sale.

Potrivit optm.ro, la intrarea în sediul CJT Titu Bojin a declarat că nu ştie ce vizează ancheta în cadrul căreia se realizează percheziţii şi la sediul Direcţiei Apelor Banat, dar şi la mai multe primării din Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite