VIDEO Momentul zero al introducerii dictaturii neocomuniste în România
0Un fragment dintr-o emisiune TVR din 26 decembrie 1989 arată îngrijorarea noilor conducători cu privire la mitingul pe care încercau să-l convoace revoluţionarii care simţeau că revoluţia a fost furată.
Marius Mioc, cunoscutul cercetător al evenimentelor din perioada Revoluţie, a postat pe blogul său un fragment din emisiunea TVR din 26 decembrie 1989.
Înregistrarea a fost pusă recent pe Youtube de către Alex Marin, colecţionar de materiale video despre revoluţie. În ea se poate observa îngrijorarea noilor conducători cu privire la mitingul pe care încercau să-l convoace unii revoluţionari care simţeau că revoluţia a fost furată.
„Momentul zero al introducerii dictaturii neocomuniste în România. Partidul Democrat a organizat un miting interzis de CFSN. Toate problemele au început atunci!”, se arată în descrierea postării de pe Youtube.
Marius Mioc a mai relatat despre prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu.
“Un eveniment în mare parte ignorat de istoriografia românească este încercarea de răsturnare a regimului Iliescu desfăşurată în 26 decembrie 1989, imediat după executarea cuplului Ceauşescu. În condiţiile luptei “antiteroriste” începută în seara de 22 decembrie 1989 a cârcoti împotriva noilor conducători părea deplasat, când televiziunea şi radioul anunţau primejdia iminentă de reîntoarcere la putere a lui Ceauşescu, care ar dispune de detaşamente loiale numărînd mii de luptători.
Odată împuşcaţi soţii Ceauşescu nemulţumirile faţă de noua conducere, dar şi faţă de ciudăţeniile pretinsei lupte antiteroriste care fuseseră deja sesizate de unii participanţi direcţi la evenimente, au putut izbucni. În 26 decembrie 1989 un grup de revoluţionari au încercat organizarea unui miting în Piaţa Palatului cu scopul răsturnării de la putere a regimului Iliescu”, a scris Marius Mioc pe blogul său.
Mitingul nu s-a putut organiza pentru că s-a făcut apel prin radio şi TV că este o capcană gândită de “teroriştii” loiali lui Ceauşescu. Cert este că afirmaţia lui Iliescu, că CFSN şi persoana sa erau necontestate şi unanim recunoscute nu corespundeau cu adevărul istoric. În scurt timp au început protestele anti-Iliescu de la Timişoara, odată cu Proclamaţia redactată în capitala Banatului.