VIDEO Cazurile de terorism care au îngrozit România: grenada de la Jean Monet, bomba de la Universitatea Cuza din Iaşi şi „teroristul-butelie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunea de anihilare a teroristului „în şlapi” aşa cum a mai fost numit teroristul „butelie”
Acţiunea de anihilare a teroristului „în şlapi” aşa cum a mai fost numit teroristul „butelie”

Jihadistul de la Craiova şi „teroristul” din Ţinutul Secuiesc nu sunt singurele cazuri de acest gen dejucate de autorităţile române. În alte cazuri similare, au fost dejucate atentate, dar au fost şi situaţii în care teroriştii şi-au dus planurile la îndeplinire. Unul din cele mai cunoscute cazuri este „grenada de la Jean Monet”.

Noiembrie 2002. România este „zguduită” de un atac terorist petrecut la Liceul Jean Monet din Bucureşti, şcoală la care învăţau fiul prim-ministrului de la vremea respectivă, dar şi copiii unor importanţi politicieni şi oameni de afaceri. Fost militar, Dragoş Ciupercescu a fost dat afară din unitatea în care lucra în 1999 pentru mai multe acte de indisciplină. Timp de trei ani, Ciupercescu a încercat să atragă atenţia asupra sa, presa de acum 13 ani relatând că teroristul le-a cerut autorităţilor sume de ordinul milioanelor de dolari pentru a nu-şi duce planurile criminale la îndeplinire. Nu a fost băgat în seamă, iar la 6 noiembrie 2002 a detonat o grenadă defensivă în faţa Liceului Jean Monet, rănind cinci elevi. Ciupercescu a fost prins şi arestat după aproximativ şase luni, fiind condamnat la 19 ani de închisoare. Ancheta a scos la iveală că teroristul a furat armamentul dintr-o unitate militară.

Teroristul „cadavru”, devenit „croitor”

Iunie 2006 Procurorii DIICOT au dejucat un atentat cu bombă artizanală pus la cale de lugojeanul Florin Lesch, condamnat la 12 ani pentru terorism. Încarcerat în penitenciarul din Arad, teroristul şi-a schimbat şi numele. Astfel, Lesch, care se pronunţă „Leş” şi care înseamnă „cadavru” a devenit Schneider, care în germană înseamnă „croitor”. Arestarea lui Lesch a avut loc în 2006, pe dumul dintre Lugoj şi Buziaş. Lesch se îndrepta spre Timişoara şi avea în maşină două butelii, între care se afla un telefon mobil conectat la o brichetă electronică. Conform anchetatorilor care au instrumentat dosarul, teroristul intenţiona să ducă maşina în Complexul Studenţesc, să dea drumul la gaz în habitaclu şi apoi să detoneze totul de la distanţă, sunând pe telefonul conectat la aprinzătorul electronic. 

Poliţiştii sub acoperire, aflaţi într-un Mercedes negru cu numere de Germania şi un Logan galben cu numere de Bucureşti, l-au aşteptat pe Lesch la ieşirea din Buziaş, unde l-au oprit în trafic şi l-au încătuşat imediat. După încătuşarea lui Lesch, poliţiştii au adus câini specializaţi cu ajutorul cărora au percheziţionat maşina în care, pe locul banchetei din spate, au fost găsite două butelii conectate la un telefon mobil. „M-am prins cum a vrut să facă, simplu ca bună ziua. Dădea drumul la butelie, lăsa trei minute şi apoi o mică explozie şi gata”, se aude în înregistrările poliţiştilor de la Crimă Organizată. După proces, „teroristul-butelie” a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, încercând acum să se elibereze condiţionat.

Florin Lesch a prevăzut prăbuşirea economiei americane

Iulie 2013 Aproximativ 40 de studenţi aflaţi într-un amfiteatru al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au asistat cu groază la atacul pus la cale de Constantin Oliver Stan, un fost student al Universităţii de Electronică şi Telecomunicaţii. Bomba a fost confecţionată dintr-un obuz de jumătate de metru provenind din al doilea Război Mondial, la care a fost ataşat un dispozitiv mecanic artizanal pentru declanşare. Dacă obozul ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost spulberat, spun anchetatorii care au investigat cazul. Ulterior s-a constatat că tânărul în vârstă de 30 de ani este a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă şi a fost internat de mai multe ori ori la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. Constantin Oliver Stan a fost supus mai multor expertize care au demonstrat că acesta nu avea discernământ, fiind internat la ospiciu.

bomba iasi

Decembrie 2013 Procurorii DIICOT l-au săltat pe Remus Văsuţ, un arădean de 20 de ani acuzat de terorism după ce a confecţionat două bombe artizanale pe care a încercat să le vândă unui ofişer sub acoperire. „Din probele administrate rezultă că inculpatul Văsuţ Cornel Cătălin i-a solicitat lui Martin Constantin Sebastian din municipiul Bucureşti, să-i livreze mai multe ingrediente care pot fi folosite la confecţionarea unor dispozitive explozive. Acesta din urmă, sub numele de utilizator dheeeah, avea postat pe un site de comerţ on-line, un anunţ prin care oferea spre vânzare diferite substanţe, printre care şi ingrediente care pot fi folosite în scopul menţionat", se arată în rechizitoriul DIICOT, citat de Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, în 7 şi în 17 decembrie 2013, Remus Văsuţ a confecţionat şi detonat în apropierea localităţii Ghioroc, dispozitive explozive, iar în 20 decembrie 2013, a confecţionat două dispozitive similare, pe care le-a dat altor persoane, "în vederea detonării într-un local, pentru a produce stare de nelinişte şi teamă în rândul populaţiei". Văsuţ a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la cinci ani şi opt luni de închisoare. Curtea Supremă a menţinut sentinţa.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite