VIDEO Când devine uniforma şcolară o povară în România: „O avem la noi, dar o ţinem în ghiozdan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin regulamente de ordine interioară, unele şcoli din România au recomandat purtarea uniformei, elevii neputând fi obligaţi să poarte o astfel de ţinută. Unii dintre elevi poartă cu mândrie uniforma, dar pentru alţii este un chin. În tot acest timp, părinţii şi profesorii sunt susţinători înfocaţi ai ideii de uniformă.

Colegiul Naţional Bănăţean este o şcoală de elită din Timişoara şi este unul dintre liceele din oraş în care se poartă uniformă. Ţinuta nu este obligatorie, fiind mai degrabă o recomandare ca elevii să aibă o ţinută specifică liceului. La nivelul şcolii s-a consolidat, însă, această idee, iar la începutul anului şcolar cei mai mulţi dintre elevi, în special cei din clasele mici, au fost îmbrăcaţi în uniforme. Cutuma este ca băieţii să poarte o cămaşă sau un tricou de culoase deschisă şi o vestă vişinie cu insigna şcolii. Aceeşi ţinută o au şi fetele de la clasele V-XII, pentru fetele de la clasele I-IV, fiind recomandat un sarafan în culorile specifice şcolii.

Pe parcursul anului şcolar purtarea uniformei este opţională, iar dacă cei mai mulţi dintre elevii claselor primare vin îmbrăcaţi în uniformă, pe măsură ce cresc elevii renunţă la ţinută. „Eu o port în fiecare zi. Este vorba de istoria colegiului. Este insigna şcolii şi o respect”, a declarat un elev care poartă mândru vesta cu insigna Colegiului Naţional Bănăţean. „Sunt foarte faine. Mi-am comandat şi aştept să vină. Îmi place vişiniul ăsta. Eu numai să nu port cravată pentru că simt că mă strânge de gât”, a declarat un alt elev.

„Când am trecut în clasa a V-a m-am bucurat că am trecut la vestă pentru că îmi era destul de cald cu acel sarafan”, a declarat o elevă care a purtat vesta doar la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. „Le avem şi noi în ghiozdan. Le-am purtat la deschidere, dar nu este chiar aşa comod să le porţi. Le avem în ghiozdan în cazul în care e nevoie. Cei mici în general le poartă. Şi noi în clasele I-IV am purtat. Cu tricouri nu ar fi ok. Ne plac hainele noastre. Dacă nu ar fi genul nostru ar fi o problemă”, a declarat o adolescentă.

Cea mai mare problemă a uniformei şcolare pare a fi aceea că atunci când temperaturile sunt ridicate sunt foarte călduroase, făcându-le incomode. „Vara ţi-e foarte cald în ea, e groasă. Fetele din clasele mai mici au rochiţe şi cu ele e foarte cald vara”, a declarat o fată. „Pe mine mă avantajează când îmi aleg o ţinută de şcoală”, a spus o altă fată, în timp ce o elevă a declarat că uniforma o scapă de întrebarea „cu ce mă îmbrac astăzi”.

De departe, cei mai încântaţi de ideea uniformei sunt părinţii, care consideră că o ţinută specifică fiecărei şcoli îi uniformizează pe copii, eliminând diferenţele dintre copii vizibile prin valoarea hainelor pe care elevii le poartă. „Nu cred că se îngrădeşte niciun fel libertatea de exprimare a copilului. E bine să fie toţi la acelaşi nivel. O să îi facem un instructaj în funcţie de ce cerinţe are doamna”, a declarat tatăl unei fete din clasa pregătitoare.  „Denotă o egalitate. Nu se diferenţiază. Unii au mai puţini bani, alţii mai mulţi. Aşa, cu uniforma sunt toţi la fel”, a declarat şi mama unei fete din aceeaşi clasă. „Este o idee foarte bună. Toţi copii arată la fel, îi uniformizează. Până la urmă e un simbol al fiecărei şcoli şi e important să o poarte”, a declarat o altă mamă.

Noul regulament din şcoli, aprobat de Ministerul Educaţiei la începutul acestui an, şcolile nu îi pot obliga pe elevi să poarte uniformă şi nici nu îi pot sancţiona pe elevii care refuză să respecte acest standard.  Regulamentul prevede, însă, că telefoanele mobile se păstrează pe parcursul orelor în locuri special amenajate.         

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite