UPDATE Bisericile din Timişoara, revoltate de piesa de teatru „Dumnezeu e un mafiot”: TNT a cerut poliţiei protecţia spectatorilor, după o scrisoare de ameninţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Doru Iosif în "Dumnezeu e mafiot" Foto: tntimisoara.com
Actorul Doru Iosif în "Dumnezeu e mafiot" Foto: tntimisoara.com

În urma unei scrisori "neprieteneşti", Teatrul Naţional din Timişoara a cerut poliţiei să asigure protecţia spectatorilor care vor urmări spectacolul de sâmbătă.


UPDATE. Teatrul Naţional din Timişoara a transmis un comunicat de presă prin care îşi arată uimirea şi regretul faţă de reacţii bisericilor vizavi de piesa "Dumnezeu e mafiot".

“Având certitudinea că această neînţelegere are la origini cauze complet exterioare principiilor pe care le promovăm cu toţii, Teatrul Naţional îşi exprimă profundul regret faţă de mesajul transmis de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian – Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, Episcopia Română Unită cu Roma – Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timişoara, Biserica Reformată din Timişoara, Comunitatea Baptistă din Timişoara, Cultul Adventist de ziua a şaptea – Conferinţa Banat, referitor la spectacolul Naţionalului timişorean, Dumnezeu e un mafiot de Nick Mancuso (titlu original: God is a Gangster).

Reprezentanţii TNT susţin că nu înţeleg această atitudine a bisericii, cu atât mai mult cu cât Teatrul Naţional a avut în permanenţă o relaţie de respect şi o bună colaborare cu toate cultele, a colaborat în repetate rânduri cu Mitropolia Banatului, iar în anul 2011 a realizat în coproducţie cu aceasta spectacolul Manole după Lucian Blaga, spectacol premiat la Festivalul Internaţional de Artă Religioasă „Cavalerul de Aur” de la Moscova.

Ulterior acestui eveniment, Teatrul Naţional şi managerul acestuia, doamna Maria-Adriana Hausvater, au fost distinşi cu Diplome de Excelenţă din partea Studioului „Atipik”, al cărui preşedinte de onoare este ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului”.

”Teatrul este un loc în care, de milenii, se fac auzite întrebările, speranţele, dorinţele, îndoielile şi certitudinile semenilor noştri. Teatrul este un loc al cuvântului şi, totodată, un loc al liberei exprimări, un drept esenţial al omului, pe care cu siguranţă nici una dintre religiile reprezentate de semnatarii documentului menţionat nu şi-a propus vreodată să îl încalce. Avem convingerea că, dincolo de diferenţele de discurs, mesajul pe care Biserica şi artiştii de teatru (iar piesa lui Nick Mancuso nu face excepţie) îl transmit oamenilor se adresează spiritului. Împreună, vorbesc despre darul iubirii, despre înţelegere şi despre acceptarea diferenţelor.

Nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credinţa, şi nici dreptul la opinie al vreunui cetăţean. Dimpotrivă, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, în egală măsură, o meditaţie asupra destinului unora dintre semenii noştri şi un îndemn la responsabilitate şi la compasiune”, se mai arată în comunicatul TNT.
 
Biserica cere schimbarea titlului spectacolului

Scandal imens în jurul piesei de teatru “„Dumnezeu e un mafiot”, care se va juca sâmbătă, în sala Studio “Uţu Strugari” a Teatrului Naţional din Timişoara. Mai marii cultelor religioase din Timişoara şi Banat şi-au unit forţele pentru a protesta împotriva acestui spectacol. 

Ei sunt nemulţumiţi în primul rând faţă de titlul piesei lui Nick Mancuso, piesă care de altfel se joacă la teatrul timişorean de mai bine de şanse luni. 


Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Sârbă, Episcopia Romano-Catolică, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană, Protopopiatul Reformat, Comunitatea Baptistă din Timişoara, Biserica Adventistă de ziua a şaptea – Conferinţa Banat, alături de Protopopiatul Ortodox Ucrainian şi Episcopia Greco-Catolică din Lugoj au transmis un comunicat de presă prin care cer schimbarea titlului spectacolului pus în scenă de TNT.
 

“Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator şi aduce atingere gravă învăţăturii despre Dumnezeu, aşa cum este formulată în Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, solicităm conducerii Teatrului Naţional din Timişoara şi regizorului să-l modifice,  redându-l pe cel original sau acordându-i unul corespunzător mesajului <de compasiune şi responsabilitate faţă de aproapele nostrum> pe care îl transmite, de altfel şi Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cărţii. Pe lângă aceasta, atragem atenţia că titlul piesei nu corespunde nici spiritului Timişoarei, născut în decembrie 1989, când mii de timişoreni şi-au afirmat profundul ataşament şi credinţa în Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator şi Atotdrept, scandând Cu noi este Dumnezeu!, Există Dumnezeu!”, se arată în comunicatul semnat printre alţii de Nicolae Cornanu, Mitropolitul Banatului, vicarul Paisie Lugojanul şi episcopul romano-catolic Martin.


TNT cere sprijinul poliţiei

Mai marii bisericilor susţin că au intervenit în urma solicitării credincioşilor şi ale unor personalităţi ale ale vieţii culturale din Timişoara.


De altfel, conducerea Teatrului Naţional din Timişoara a primit şi o scrisoare prin care se anunţă o acţiune de protest în ziua spectacolului.

“Este foarte posibil ca în urma prezentării acestei piese, Dumnezeu să pedepsească judeţul Timiş – în special Timişoara cu unele dezastre natural... Se pregăteşte o manifestaţie de amploare de mare durată împotriva întregii conduceri a acestui teatru din Timişoara în cazul în care nu veţi renunţa şi nu veţi anula definitiv piesa Dumnezeu e un mafiot”, se arată în scrisoare. 

Astfel, directorul TNT a sesizat poliţia cerând să asigure protecţia spectatorilor.
 

“Spectacolul se joacă la sala Studio Uţu Strugari, care are 50 de locuri. Vor fi prezenţi spectatori faţă de care teatrul se consideră responsabil. Prin urmare, Teatrul Naţional a cerut Poliţiei protecţia spectatorilor şi a personalului pentru reprezentaţia din 18 mai a spectacolului”, spune Codruţa Popov, secretarul literar al TNT.

Titlul original al piesei semnate de americano-canadianul Nick Mancuso, la care fac referire şi reprezentanţii cultelor, este „God is a Gangster”. Spectacolul “Dumnezeu e un mafiot” îi are ca actori pe Doru Iosif şi Sebastian Hamburger.
 

O radiografie tragică şi comică  a lumii în care trăim


Premiera piese "Dumnezeu e un mafiot" a avut loc la Timişoara pe 20 octombrie 2012.

În seara de Ajun, un om al străzii, alcoolic şi rătăcit pretinde că este Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-şi argumenta convingerea este o radiografie tragică şi comică, ludică şi dureroasă, armonică şi cacofonică a lumii în care trăim, văzută dintr-o perspectivă pe care mulţi semeni de-ai noştri, loviţi de transformările brutale ale societăţii contemporane, le descoperă. 


Povestea se construieşte în flash-uri din diverse vieţi care ar putea sau nu fi reale. 


TNT prezintă “Dumnezeu e un mafiot” ca o minunată poveste despre compasiune şi despre responsabilitate. 

Nick Mancuso, scriitor, profesor, artist plastic şi producător 

Actor de teatru şi film, celebru pe platourile de filmare hollywoodiene, Nick Mancuso este cunoscut şi ca scriitor, profesor, artist plastic şi producător. A fost premiat cu cele mai importante distincţii artistice din Canada, laureat al New York Film Festival pentru filmul său The Last Gamble. Nick Mancuso a lucrat de-a lungul timpului cu mari personalităţii ale literaturii şi teatrului, cum ar fi Tennessee Williams, Israel Horowitz sau Michael Ondajtee. Este, de asemenea, autorul a trei volume de poezie, două romane, un manual de arta actorului, o culegere de eseuri filosofice referitoare la Hollywood, noile media şi a numeroase scenarii. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite