Unul dintre cei mai eficienți „vânători de vitezomani” din România. Ce le-ar face șoferilor care conduc cu peste 200 km/h

0
Publicat:

Un polițist rutier din Timiș este unul dintre cei mai eficienți „vânători de vitezomani” din România.  E vorba de Valer Kovacs, un polițist de la Biroul Autostrăzi care a prins mai mulți șoferi conducând cu peste 200 km/h. Polițistul susține că legislația este prea blândă pentru cei care conduc cu viteze amețitoare.

Polițistul Valer Kovacs, alături de un austriac prins cu 235 km/h FOTO Facebook/Valer Kovacs
Polițistul Valer Kovacs, alături de un austriac prins cu 235 km/h FOTO Facebook/Valer Kovacs

Agentul Valer Kovacs a devenit cunoscut în pandemie, când a intrat în conflict cu șefii Poliției Timiș după ce a semnalat că asupra polițiștilor se fac presiuni pentru a se da mai multe amenzi. După ce a fost concediat, Valer Kovacs s-a judecat cu IPJ Timiș, recâștigându-și toate drepturile. 

Întors în Poliție, Valer Kovacs a ajuns să lucreze la Biroul Poliției Autostrăzi, postură din care i-a lăsat fără permis pe mai mulți șoferi prinși cu peste 200 km/h. Cea mai mare vitează înregistrată pe radar de Valer Kovacs este de 281 km/h.

„Era un șofer care venea de la un raliu de la Constanța. Avea 281 km/h pe un tronson cu limită de 100 km/h. E destul de periculos pentru că acolo începe coloana de camioane (n.r. de la Vama Nădlac) și tocmai de aceea s-a pus și limita de 100 km/h.  Vă dați seama că la 281 km/h dacă îi apărea ceva în față, să zic un animal sălbatic  sau o bucată de anvelopă rămasă în urmă de la șoferii de camioane, era un carnagiu pe șosa. La 281 era, practice, un proiectil”, a declarat Valer Kovacs.

Polițistul din Timiș l-a mai prins pe un șofer care conduce ape autostradă cu 270 km/h, dar l-a lăsat fără permis și pe un pilot austriac care conducea un Ferrari cu 230 de km/h.

„Au fost și câteva VIP-uri printre ei, printre care și Dorian Popa, cu o viteză de aproape 200 de km/h. Dacă îmi amintesc bine a avut 198 km/h. La 201 km/h trebuia să-și cheme șofer. A rămas și el trei luni fără permis. Dacă mă întrebați pe mine, la peste 200 km/h e inconștiență clară și acolo, cum am zis, nu doar că se pune viața șoferului în pericol, mai omoară doi-trei oameni pe lângă”, a mai declarat Valer Kovacs.

Polițistul spune că în România legislația este prea blândă cu șoferii vitezomani. Agentul susține că, din punctul său de vedere, legislația ar trebui modificată astfel încât șoferii prinși cu peste 200 km/h să fie cercetați penal.

„Eu le-aș întocmi dosar penal fără discuție pentru că, repet, avem două benzi pe sens și 200 de km/h este o viteză în care nu doar că moare el ca șofer, dar poate să omoare și pe alții. Legislația este foarte slabă la noi. Am înțeles că în țările nordice pentru asemenea viteze e amenda de la 5.000 de euro în sus și dacă nu achiți, îți confiscă mașina și te execută silit”, a mai declarat polițistul timișorean.

Procesul deschis de austriacul prins cu 230 km/h

Una dintre „victimele” polițistului Valer Kovacs, pilotul austriac prins cu 230 km/h, chiar dacă s-a fotografiat cu agentul și a spus că „a înțeles mesajul” polițistului, a dat în judecată Poliția Română pentru a-și recupera permisul. 

Pilotul austriac a reclamat că procesul-verbal de contravenție „a fost întocmit cu încălcarea dispozițiilor art. 6 par. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu indicarea greșită a locului unde a fost încheiat, necuprinzând codul numeric personal (mai precis numărul de identificare fiscală), descrierea faptei contravenționale fiind sumară și necuprinzând ambele instanțe competente teritorial să judece plângerea contravențională”.

În plus, pilotul cu Ferrari a mai reclamat că „deși este cetățean austriac și nu cunoaște limba română, a fost sancționat contravențional cu încălcarea dreptului de a fi informat, într-o limbă pe care să o înțeleagă, asupra naturii și cauzei acuzației aduse împotriva sa”.

„Semnarea procesului-verbal redactat într-o limbă pe care nu o înțelege, fără să fie informat de către un interpret asupra naturii acuzației constituie un motiv de nelegalitate a procesului-verbal care atrage sancțiunea nulității absolute, fiind adusă atingere dreptului la apărare, dreptului la un proces echitabil, respectiv principiului egalității de arme”, a mai reclamat austriacul, prin avocat.

Cererea de anulare a sancțiunii a fost respinsă, dar sentința nu este definitivă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite