Unde sunt ţinuţi morţii de COVID-19 când morga este plină. Situaţia în spitalele din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Morga Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara, a devenit neîncăpătoare, astfel că persoanele decedate sunt depozitate într-o remorcă frigorifică amplasată în incinta stadionului CFR. La Spitalul Municipal funcţionează de mult un container frigorific.

Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara a încheiat un contract cu o firmă de pompe funebre pentru închirierea unui camion frigorific, în care să se poată ţine corpurile celor decedaţi din cauza infecţiei cu SARS- CoV-2. Remorca frigorifică a fost amplasată în incinta stadionului CFR, transformat de MApN, la începutul verii, în spital militar de campanie, pentru pacienţii cu COVID-19. 
 

„Morga de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara este împărţită în două, cu circuite separate pentru persoanele decedate de COVID şi cei non-COVID. Astfel, se reduce şi mai mult spaţiul prosecturii. Serviciul de morgă al spitalului nostru este foarte redus ca şi capacitate, dar şi ca spaţializare. Avem două locuri pentru pacienţii cu COVID şi două-trei pentru pacienţii non-COVID.

Având în vedere că în anumite zile am avut un număr crescut de decese, am luat decizia, să putem avea un serviciu civilizat, să facem un contract cu o firmă de pompe funebre. Putem să oferim un serviciu decent şi ecumenic persoanelor sau aparţinătorilor care urmează să-i ia”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Tmişoara. 

Morţii de COVID în remorcă frigorifică


Remorca frigorifică transformată în morgă mobilă FOTO Sergiu Miat
 

Au fost şi zece decese pe zi În urmă cu un an, în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara mureau, în medie, doi-trei pacienţi pe săptămână. În această perioadă pandemică au fost zile în care s-au înregistrat şi zece decese din cauza virusului. Ca atare, morga spitalului de la Pădurea Verde era prea mică, motiv pentru care conducerea trebuia să găsească urgent o soluţie. 
 

„Aici mai există un aspect. Am avut şi avem cazuri în care membrii familiei sunt carantinaţi, fiind pozitivi, la domiciliu. Şi atunci trebuie să avem grijă de aceste corpuri, până ies oamenii din izolare şi pot face serviciul mortuar”, a mai declarat Cristian Oancea. 
 

Primarul nu face declaraţii pe tema morgii mobile   

Cadavrele se află în saci negri pe care este aplicat un bileţel ce conţine numele decedatului. Marţi şi miercuri dimineaţă, rudele persoanelor decedate s-au adunat la poarta stadionului CFR, acestea fiind chemate de către autorităţi pentru începerea procedurilor de ridicare. 

Morţii de COVID în remorcă frigorifică


Aparţinătorii s-au adunat în faţa stadionului CFR FOTO Sergiu Miat
 

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere şi primarului Timişoarei, Dominic Fritz, însă acesta a transmis prin intermediul biroului de comunicare că „nu dă declaraţii pe subiectul morga mobilă”. 

Morga de la Municipal e într-un container   

Spitalul Municipal din Timişoara a fost nevoit să ia o decizie legată de morgă chiar de la începutul pandemiei, încă din luna aprilie. 
 

„Nu aveam la morgă decât patru locuri. Aşa că s-a închiriat un container frigorific, care e în zona spitalului nostru”, a declarat Daniel Maliţa, managerul de la Municipal, unde sunt 114 paturi pentru bolnavi COVID, şase paturi la ATI, urmând să mai aibă alte 10 locuri în TIR-ul adus de ISU în curtea unităţii. 

La prosectura Spitalului Judeţean nu sunt probleme   

Situaţia la Spitalul Judeţean Timiş, cel mai mare spital din vestul României, este deocamdată sub control, morga unităţii spitaliceşti putând primi peste 20 de cadavre. Deşi la Spitalul Judeţean sunt internate persoanele cu cele mai grave comorbidităţi, nu au fost înregistrate foarte multe decese pe zi, iar conducerea spitalului nu se aşteaptă la supraîncărcarea prosecturii. 
 

„Morga spitalului nostru este departe de a se apropia de limita capacităţii. Avem peste 20 de locuri, dar mai putem să şi mărim. Însă nu este cazul, ar fi chiar apocaliptic să ne gândim că se ajunge la supraîncărcarea morgii. Nu avem în fiecare zi persoane decedate de COVID. Şi cred că numărul maxim a fost cu două decese, deşi la noi vin cele mai grave comorbidităţi. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să crească numărul pacienţilor la ATI, dar sunt încrezător că vom face faţă. Deocamdată, mai avem un singur pat liber la ATI, în condiţiile în care a trebuit să preluăm cinci pacienţi de la Spitalul Municipal, după ce s-a defectat instalaţia de oxigen din TIR-ul amenajat de ISU acolo”, a spus Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara. 

Imagine indisponibilă

Frigidere pentru depozitarea cadavrelor la Spitalul Judeţean din Timişoara 
 

Spitalul CFR duce morţii la Judeţean 

Un alt spital suport COVID în Timişoara este Spitalul Clinic CFR. Aici sunt 25 de paturi pentru cei infectaţi cu noul coronavirus, însă spitalul nu are serviciu propriu de morgă. 
 

„Noi avem contract cu Spitalul Judeţean din Timişoara pentru găzduirea cadavrelor, atât cei decedaţi de COVID, cât şi cei non-COVID. Avem un contract cu o firmă de pompe funebre doar pentru transportarea corpurilor, de la spitalul CFR la morga de la Judeţean. În cazul în care trebuie să se facă autopsii, medicul de la CFR se deplasează la Judeţean. Pentru cei decedaţi de COVID nu e cazul, pentru că nu se fac autopsii. Vestea bună este că din luna iulie, de când am devenit spitalul de suport, nu s-a înregistrat niciun deces la noi. Vestea proastă e că nu mai avem cazuri uşoare, cei care vin acum sunt de la nivel mediu în sus, cu pneumonie acută”, a declarat Adela Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic CFR din Timişoara.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: Noua morgă de la Timişoara arată ca în serialul „CSI Crime şi Investigaţii”. Imagini şocante cu tărâmul morţii, înainte de lucrările de reabilitare FOTO


Instalaţia de oxigen a unui TIR de terapie intensivă de la Timişoara a cedat: „A fost o supraaglomerare cu pacienţi”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite