Video Tunelurile Autostrăzii Lugoj–Deva prind contur: aproape 100 de metri săpați în două luni. „Se lucrează 24 din 24”
0Lucrările la cele două tuneluri ale Autostrăzii Lugoj–Deva au avansat, iar sute de muncitori și utilaje au fost mobilizate pe șantierul din vestul României. Se lucrează non-stop, susțin constructorii.

Aproape 100 de metri din cele două tuneluri ale Autostrăzii Lugoj–Deva au fost forați până în prezent, în cele două luni de la începerea lucrărilor, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care a publicat imagini de pe șantier.
„Forfotă mare, zi de zi, pe șantierul lotului 2 al Autostrăzii Lugoj–Deva, între Margina și Holdea. Sunt 700 de muncitori și circa 300 de utilaje, iar lucrările se execută atât la tuneluri, cât și la terasamente și structuri (poduri și pasaje). La tunelul T1, pe partea stângă, au fost forați 66 de metri, iar pe partea dreaptă – 18 metri. Echipele constructorilor lucrează 24 din 24 de ore”, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, pe pagina de Facebook a instituției.
Tunelurile trebuie finalizate în 2026
În februarie 2025, constructorii au început excavarea tunelurilor de pe Autostrada A1 Lugoj–Deva, pe tronsonul Margina–Holdea, cu o lungime totală de 2,1 kilometri (video).

















Acestea vor trebui finalizate în 2026, odată cu întregul tronson de 14 kilometri, aflat în lucru din 2023.
Autostrada A1 Lugoj–Deva are 100 de kilometri și traversează județele Timiș și Hunedoara, din vestul României, având traseul parțial pe Valea Mureșului până la Dobra, apoi se îndreaptă spre Câmpia de Vest, pe la poalele Munților Poiana Ruscă.
Până la sfârșitul anului 2019, au fost dați în folosință circa 90 de kilometri din autostradă.
Lucrările la tuneluri au fost blocate mai mulți ani
Lucrările la două dintre secțiunile sale, E și D – un sector numit și „autostrada cu tuneluri” – au fost oprite din 2017.
Licitația a fost reluată de CNAIR, iar în 2022 contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la tronsonul Margina–Holdea, inclusiv a tunelurilor, a fost atribuit unei asocieri conduse de Spedition UMB, pentru suma de peste 1,8 miliarde de lei, fără TVA, bani alocați de statul român prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Lucrările la acest tronson ar trebui realizate până la finalul anului 2026.
Odată cu inaugurarea lui, va exista o legătură completă pe autostradă între orașele din centrul României – Alba Iulia, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș – și frontiera de vest de la Nădlac, respectiv orașele Arad și Timișoara.