Video Cel mai lung viaduct de autostradă din România, din nou în șantier. Povestea mega-construcției așteptate de două decenii
0În 2026, unul dintre cele mai lungi viaducte din Europa, construit în România, ar putea fi dat în folosință. Se află în județul Bihor, pe traseul Autostrăzii Transilvania (A3), și are o poveste controversată.

Suplacu de Barcău, o comună cu circa 4.000 locuitori din județul Bihor, a fost cunoscută în ultimul secol pentru minele de cărbune din zonă și, mai ales, pentru sondele și rafinăria petrolieră înființată aici în anii ‘60.
La mijlocul secolului XX, un bogat zăcământ de țiței a fost descoperit la Suplacu de Barcău, iar în deceniile sale rezervele au fost exploatate intens.
Împrejurimile comunei au fost împânzită de sute de sonde, iar rafinăria Crișana, deschisă în 1969 ajunsese la începutul anilor ‘70 la o capacitate de prelucrare de 300.000 de tone pe an.

Întreprinderile miniere au fost închise după 1990, dar rafinăria din vecinătatea comunei a rămas un loc de referință al regiunii.
Viaductul Suplacu de Barcău, printre cele mai lungi din Europa
În ultimii ani, comuna Suplacu de Barcău a devenit faimoasă pentru viaductul de autostradă, de 1,8 kilometri, construit peste lacul de acumulare al localității.
Viaductul (video - Lucian Ignat) cu 45 de deschideri a fost prevăzut în proiectul Autostrăzii Transilvania A3 (Brașov - Cluj-Napoca - Borș), a cărei construcție a început la mijlocul anilor 2000, în urma contractului semnat între statul român și compania Bechtel.
Tronsonul pe care a fost proiectat viaductul, între localitățile Suplacu de Barcău și Chiribiș, cu o lungime de 26 de kilometri, a fost unul dintre primele șantiere ale autostrăzii Transilvaniei. Lucrările începute în 2004 au fost privite cu entuziasm, la început, chiar dacă viaductul cu 45 de deschideri era considerat marea provocare a acestuia.

„Acest viaduct nu era inclus în studiul de fezabilitate și va crește costurile cu circa 60 milioane de euro reprezentând valoarea lucrărilor. Oricum este cel mai mare viaduct din această zona a Europei’, informa, în 2007, Mihai Grecu, directorul general de la acea vreme al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Acesta estima că întregul tronson împreună cu viaductul urmau să fie finalizate în 2009.
În 2013, lucrările la tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiș au fost suspendate, la jumătatea proiectului, contractul fiind reziliat de Ministerul Transporturilor, iar șantierul abandonat de compania Bechtel. Viaductul fusese realizat parțial (aproximativ 80 la sută), iar construcțiile sale de beton au rămas izolate pe lacul de acumulare.
În noiembrie 2023, a fost semnat un nou contract pentru lucrările la sectorul de 26,35 kilometri, cu o valoare de 884 de milioane de lei fără TVA, asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin cadrul Programului Transport 2021-2027.
În 2026, tronsonul ar putea fi deschis
Compania Construcții Erbașu a fost desemnată câștigătorul licitației, pentru investiția cu termene de șase luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. În ianuarie 2025, după 12 ani de la suspendarea proiectului, utilajele au revenit pe șantier.

„Au început lucrările pe șantierul subsecțiunii Suplacu de Barcău - Chiribiș a Autostrăzii Transilvania (A3). Antreprenorul are la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lucrărilor. Ordinul de începere a fazei de execuție pentru cei 26,35 km a fost emis în data de 20 ianuarie 2025”, informa Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Lucrările pe acest lot au început chiar în vecinătatea viaductului. „Vom realiza 26,35 kilometri esențiali pentru infrastructura rutieră majoră din România, care vor cuprinde: un nod rutier, o bretea de întoarcere pe autostradă, 19 structuri (poduri, viaducte, pasaje), o parcare de scurtă durată de tip S1, precum și un centru de întreținere și coordonare”, arată constructorul.
Dacă termenele vor fi respectate, în 2026 șoferii vor putea circula în premieră pe viaductul început în urmă cu două decenii.