Timişoara: PORTRET / Ilie Cornea „E bine să depinzi doar de Dumnezeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Ilie Cornea „E bine să depinzi  doar de Dumnezeu”
Timişoara: PORTRET / Ilie Cornea „E bine să depinzi doar de Dumnezeu”

Timişoreanul vinde legume şi nu lasă pe nimeni să plece de la masa lui fără să cumpere ceva, chiar dacă asta înseamnă să îşi dea produsele şi la un preţ mai mic.

Ilie Cornea a venit în Banat când avea doar 15 ani şi a fost nevoit să îşi ia viaţa în propriile mâini. „Când era colectiv a trebuit să plec să învăţ şi să fac o meserie. Am plecat în lume singur, că aşa a fost să fie”, a spus pieţarul. După ce viaţa l-a adus în Vestul ţării, moldoveanul şi-a făcut familie, şi-a făcut o casă şi a prins rădăcini.

„Cel mai important, mi-am cumpărat pământ”, a completat Ilie.  A făcut şi şcoală şi i-a plăcut să înveţe, dar până la urmă s-a făcut fermier. „Am terminat la Liceul Loga, profilul matematică-fizică, şi am făcut şi un curs de teologie, dar până la urmă mi-am făcut gospodărie, pentru că e cel mai important”, a povestit timişoreanul.

Totul de calitatea întâi

Iliuţă, aşa cum este cunoscut timişoreanul în Piaţa 700, acolo unde are taraba, spune că are produse de un singur fel: „calitatea întâi şi categoria unu sau doi”. Tot ce vinde el este „producţie de sub soare”, a spus Ilie Cornea şi nu-i pasă dacă roşiile lui nu sunt perfecte, atâta timp cât nu sunt tratate cu „chimicale”. Pe masa la care vinde din 2003, Iliuţă aduce în fiecare zi produse proaspăt culese din grădina proprie şi oamenii apreciază acest lucru. De aceea, pieţarul este unul dintre cei mai căutaţi şi timişorenii cumpără de la el pentru că, deşi produsele nu arată ca cele de la „Kamufland”, aşa cum îi spune Iliuţă, sunt ieftine şi naturale.  „Anul acesta a fost supraproducţie şi a mâncat şi cel sărac, şi cel care a avut bani mai mulţi”, a spus Ilie Cornea.

Vinde la „pachet”

Timişoreanul ştie cum să-şi atragă clienţii şi nu se fereşte să-i invite în gura mare să-i cumpere produsele. Cu o bască pe cap şi zâmbetul mereu la vedere, Ilie Cornea, îşi atrage clienţii şi cu cele mai bune preţuri, dar şi cu cele mai trăsnite reduceri. „Vând la pachet, stimulez omul ca să ia, şi cu bonuri, dacă nu cu bani”, a spus Iliuţă, vesel. La el se opresc toţi cumpărătorii porniţi în căutarea celor mai avantajoase oferte. „Omul alege singur şi nu pleacă niciodată cu mâna goală”, spune Iliuţă. Pieţarul are clienţii lui care îl caută mereu şi când vede că cineva ar lua dar nu ar da cât cere el, face reduceri.

Pământul e cel mai important

Ilie Cornea spune că cel mai valoros lucru pe lumea asta este pământul. În plus, timişoreanul nu crede că urbanizarea a făcut vreun bine omenirii ci, dimpotrivă. Iliuţă încearcă să-şi înveţe cei trei copii să aprecieze pământul şi gospodăria. „Dacă nu merge una în gospodărie, faci aialaltă. E un lanţ întreg”, a mai spus Ilie Cornea.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp staţi la piaţă?

Stau cam o săptămână pe lună în gradină. Şi dacă nu sunt în grădină sunt la piaţă.

Unde e mai bine, în oraş sau la ţară?

Cel mai bine e să fii independent, să ai laptele tău, vaca ta, să ai gospodaria ta, să nu depinzi decât de Dumnezeu. Şi astea numai la ţară le poţi avea.

Cât aţi câştigat cel mai mult într-o lună?

Dacă ai marfă, faci. Într-o lună poţi să faci şi 1.000 de euro, dar numai dacă ai marfă.

ce-i place
Îmi place să respect pe toată lumea, indiferent dacă e sărac sau bogat, dacă e deştept sau nu prea. Tocmai din acest motiv eu nu am duşmani. Toţi cei care mă cunosc ştiu că pentru mine toată lumea e la fel.
ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care sunt vopsiţi. Se spune „nu vopsi peste rugină”, şi nu degeaba se spune aşa. Într-un cuvânt, nu-mi place făţărnicia. În aparenţă e mieluşel, când colo e lup în piele de om şi asta nu-mi place.

Profil
Născut - Vicovu de Sus, Suceava, 16.05.1958.
Studii - Curs de specializare în teologie.
Familie - Căsătorit, are trei băieţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite