Telenovela demolării Morii Clara din Lugoj continuă. Pro Patrimonio cere clasarea în Lista Monumentelor Istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moara Clara din Lugoj FOTO Ovidiu Gaidoş
Moara Clara din Lugoj FOTO Ovidiu Gaidoş

Fundaţia Pro Patrimonio România, care a fost constituită pentru protejarea monumentelor istorice, solicită Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş declanşarea procedurii de clasare pentru corpului principal al Morii Clara Schwartz.

Moara Clara din Lugoj, construită în 1916, se doreşte să fie demolată integral, în locul ei urmând să se construiască unui supermarket. Proprietarul a primit în acest sens toate avizele pentru demolarea, după ce Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a semnalat lipsa de valoare a clădirii. 

Institutul Naţional al Patrimoniului a intervenit şi a venit cu un răspuns surprinzător, contrazicând specialiştii de la Timişoara, şi sesizând Primăria Lugoj că moara are elemente de construcţie importante din punct de vedere al monumentelor. Ca atare, până la noi clarificări, primăria nu va emite autorizaţia de demolare. 

Mai mult, Fundaţia Pro Patrimonio România solicită printr-o adresă Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Timiş să declanşeze procedura de clasare a morii în Lista Monumentelor Istorice.

„Dat fiind faptul că moara a fost construită anterior anului 1920, prag din normele metodologice în acordarea calificativelor la criteriul vechimii, aceasta are valoare medie, la o primă evaluare. Corpul principal considerăm că este în măsură să obţină calificativul mare la criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică având în vedere semnificaţia şi reprezentativitatea pentru programul construcţiilor cu funcţiune industrială/ de morărit-panificaţie de la începutul secolului al XX-lea din Banat, faptul că faţadele păstrează din compoziţia şi o modenatură specifică istorică, precum şi constatarea că faţada principală se constituie într-un reper urbanistic al zonei. În ceea ce priveşte criteriul referitor la frecvenţă (raritate şi unicitate), se constată că nu s-au păstrat multe mori de panificaţie din această epocă în ţară şi în zonă, că în LMI sunt clasate puţine mori, de asemenea, că este singura moară de acest tip păstrată în Lugoj, astfel că la acest criteriu, considerăm că se poate acorda calificativul foarte mare. La criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică, propunem calificativul mare, imobilul deţinând un loc în memoria a generaţii de muncitori care şi-au petrecut aici viaţa, a familiilor lor, a locuitorilor zonei şi a comunităţii lugojene, în general – dovadă manifestările recente în sensul salvării Morii Clara”, a explicat arhitectul  Şerban Sturdza, preşedinte Pro Patrimonio România.

Moara Clara din Lugoj

De asemenea, imobilul documentează şi o memorie a unei activităţi/perioade industriale la nivelul ţesutului urban.
 

Fără a fi o condiţie pentru declanşarea procedurii de clasare, în vederea finalizării acesteia este necesară întocmirea unui dosar, care, potrivit art. 13 alin. (2) din Legea nr. 422/2001, este în sarcina Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş. 

Studiul istorico-arhitectural ce urmează a fi elaborat va evalua cu exactitate valoarea culturală potrivit criteriilor de clasare, va identifica dacă pe parcelă se află şi alte elemente purtătoare de valoare culturală care trebuie protejate, urmând a sta la baza deciziei Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

„Semnalăm faptul că, potrivit articolelor din mass-media, pe de o parte, pentru imobil Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a emis un aviz în vederea desfiinţării, iar pe de alta, Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie cu atribuţii în acest sens, având în vedere prevederile art. 2 lit. o) din HG nr. 593/2011, consideră că imobilul este susceptibil de a fi clasat în LMI. De asemenea, constatăm faptul că, potrivit PUG mun. Lugoj, valoarea culturală a imobilului este recunoscută, propunându-se protejarea lui ca monument istoric. Menţionăm faptul că, potrivit art. 13 din Legea nr. 350/2001, unul dintre principalele obiective ale activităţii de urbanism este «protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi natural». Vă rugăm să ne informaţi dacă a fost aprobată o documentaţie de urbanism care să modifice evaluarea culturală a imobilului stabilită potrivit PUG”, a mai transmis Şerban Sturdza, specialist în domeniul protejării monumentelor istoric.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Demolarea Morii Clara din Lugoj, oprită de Institutul Naţional al Patrimoniului. Existau deja toate avizele necesare pentru ridicarea unui Lidl

Trei muzee din Vrancea vor putea fi vizitate virtual pe o platformă lansată de Ziua Naţională a României

Intrarea la muzeele din Vrancea se face de acum şi prin plata online. Puteţi achita cu lei, euro sau dolari

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite