Surpriza unui român în Serbia. „Degeaba ai bucătari buni dacă chelnerii sunt doar cărători de mâncare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Novi Sad este oraș sârbesc aflat la 150 de kilometri de Timișoara, care a a deținut în 2022 titlul de Capitală Europeană a Culturii. Timișoreanul Corneliu Vaida a simțit pe propria piele cum sunt tratați turiștii acolo.

Cetatea Petrovaradinului FOTO Corneliu Vaida
Cetatea Petrovaradinului FOTO Corneliu Vaida

Timișorenilor le place să facă comparații când pleacă undeva în străinătate. Compară tot timpul ce găsesc la alții cu ce e la ei acasă. De cele mai multe ori sunt critici, „uite că la ei se poate”, ceea nu e chiar rău, pentru că numai cei ce au pretenții pot produce o schimbare în țară. Bătălia e cu atât mai mare cu cât e vorba de vecinii noștri, fie că vorbim de Ungaria, fie de Serbia.  

Zilele trecute, Corneliu Vaida, un cunoscut activist civic din Timișoara, a fost la Novi Sad, în capitala regiunii autonome Voivodina. Și a văzut cum se face turism acolo. 

Novi Sad este oraș sârbesc aflat la 150 de kilometri de Timișoara, care a deținut în 2022 titlul de Capitală Europeană a Culturii. 

Am fost - în 33 de ani - de zeci de ori în Novi Sad, un oraș înfrățit cu Timișoara - comparabil ca dimensiuni si ... cam atât. Nu voi scrie că străzile și bulevardele sunt mai largi, că au piste de biciclete mai peste tot, că n-am văzut șantiere pe străzi, că au exploatat faleza Dunării în așa fel încât să se bucure toți cetățenii de ea etc. De data asta am să scriu despre segmentul HORECA”, își începe povestea Corneliu Vaida.  

Novi Sad FOTO Corneliu Vaida
Novi Sad FOTO Corneliu Vaida

Ne-am cazat în afara orașului, într-un loc numit Salaș 137, un han rustic, cu camere mobilate ca acum 100 de ani, cu soba ticsită cu lemne - în caz că îți era frig. Restaurantul tot rustic, cu un meniu „ca la mama acasă" - adică feluri de mâncare din gastronomia tradițională, răchia din prune, sau gutui, sau caise, sau pere. Vinul excelent - dintr-o podgorie locală”, a continuat Vaida. 

Novi Sad FOTO Corneliu Vaida
Novi Sad FOTO Corneliu Vaida

Românii merg des în Serbia tocmai pentru a mânca în restaurantele lor. Găsesc decoruri inedite, mâncare tradiţională balcanică, atmosferă relaxantă, prețuri civilizate. Vaida povestește atmosfera de la Novi Sad. 

Și la mâncare și băutură buna, ce merge mai bine decât niște muzică bună, adică o trupă de tamburași cum rar am întâlnit, de-o virtuozitate chiar ieșită din comun! Aaa, să nu uit, băieții cântau fără nici un fel de amplificare! Unplugged 100% - talent 100%! Ia să-mi spuneți în câte restaurante din Timișoara se cântă muzica live? Vă spun eu - la Berăria 700, dar acolo de obicei se cântă prea tare și nu tocmai folclor autentic, și parcă la Loyd - dar acolo încă nu m-am simțit atras să intru să verific”, a adăugat Corneliu Vaida. 

Novi Sad FOTO Corneliu Vaida
Novi Sad FOTO Corneliu Vaida

În ceea ce privește chelnerii sârbi, aceștia știu foarte bine cum să facă să-și merite bacșișul.  

Chelnerii - fiindcă asta voiam să subliniez - extrem de atenți, de serviabili și de volubili. Duminică la prânz am mâncat într-un restaurant din cetatea Petovaradinului. La fel, mâncarea excelentă și chelnerul... ei bine, eu n-am mai văzut așa un ospătar harnic și serviabil, care să-ți recomande mâncarea și aceasta să fie conform sau peste așteptări, iar el să servească și să debaraseze - în viteză - peste zece mese, să fie atent cu un ochi și la tine, că poate vrei ceva, totul cu un zâmbet natural pe buze. Cam așa ar trebui sa fie și chelnerii de la noi, dar zău că nu prea am întâlnit ceva de genul. De multă vreme! Degeaba ai bucătari buni, dacă chelnerii sunt doar cărători de mâncare și încasatori de bani, părerea mea”, a concluzionat Corneliu Vaida. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite