Experiment timișorean în piața de vechituri din Novi Sad. Bănățenii au expus între două tarabe de Pleșkavica FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caravana Rod organizată de Asociația Documentor din Timișoara a ajuns la Novi Sad (Serbia), Capitală Culturală Europeană în 2022. Timișorenii au luat pulsul Voivodinei cu o expoziție foto într-un loc aparte.

Expo în piața de vechituri din Novi Sad FOTO Ștefan Both
Expo în piața de vechituri din Novi Sad FOTO Ștefan Both

În loc de un centru cultural sau într-o zonă unde există un public cu pretenţii estetice, expoziția din cadrul caravanei Rod a fost organizată în piața de vechituri „Najlon Pijaca” din Novi Sad, capitala provinciei Voivodina din Serbia. Instantaneele au fost surprinse în piaţa de vechituri de doi fotografi timişoreni, Virgil Simonescu și Valentin Solomie, cu câteva zile înainte.

Fotografiile cu clienți, vânzători și marfă au fost printate în format mare și au fost așezate, sâmbătă, 29 octombrie, chiar între două tarabe de Pleșkavica.

O sârboaică bucuroasă FOTO Ștefan Both
O sârboaică bucuroasă FOTO Ștefan Both

Noi avem colaborări cu Novi Sad în zona culturală independentă. În piața de vechituri de acolo e o lume care și nouă românilor ne este foarte familiară. La noi piața e <Ocska>, la ei se numește Nailon. La anul vrem să organizăm mai multe evenimente în piețele și târgurile noastre. Ele sunt foarte vii, e o lume care schimbă bani, idei, obiecte, se negociază, e un spațiu destul de interesant. Ne-am instalat între gheretele din piață, alături de cei care vând Pleșkavica și haine second hand. Noi am crescut cu televiziunea sârbă, ne simțim ca acasă aici. Mai știm o vorbă, două. În mod natural venim și aici”, a spus Florin Iepan, președintele Asociației Documentor.

Operele nu erau de vânzare, ci la final cei interesaţi puteau duce pozele în format mare acasă. Ideea celor de la Rod este să lase poza acolo unde a fost făcută. Astfel că fotografiile cu clienți, vânzători și marfă au fost printate în format mare și au fost așezate chiar în locul unei tarabe.

Fotografiile au ajuns la eroii din piață

La final, cei interesaţi puteau duce pozele în format mare acasă. Ideea celor de la Rod este să lase poza acolo unde a fost făcut-o.

Filosofia noastră este să lăsăm fotografia în locul în care ea a fost făcută sau oamenilor care apar în poze. De regulă, cei care trăiesc în zone de acestea nu au nicio relație cu pozele făcute în lumea lor, acestea ajung să fie expuse în centru. De câțiva ani organizăm astfel de intervenții culturale fotografice în România. Poza imprimată provoacă emoție și e o amintire frumoasă”, a mai spus Florin Iepan.

Florin Iepan admiră exponatele FOTO Ștefan Both
Florin Iepan admiră exponatele FOTO Ștefan Both

În 2023, Rod va ajunge în comunitățile de muncitori români și străini din Europa occidentală.

La anul vrem să mergem spre comunitățile de români din străinătate, să expunem acolo. De exemplu, muncitorii de pe șantierele din Germania, Austria, Olanda, Anglia, Irlanda. Sunt foarte mulți români care lucrează în marile orașe din Europa occidentală. Ar fi foarte interesant să expunem poze cu ei, inspirată din viața lor, chiar acolo unde lucrează ei”, a adăugat Iepan.

Piața de vechituri din Novi Sad FOTO Ștefan Both
Piața de vechituri din Novi Sad FOTO Ștefan Both

„Nici românii nu dau buzna la Novi Sad”

Documentor a mai fost de două ori în acest an la Novi Sad cu proiecții de film. Novi Sad mai are două luni până când va preda ștefeta Timișoarei. Evenimentele culturale de la vecini nu au atras prea mulți români. Cu toate astea, vecinii n-au avut probleme cu finanțările.

Am urmărit ce se întâmplă în capitala culturală Novi Sad, pentru că și noi avem durerile facerii capitalei de la Timișoara. Îi urmăream pe ei să vedem dacă se descurcă mai bine decât noi. Ei s-au descurcat mai bine pentru că sprijinul financiar a fost unul serios, prompt și la timp. Timișoara, cu două luni înainte de începerea proiectului, nu a primit niciun leu de la București. Și trebuie să se descurce numai cu resurse locale. E un proiect mai degrabă modest decât de anvergură europeană. E important pentru Novi Sad, pentru oamenii din Serbia, dar n-am avut senzația că vin turiști din Japonia, China sau din Australia. Nu dau buzna la Novi Sad, dar asta o să fie și la Timișoara, să nu ne imaginăm lucruri mai mari decât sunt în realitate. Nici românii nu dau buzna la Novi Sad. Noi, cei din Timișoara, habar nu avem ce programe au, ce fac ei, pentru că nu și-au făcut nicio reclamă. Dezinteres, lipsă de coordonare, nu știu. Faptul că foarte puțini timișoreni au vizitat Novi Sad în timp ce era Capitală Culturală Europeană e un lucru rău. Și nu cred că e vina timișorenilor”, a mai declarat regizorul Florin Iepan.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite