Şoferii de autobuz, aşteptaţi la Timişoara cu covorul roşu: „Suntem dispuşi să le angajăm şi soţiile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara se confruntă cu o criză acută de şoferi de autobuz FOTO Arhivă
Timişoara se confruntă cu o criză acută de şoferi de autobuz FOTO Arhivă

Criză acută de şoferi de autobuz, pe piaţa muncii din România. Societatea de Transport Public din Timişoara caută cu disperare şoferi. Directorul STPT a declarat că săptămâna viitoare sunt aşteptaţi la interviu trei şoferi de autobuz care vor să se mute din Bucureşti în Timişoara. Societatea de transport le-a transmis şoferilor că e dispusă să le angajeze şi soţiile.

Primăria Timişoara cere bani europeni pentru achiziţia a 30 de troleibuze şi 16 tramvaie noi. De asemenea se cer bani europeni pentru reabilitarea unor linii de tramvai, iar printr-un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Timişoara aşteaptă să primească 40 de autobuze electrice noi. În tot acest timp, Societatea de Transport Public din Timişoara se confruntă cu o criză acută de şoferi şi vatmani.

Potrivit directorului STPT Timişoara, Nicolae Bitea, societatea are în prezent 98 de şoferi de autobuz, alţi 11 fiind în procedura de angajare. „Pentru a putea funcţiona la capaciate maximă avem nevoie de 130 de şoferi de autobuz”, a declarat Nicolae Bitea, potrivit căruia pentru troleibuze mai este nevoie de 10-12 şoferi, iar pentru tramvaie se caută 15 vatmani.

Societatea de Transport Public din Timişoara a demarat o campanie de atragere a şoferilor de autobuz din toată ţara. Potrivit lui Nicolae Bitea, fiecare şofer angajat primeşte un salariu brut de 3.250 de lei. La asta, se adaugă un spor de 10 la sută de fidelizare şi sporul de vechime. Cu ore suplimentare şi sâmbete sau duminici lucrate, un şofer de autobuz din Timişoara poate ajunge la cel puţin 4.000 de lei plus bonuri de masă.

Pe lângă asta, pentru şoferii din afara Timişoarei, STPT oferă pentru o perioadă determinată locuinţă de serviciu. Nicolae Bitea a declarat că săptămâna viitoare sunt aşteptaţi la Timişoara trei şoferi de autobuz din Bucureşti care vor să se stabilească în Timişoara. „Luni ne vin de la Bucureşti trei persoane, dar vor să vină şi cu familiile. Suntem dispuşi să le angajăm şi soţiile, pe posturi cu studii medii, pentru a putea să reîntregim familiile, să îşi creeze un trai în Timişoara”, a mai declarat Nicolae Bitea.

Plătiţi să facă şcoala de şofer de autobuz

Directorul Societăţii de Transport Public din Timişoara a mai arătat că pentru aceia care nu au permis de conducere pentru autobuz, STPT oferă şcolarizare gratuită, timp de şase luni. În acest timp, elevul şcolii de şoferi categoria D (pentru autobuz), primeşte un salariu net de 2.000 de lei lunar.

Ultima soluţie: şoferi din Sri Lanka

În cazul în care nu reuşeşte să atragă suficienţi şoferi din România, STPT este dispusă să aducă şoferi din Sri Lanka. „Am auzit că Sri Lanka ar fi o variantă de genul acesta. Trebuie doar să le oferi un venit mediu pe ramură şi colegii noştri de la dispecerat să vorbească limba engleză. Am mai auzit ceva de Vietnam, dar nu am foarte multe detalii”, a mai declarat Nicolae Bitea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite