Soarta statuilor de bronz ciopârţite cu flexul. Primăria a alocat fonduri pentru amplasarea unui singur bust în 2018
0În urmă cu aproape doi ani, trei monumente istorice, realizate în perioada interbelică, au dispărut din Timişoara în decurs de două zile.
Hoţii de fier vechi au furat busturile de bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, care erau în faţa Insitutului de Igienă, respectiv Maternitatea Bega, şi bustul lui Emanoil Ungureanu din faţa Liceului “Electromotor”.
Hoţii au tăiat cu flexul statuile iar ulterior le-au vândut la o societate de colectare a fierului vechi.
Uniunea Artiştilor Plastici a depus mai multe proiecte la Primărie, pentru refacerea statuilor, însă şi la ora actuală soclurile stau goale.
Pentru acest an, Primăria Timişoara a găsit fonduri pentru reabilitarea uneia dintre monumenete. Este vorba de cel al lui Emanoil Ungureanu.
Ar fi fost o ruşine ca în anul centenarului, tocmai bustul avocatului Ungureanu să lipsească, acesta fiind unul dintre cei care au militat pentru unirea Banatului cu Regatul României.
“Unul dintre busturile importante care au fost distruse în urmă cu doi ani îşi va recăpăta locul în cursul anului 2018. Este vorba de bustul lui Emanuil Ungureanu, o importantă personalitate, mai ales în contextul anului centenarului. Am alocat în proiectul de buget o sumă de 50.000 de lei, pentru realizarea unei replici fidele din bronz a bustului care a dispărut. Va fi amplasat pe acelaş soclu. Desigur că şi celelalte două busturi rămân în atenţia noastră. Sperăm ca în cursul anului 2019 să le putem amplasa”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Emanuil Ungureanu a fost un avocat şi filantrop care a făcut parte din Patidul Naţiona Român din Ungaria şi a jucat un rol important în emanciparea românilor din Transilvania. A fost unul dintre cei care a militat pentru unirea Banatului cu România. Bustul său din Timişoara a fost realizat de sculptorul Gheorghe Groza şi a fost amplasată în 1931 în parcul din faţa Castelului Huniade.
Busturile lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, realizate de sculptorul Romul Ladea, în anii 1930-1931, mai aşteaptă.
Vă reamintim că hoţii de statui au fost prinşi de poliţişti, iar apoi doi au fost condamnaţi la închisoare între 4 ani şi 6 luni, unul la 2 ani ş 4 luni, iar un al patrulea a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, aceştia erau obligaţi la plata a 537.588 de lei, valoarea statuilor distruse, suma intrând în conturile Primăriei Timişoara.
Citeşte şi:
Timişoara rămâne fără monumente istorice. A treia statuie furată în două zile
FOTO EXCLUSIV Atentat la patrimoniul Timişoarei. Două statui de pe lista de monumente istorice au fost furate