Simboluri noi pentru combustibilii de la pompe. Cum este reprezentată benzina de 95, benzina 98 şi motorina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 12 octombrie, cei care îşi alimentează maşinile trebuie să fie atenţi la noile schimbări, impuse de Uniunea Europeană. Modelul de benzină şi de motorină va fi semnalat într-un mod diferit.

În Europa şi în România, pompele de benzină afişau cifra octanică a benzinei, care reprezintă rezistenţa la autoaprindere a combustibilului pentru motoare pe benzină. Din 12 octombrie, şoferii trebuie să fie atenţi la noile simboluri.

Conform unei reguli noi introduse în Uniunea Europeană, benzina va fi reprezentată prin litera E aflată într-un cerc şi o cifră. Iar motorina va fi reprezentată de litera B încadrată într-un pătrat.

Mai mult, dacă până acum s-au utilizat la pompe codurile de culoare (verde-galben), pe viitor acesta va fi unul unitar; alb-negru.

Iată cum arată noile simboluri pentru benzină: E 5 (benzina de 95 sau 98 octani cu peste 5 % etanol), E 10 (benzina de 95 sau 98 octani cu 10 % etanol) şi E 85 (85% etanol). 

Aşadar, benzina de 95 sau de 98 este reprezentată de E5.

Imagine indisponibilă


În cazul motorinei, acest combustibil este reprezentat de simbolul B7. La unele pompe se vor putea găsi şi B10, B30 sau B100, în funcţie de proprietăţile acestea. 

Imagine indisponibilă

Combustibilul alternativ (precum gazul) este reprezentat printr-un simbol de romb. 

Imagine indisponibilă

Acastă regulă este valabilă în 28 de ţări din Uniunea Europeană, dar va fi introdusă şi în Islanda, Norvegia, Lichtenstein, Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia. 

Conform decidenţilor de la UE, noua regulă va ajuta şoferii să aleagă mai bine combustibilul pentru maşina lor. Apoi, în multe ţări, benzina se numeşte “petrol”. De acum, litera B va fi reprezentativă pentru motoarele diesel. 

“Noua etichetare a carburanţilor, în reţeaua noastră, cuprinde un nou simbol, începând cu 12 octombrie. Însă denumirile şi caracteristicile carburanţilor rămân aceleaşi. Noile simboluri au ca scop armonizarea denumirilor în 28 de state ale Uniunii Europene, pentru a ajuta conducatorii auto sa aleagă rapid carburantul potrivit. Pot să vă spun că noile simboluri vor fi folosite împreună cu cele vechi”, a transmis Dana Amzoiu, PR la Mol România.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite