Secretul jumărilor crocante, dezvăluit de o gospodină din Banat. Ce rol are berea în prepararea deliciosului fel de mâncare
0
În România începe şi tăiatul porcului, o tradiţie la care românii nu vor să renunţe. Printre cele mai aşteptate bunătăţi după tăiatul porcului sunt jumările. O gospodină din Timiş se laudă an de an cu jumări crocante care fac deliciul „goşcilor”, adică al oaspeţilor. Secretul jumărilor crocante, spune gospodina, este berea turnată peste jumările puse în cazan, la fiert.
Considerate delicatese de sezon, jumările nu sunt, la prima vedere deloc, greu de preparat. Diferenţa o face, însă, gustul pe care îl au jumările şi mai ales dacă acestea sunt crocante. „Am gustat jumări făcute în multe feluri şi trebuie să vă spun că puţine sunt aşa cum trebuie să fie, adică crocante, bine pătrunse (să nu fie crude la mijloc) şi fără gust de arsură. Sunt rare, mai ales cele fără gust de arsură”, scrie Cristian Borod, pe site-ul www.bucătarmaniac.ro, unde sunt oferite şi sfaturi utile în prepararea jumărilor.
O reţetă proprie are însă, tanti Paraschiva, o gospodină din Banat potrivit căreia doi litri de bere turnaţi în cazanul cu jumări face ca acestea să fie mai crocante. „La un cazan de aproximativ 50-60 de litri se pun doi litri de apă şi după aceea se pune slănina. Când începe să se încingă slănina se adaugă doi litri de bere apoi se amestecă, la foc constant. Berea le face să fie mai crocante”, a spus gospodina care foloseşte reţeta de ani de zile şi nu dat niciodată greş.
Jumări din guşă de curcan
O reţetă specială de jumări a prezentat Mircea Dinescu în emisiunea sa de pe TVR 1, Politică şi Delicateţuri. În emisiunea în care poetul-bucătar l-a avut invitat pe Gabriel Cotabiţă a fost prezentată o reţetă de jumări din guşă de curcan.