Schimbare majoră la Timișoara. Căldura produsă de Colterm, livrată populației de o firmă nouă

0
Publicat:

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat o modificare majoră a modului în care se face livrarea agentului termic în sistem centralizat. Actuala companie de termoficare se va ocupa doar de producție, urmând ca distribuța să fie făcută de o firmă nouă.

Dominic Fritz, în vizită la Colterm (CET SUD) FOTO Primăria Timișoara
Dominic Fritz, în vizită la Colterm (CET SUD) FOTO Primăria Timișoara

„Soluția pe care o propunem este ca societatea Colterm să se concentreze pe activitatea de bază, cea de producție, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara. Asta are mai multe avantaje: pierderile tehnologice de care s-a plâns Colterm până acum nu vor mai fi suportate direct de companie, care va vinde agentul termic la poarta fabricii”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cale liberă pentru concurenții Colterm

Măsura propusă de Dominic Fritz permite ca o altă firmă a Primăriei Timișoara, specializată în producerea energiei termice, sau orice altă companie interesată să investească în domeniu, să îi vândă agent termic companiei de distribuție Uzina Energetică Timișoara (UET).

„Primăria va avea oportunitatea de a accesa fonduri pentru alte tehnologii verzi. Asta înseamnă că noi sau alte companii vom putea investi în noi tehnologii verzi de producere a energiei pe care să o distribuim populației. Deschidem poarta pentru diversificarea surselor de energie, în special în zona de regenerabile, ca să reducem din costurile totale ale agentului termic”, a spus primarul Dominic Fritz, potrivit căruia Primăria Timișoara a avut discuții cu investitori interesați să investească în producția de energie pentru concurarea Colterm.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a mai declarat că „este momentul unei schimbări” pentru că „doar anul acesta primăria a dat din bugetul local un milion de lei pe zi, subvenții pentru căldură”.

„Costurile pentru tehnologii vechi și poluante cresc an de an și este o dinamică pe care trebuie să o oprim. Singura variantă să scădem costul termiei în Timișoara este să spargem producția de distribuție ca să putem diversifica investițiile în tehnologii noi”, a completat Fritz.

Primarul Timișoarei nu a putut prezenta o situație a impactului financiar pe care îl va avea măsura propusă, spunând că un studiu de oportunitate se va face în perioada următoare.

Primăria Timișoara a investit în ultimii doi ani 160 de milioane de lei, din fonduri europene, în modernizarea a 30 de km de rețea de distribuție.

De asemenea, municipalitatea pregătește o nouă investiție estimată la circa 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) pentru retehnologizarea altor 30 de km de rețea, în încercarea de reduce masiv pierderile de rețea, provocate de lipsa de investiții din ultimii 30 de ani.

În plus, Primăria are depus un proiect de 230 de milioane de lei pentru achiziționarea unei instalații de cogenerare, prin fonduri PNRR.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite