Dominic Fritz, strâns cu ușa de un coleg de partid. Miza: aproape 70 de milioane de lei

0
Publicat:

Colterm Timișoara, al cărui administrator special este Cristian Amza, fost candidat USR la Primăria Giroc și ajuns pe funcție cu susținerea USR, îi cere Primăriei Timișoara, condusă de USR-istul Dominic Fritz, să îi achite o factură de aproape 70 de milioane de lei.

Cristian Amza (dreapta) îi cere lui Dominic Fritz (stânga) să plătească 68 de milioane de lei
Cristian Amza (dreapta) îi cere lui Dominic Fritz (stânga) să plătească 68 de milioane de lei

Compania de termoficare din Timișoara, Colterm (aflată în insolvență), îi cere Primăriei Timișoara să îi achite o sumă de aproximativ 68 de milioane de lei, pe care Colterm a primit-o de la Guvern pe fondul crizei energetice (pentru compensarea prețurilor la gaze), via Primăria Timișoara, dar pe care municipalitatea a virat-o Coltermului în contul unor obligații ale municipalității deja existente.

„Banii au venit de la Guvern către Municipiul Timișoara cu destinație specială pentru Colterm. Aprecierea noastră este că acele sume, având destinație specială pentru Colterm, trebuia să fie transferate de către Municipiul Timișoara către Colterm. Acest lucru s-a întâmplat și toate sumele au intrat în Colterm. Doar că au intrat achitându-se niște obligații deja existente ale municipiului Timișoara. Noi considerăm că acele sume ar fi trebuit să fie suplimentare obligațiilor deja asumate (n.r. de către Primăria Timișoara)”, a declarat Cristian Amza.

Primăria Timișoara refuză să plătească factura susținând că municipalitatea poate achita sume către Colterm doar în două variante: subvenții sau pierderi.

„Colterm-ul susține, de fapt, că Guvernul a vrut să dea un cadou Coltermului și că Primăria Timișoara nu a fost de acord ca Guvernul să dea acest cadou, ceea ce este fals, în mod evident. Dacă Guvernul ar fi vrut să dea acei bani direct către Colterm, ar fi dat această sumă de bani către companie în mod direct. Motiv pentru care Guvernul nu a dat această sumă de bani către companie este că nu se poate legal da bani către companie, la fel cum nu poate nici Primăria să dea bani fără titlu. Primăria a dat bani către Colten pe două capitol”, a declarat viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.

„Această tactică a șantajului nu funcționează”

Întrebat cum explică faptul că varianta potrivit căreia banii de la Guvern ar fi trebuit doar direcționați de Primăria Timișoara către Colterm este susținută inclusiv de administratorul special Cristian Amza, care este susținut de USR, viceprimarul Ruben Lațcău (USR) susține că „probabil administratorul special este și el sub o presiune foarte mare”.

„Este o modă acuma din partea domnului Cârceie (n.r. lichidatorul judiciar) și a administratorilor judiciari, să vânture plângerile penale în fiecare zi prin tot felul de adrese și amenințări. Această practică a șantajului ‹ori faci ce zic eu, ori te omor› nu funcționează în cazul Primăriei Timișoara. Legea prevede foarte clar cum se pot da acești bani. Dacă Guvernul ar fi vrut să dea bani în mod direct către compania de termoficare, ar fi făcut exact cum a făcut-o cu Compania Energetică Oltenia, căreia Guvernul i-a dat o sumă de 200 de milioane de lei anul trecut”, a mai declarat Ruben Lațcău.

Întrebat dacă demersul prin care îi cere Primăriei Timișoara să achite suma 68 de milioane de lei este rezultatul presiunii exercitate de administratorul judiciar, Cristian Amza a transmis că „nu are obiceiul să întreprindă acțiuni (indiferent ce formă ar îmbrăca ele) la presiunea unuia sau altuia (indiferent cine ar fi persoana în cauză) și cu atât mai puțin, acțiuni în care să nu creadă și pe care să nu și le însușească”.

Fritz despre scandalul banilor de la Guvern

Primarul Dominic Fritz s-a declarat „ferm convins” că în cazul banilor primiți de la Guvern pentru Colterm a fost respectată legea. „Am dat mai departe banii veniți de la Guvern, nu au ajuns altundeva, și forma în care ni s-a cerut să dăm mai departe acești bani o considerăm ilegală. Sunt instituții de stat care împărtășesc punctul nostru de vedere, alte instituții de stat care împărtășesc punctul de vedere al Colterm și vom vedea cum se rezolva”, a declarat Dominic Fritz, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Punctul de vedere al Colterm este împărtășit și de Curtea de Conturi, care a semnalat faptul că Primăria Timișoara a folosit banii alocați de Guvern pentru compensarea prețului la gaz pentru plata subvenției asumate de Consiliul Local ca diferență între prețul de producție al gigacaloriei și prețul de facturare.

„UATM Timișoara a utilizat subvenția acordată de la bugetul de stat, în sprijinul exclusiv al autorității locale, de compensare a efortului financiar al bugetului local (subvenție la energia termică livrată populației, aprobată prin HCL) și nu pentru acoperirea exclusivă a costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022”, a reținut Curtea de Conturi.

În plus, Curtea de Conturi a mai reclamat faptul că, în mod ilegal, banii primiți de la Guvern pentru Colterm au fost achitați Coltermului în baza unor facturi purtătoare de TVA.

O lună și jumătate de foc

Primăria Timișoara și Colterm sunt în fața unei perioade de foc. Aflată deja în insolvență și amendată în ultimii doi ani cu 35 de milioane de euro de Administrația Fondului pentru Mediu, Colterm trebuie să găsească până la finalul lunii aprilie banii necesari achiziției certificatelor de poluare aferente anului 2022.

Dacă certificatele nu vor fi cumpărate până în 30 aprilie, Colterm va primi o nouă amendă, ceea ce înseamnă că îi va fi aproape imposibil să evite falimentul. Administratorul special al Colterm a avertizat că  în cazul în care certificatele de poluare nu sunt cumpărate nici în acest an, „în coșciugul Colterm se bate un cui gros și ruginit”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite