Românii care lucrează la vaccinul anti-COVID-19: „Credeţi că este normal să ne rugăm de chinezi să ne ajute?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la centrul OncoGen Timişoara au anunţat în ianuarie 2020 că lucrează la un antidot pentru noul coronavirus şi susţin că statul chinez s-a oferit mult mai repede decât autorităţile române să le finanţeze munca de cercetare.

UPDATE Cercetătorii de la centrul OncoGen din Timişoara au anunţat, miercuri seara, că au început testările în laborator a vaccnului împotriva coronavirusului SARS Cov2.


....

Virgil Păunescu, directorului Centrului de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului „OncoGen“ din Timişoara, a anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie 2020, că lucrează la vaccin personalizat care să protejeze împotriva noului coronavirus. Medicamentul ar putea fi dezvoltat folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, susţineau atunci specialiştii de la Timişoara.
 

La scurt timp, Păunescu a fost contactat reprezentanţii Ambasadei Chinei din Bucureşti, cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. 
 

Păunescu susţine că nişte cercetători chinezi s-au inspirat din tehnologia dezvoltată în laboratoarele OncoGen şi au publicat un studiu foarte asemănător într-o revistă de specialitate

„Am prefera o colaborare cu China“
 

„Să fiu sincer, nu sunt nemulţumit de problema asta cu cercetătorii din China. Noi am pus la vedere, la liber, toată tehnologia. Ceea ce ne-a deranjat a fost faptul că ei au adăugat o frază la acel articol, că-şi rezervă toate drepturile de autor, deşi au apărut la o lună după noi. Am luat hotărârea de a nu patenta această tehnologie pentru producerea vaccinului împotriva Covid-19, tocmai pentru că am bănuit încă din ianuarie că ne îndreptăm spre o pandemie. Am vrut să punem la dispoziţie cât mai repede rezultatele noastre, altfel am fi fost nevoiţi să aşteptăm cel puţin un an  - probabil mai mult - pentru obţinerea unui patent“, a explicat Virgil Păunescu.
 

Cei de la OncoGen acuză lipsa de interes din partea autorităţilor din România. Deşi lucrează din ianuarie la acest proiect, Virgil Păunescu spune că de abia săptămâna trecută a fost contactat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
 

„Ne surprinde modalitatea în care au reacţionat statul chinez şi cel român în raport cu noi. Chinezii au aflat de cercetarea noastră undeva la sfârşitul lunii ianuarie şi deja în 4 februarie Ambasada Chinei la Bucureşti ne-a contactat să ne ceară acordul să folosească rezultatele cerecetării noastre, să ne întrebe dacă avem nevoie de finanţare sau de dotare cu aparatură, iar noi le-am spus că e prematură această discuţie şi că am prefera o colaborare cu un colectiv de cercetători din China. Ne-am uitat pe internet, am văzut două colective din Shanghai şi unul din Beijing. A urmat un al treilea e-mail în care ne-au spus că situaţia de la ei s-a deteriorat atât de rău, încât nu mai au mandate să discute probleme de cercetare“, a explicat Virgil Păunescu (foto jos).

Virgil Paunescu

Proceduri greoaie în România
 

Specialiştii de la OncoGen au nevoie de aproximativ 3,5 milioane de euro pentru a putea pune la punct tehnologia vaccinului împotriva coronavirusului SARS CoV2.
 

„Acum scriem cererea către Ministerul Cercetării. Le-am cerut 3,5 milioane de euro. Trebuie să punem în funcţiune şi nişte instalaţii de producţie, le avem, dar nu funcţionează la momentul de faţă. De asemenea, ne trebuie aparatură pentru sinteza de proteine şi acizi nucleici. Partea proastă este că aceste proceduri sunt greoaie. Materialele propuse de noi – un vaccin, un tratament şi un kit, se vor duce la Ministerul Sănătăţii, acolo se hotăreşte ce este util, după care le va întoarce la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care va organiza o competiţie, care, probabil se va termina la anul şi la mulţi ani. Noi aşteptăm o finanţare prin alocare directă, având în vedere că suntem singurii care ne-am angajat să încercăm să facem un vaccin în România. Dacă vrem ca cercetarea românească să conteze la nivel internaţional, poate c-o să ne mai rugăm din nou de chinezi. Credeţi că este normal să ne rugăm de ei? Nu e normal“, a mai spus Virgil Păunescu.

Laborator de oncogentică


 

Lucrează cu bani din sponsorizări
 

Între timp, cu bani proveniţi din sponsorizări, cercetătorii de la OncoGen aşteaptă să primească din Germania reactivii de testare şi pentru a începe procedurile de validare a vaccinului.

„Acum, în lume sunt trei linii de cercetare pe noul coronavirus. De prevenţie (un vaccin), de tratament şi de diagnostic (pentru că nu sunt kituri suficiente pe piaţă). Noi ne-am angajat să le facem pe toate trei. Vom începe să primim ceea ce am comadat din Germania din sponsorizări, ne-am rugat de diverşi sponsori să ne ajute cu câţiva zeci de mii de euro, să putem comanda reactivii de testare a vaccinului. Vom testa eficenţa teoriilor noastre şi sunt aproape sigur că vom reuşi. Cam într-o lună vom putea şti dacă această tehnologie dă roade sau nu“, a mai declarat Virgil Punescu. 
 

Potrivit cercetătorilor timişoreni, vaccinurile tradiţionale pentru bolile virale au avut un succes limitat în cazul epidemiilor cu o frecvenţă ridicată de mutaţii. Astfel, cei de la OncoGen îşi propun realizarea unui vaccin personalizat care să protejeze împotriva coronavirusului din SARS CoV2 folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite