Români amendați pentru că au condus TIR-uri ilegal, deși nu au urcat niciodată la volanul unui camion. Cazul unor fapte inventate

0
Publicat:

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul unui polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș, acuzat de abuz în serviciu și fals după ce a aplicat amenzi pentru fapte inventate.

Polițistul local Richard Meleșcanu FOTO Facebook/Richard Meleșcanu
Polițistul local Richard Meleșcanu FOTO Facebook/Richard Meleșcanu

Richard Meleșcanu, un polițist local din Dumbrăvița acuzat că a întocmit în fals procese-verbale de contravenție, pentru fapte inexistente, a fost condamnat definitiv la 1 an și 10 luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Timișoara. Chiar dacă la momentul declanșării anchetei se vorbea de zeci de fapte, polițistul local a ajuns să fie trimis în judecată pentru două fapte.

Agentul a fost trimis în judecată cu acuzația că în 2 iunie 2021 a amendat, cu câte 2.000 de lei, doi șoferi de camion pentru că au circulat prin Dumbrăvița fără a deține autorizație de tranzit pe drumurile comunale. În plus, în procesele-verbal agentul a scris că persoanele amendate nu au mențiuni de făcut.

S-au trezit că sunt executați silit

Una dintre victimele polițistului local din Dumbrăvița a declarat în instanță că în vara anului 2022 a fost înștiințat că pe numele său a fost începută executarea silită pentru suma de 2.000 de lei. Neștiind de ce s-a început executarea silită împotriva sa, bărbatul l-a mandatat pe un prieten să se intereseze la Direcția Fiscală cum s-a ajuns la începerea executării silite.

Așa a aflat bărbatul că a fost amendat pentru că a condus un camion. Bărbatul a arătat că „nu a condus niciodată un camion, neavând permis de conducere pentru această categorie, nu a lucrat niciodată ca șofer pe camion și nu a fost angajat al vreunei societăți care să presteze astfel de servicii de livrare/ transport de marfă”.

Mai mult, la momentul aplicării amenzii se afla la locul său de muncă, unde prestează muncă de birou. În al doilea caz, persoana amendată a declarat că îl știe pe agent de la echipa de fotbal din Pișchia, unde polițistul local era antrenor, iar tânărul amendat fotbalist.

Tânărul a spus că l-a sunat pe polițist și i-a spus că a primit acasă o amendă pe care acesta i-a aplicat-o și l-a întrebat despre ce e vorba. Agentul i-a spus că  „a greșit pentru că avea mai multe buletine și că va rezolva”. Tânărul a declarat că nu putea conduce camionul pentru care a fost amendat, neavând permis pentru nicio categorie.

Motivele abuzurilor, necunoscute

Polițistul local a recunoscut acuzațiile, dar a uzat de dreptul la tăcere și nu a explicat motivele pentru care a aplicat amenzi în fals. Primarul din Dumbrăvița, Horia Bugărin, a spus, la rândul său, că polițistul local a refuzat să explice de ce a inventat fapte pentru a aplica amenzi. În urma procesului, judecătorii au decis să îl condamne pe agent la un an de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Timișoara a arătat că „faptele comise de inculpat prezintă un grad ridicat de pericol social, prin raportare la valorile sociale încălcate, la modul de săvârșire infracțiunilor şi calitatea inculpatului, aceea de reprezentant al autorităţilor statului”. Prin sentința de condamnare la închisoare cu suspendare, agentului i s-a interzis să mai lucreze ca polițist local o perioadă de patru ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite