Robotul de la Spitalul Judeţean din Timişoara a mai făcut o operaţie reuşită: "E ca şi cum am fi în realitatea virtuală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robot ultraperformant la Timişoara FOTO tion.ro
Robot ultraperformant la Timişoara FOTO tion.ro

Doctorul Viorel Matei, de la Institutul European de Oncologie din Milano, a comandat robotul pentru o intervenţie chirurgicală de la Spitalul Judeţean din Timişoara

Robotul achiziţionat anul trecut de Spitalul Judeţean din Timişoara, printr-un proiect european, a mai realizat o operaţie, în această dimineaţă. la comanda robotului s-a aflat Victor Matei, de la Institutul European de Oncologie din Milano, un renumit profesor român care trăieşte de 30 de ani în Italia. De cealaltă parte, pacientul era un bărbat în vârstă de 72 de ani, al cincelea pacient operat de cancer de prostată cu acest robot ultraperformant.

„Acest robot este cel mai bun. Modelul XI este ultimul model care există pe piaţă, e cel mai performant din lume. Robotul transmite mişcarea mâinilor noastre la vârful instrumentelor care execută operaţia. Robotul nu face nimic singur. E ca şi cum am fi în realitatea virtuală. Diferenţa este extraordinară între evoluţia unui pacient operat clasic şi unul operat robotic. Suferinţa este mult mai mică, pierderea de sânge, recuperarea, confortul, poate părăsi uşor spitalul, poate reveni la viaţa lui normală”, a declarat doctorul Victor Matei.

Robotul a costat un milion de euro, însă întreg proiectul demarat de Universitatea de Medicină din Timişoara, are o valoare de peste 4 milioane de euro.

„Este un proiect mai vast, de cercetare, prin care s-a putut finanţa constituirea a cinci laboratoare în cadrul Spitalului Judeţean. Proiectul este făcut de un colectiv condus de mine, de la Universitatea de Medicină. Piesa centrală este robotul chirurgical care permite prelevarea tumorilor din spaţii foarte înguste. El are nişte indicaţii de elecţie, cancerele pelvine jos situate. Între acestea este standard de aur pentru ablaţia prostatei canceroase, pentru efectuarea histerectomiei pentru cancerul uterin şi pentru chirurgia neoplastului de rect”, a spus Lazăr Fulger, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Judeţean.

Cu acest robot, în ultimele şase luni, s-au operat 30 de cazuri. În chirurgia prostatei s-au intervenit la cinci pacienţi. „Nu este o listă specială, pacienţii sunt aleşi după criterii strict medicale, trebuie să existe nişte condiţii. Rezultatele sunt bune atunci când pacienţii sunt în limitele operabile chirurgical. Nu orice pacient cu cancere extinse, cu metastaze peritoniale, poate fi operat”, a mai spus Lazăr Fulger.

Pacientul operat luni, la Spitalul Judeţean din Timişoara, este într-o stare remarcabil de bună, susţin medicii.
 

„Această intervenţie este un prim episod dintr-o colaborare pe care care Universitatea de Medicină o va realiza cu Institutul European de Oncologie din Milano, acolo unde activează doctorul Victor Matei. Avem foarte multe lucruri de preluat şi de învăţat de la acest institut de mare renume european. Iată că unul din cei mai buni experţi din acest domeniu este un concetăţean de-al nostru. E o mare bucurie să vedem cu câte bucurie a marşat dânsul la această propunere. S-a implicat foarte mult şi în activitatea de training. Până la urmă, cel mai importat e câţi discipoli laşi în urmă. E implicat şi în numeroase centre din Italia, ajută mult şi medicina românească. Avem acum acest robot, avem o soluţie pe termen lung care va implica revenirea domului doctor aici. Cât priveşte pacientul operat astăzi, la cei 72 de ani este un om echilibrat organic şi psihic, foarte motivat să se vindece. Va urma o periadă de supraveghere post operatorie, în scurt timp se va putea externa”, a spus Dorel Săndesc, şeful clinicii ATI de la Spitalul Judeţean.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite