Reacții la demolarea de către clanurile ţigăneşti a celei mai frumoase vile istorice din Timişoara: "Este un act șocant de vandalism urban"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea civilă timișoreană, destul de amorțită în ultima perioadă, a avut o reacție dură la demolarea ilegală a vilei Wilhelm Mühle.

Țiganii de mătase din Timișoara au ciuntit Vila Mühle, una din cele mai valoroase clădiri din oraș

Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timișoarei, alcătuit din componente ale societății civile, consideră că ceea ce se întâmplă la clăirea monument de pe strada Mihai Viteazul nr.3 este un atentat la istoria și memoria orașului și a regiunii Banat, la libertatea cetățenilor de a li se respecta tradiția și identitatea, la însăși libertatea de a trăi într-un oraș civilizat.

Modul barbar și în același timp perfid prin care o anumită categorie de proprietari imobiliari fac să dispară, an dupa an, părti ale sufletului Timișoarei, se constituie într-un demers nu doar imoral, dar și contrar normelor legale românești și europene. Nimeni nu are dreptul să ne distrugă istoria. Este un act monstruos, potrivit cu epoci de tiranie dement totalitară și nu cu un timp al democrației și al deschiderii spre Europa. Demolarea casei Mühle din Timișoara este un act șocant de malign vandalism urban, nedemn de un oraș ce se vrea Capitala Culturală Europeană”, se arată într-un comunicat trimis de Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timișoarei.



Comitetul civic ridică o problemă gravă legată de ineficiența autorităților din Timișoara (primărie, poliție, justiție, direcția de monumente etc.) când vine vorba de distrugerea patrimoniului cultural, cu atât mai mult cu cât s-a demonstrat, din nou, că integritatea și onoarea Timișoarei sunt mereu în pericol și că cei care ar trebui să o protejeze nu sunt în stare să o facă.

Dezavuăm în totalitate reacția inadmisibilă a autorităților locale, care prin pasivitate, ineficiență sau lipsă de bună credință, au creat premisele unei complicități la acest act odios…Locuitorii Timișoarei sunt deja obișnuiți cu această strategie devenită un sistem, prin care unii proprietari cer autorizații pentru lucrări minore ("mansardări", "consolidări" etc.) și, cu acordul tacit al autorităților, peste noapte, hoțește și banditește, dărâmă pur și simplu monumente irecuperabile ale patrimoniului și ale istoriei timișorene. Realitatea șocantă a acestui moment sinistru marchează istoria orașului cu o pată întunecată de neșters”, susține Comitetul civic.



Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timișoarei se întreabă dacă de acum, în orașul istoric Timișoara, orice este posibil? “Nu e nimeni capabil să îl protejeze și să ne protejeze de asemenea odioase crime împotriva memoriei noastre colective?”, se mai arată în comunicat.

Vila Mühle, una din cele mai frumoase case din Timișoara, aflată în colțul străzilor Mihai Viteazu și Victor Babeș, a ajuns bătaia de joc al clanului Cârpaci, care a pus mâna pe clădire în urmă cu câțiva ani. Romii de mătase au început o lucrare în urma unei autorizații de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional, pentru lucrări de restaurații, reparații generale și consolidare. Lucrările nu au ținut însă cont de legislație și nu s-a respectat deloc regulamentele care țin de clădrile de patrimoniu.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite