Prima poezie a lui Mihai Eminescu, publicată într-o revistă din Ungaria. „Cel mai important debut din istoria literaturii române“ FOTO VIDEO

0
Publicat:

Poetul național Mihai Eminescu a debutat în 1866, în Revista Familia, ce apărea la acea vreme la Pesta, în Ungaria. Unul din aceste numere se află și în arhiva Bibliotecii Județene din Timișoara.

Revista Familia din 1866 care apărea la Pesta
Revista Familia din 1866 care apărea la Pesta

La data de 25 februarie 1866 a avut loc debutul literar al lui Mihai Eminescu, supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”, în Revista Familia, cu poezia „De-aș avea”. Este vorba de o revistă de limbă română care apărea în Ungaria, la Pesta, și care era condusă de Iosif Vulcan. Este momentul în care scriitorul îşi schimbă numele din Mihail Eminovici în Mihai Eminescu.

Directorul revistei, Iosif Vulcan, a modificat numele fără a-l întreba pe autor, nefiind mulțumit de sufixul slavon, „ici”, din numele acestuia și transformându-l în „escu“, sufixul românesc. Eminescu acceptă noul nume, fiind de acord că este mai potrivit. Acest număr istoric al revistei Familia se află și în colecția Bibliotecii Județene din Timișoara.

Poemul de debut al lui Mihai Eminescu, din Revista Familia, beneficiază de un text însoțitor în care se vorbește despre Mihai Eminescu ca despre un tânăr de viitor. Este și un document lingvistic, pentru că <De-aș avea> este în limba veche, iar asta arată istoria literaturii în momentele dospirii ei. Este de fapt cel mai important debut din istoria literaturii române”, a spus Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

8 jpg

„Publicație consacrată în primul rând universului ligvistic românesc"

Familia era o revistă enciclopedică de cultură și literatură înființată în 1865 în capitala Ungariei. Între 1880 și 1906, revista a fost tipărită la Oradea, devenind un important mesager al culturii românești în Ungaria de atunci. Printre colaboratorii revistei au figurat Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Barbu Delavrancea sau Duiliu Zmfirescu.

Zice așa: <Familia. Foaie enciclopedică și beletrisctică cu ilustrații>. Iese în fiecare lună, de trei ori. <Cancelaria redacțiunii>, cum ar fi adresa: strada lui Leopoldu nr.18. S-a tipărit prin Alexandru Kocsi, în tipografia lui Erkovi, Gallgoczi și Kocsi. Numărul de care vorbim; Pesta, 15 ianuarie 1866. Este o publicație consacrată în primul rând universului ligvistic românesc. Se public texte literare, traduceri literare, proză, poezie, cum erau revistele atunci, cu mult text, se citeau ca niște cărți. Această revistă ține de o paradigmă jurnastică-literară-culturală care ține cumva de acele țări. Printre premierele care au avut loc pe actulul teritoriu al României au avut loc și pentru că la ora realizării lor acele teritorii țineau de alte țări, alte structuri de organizare”, a mai spus Tudor Crețu.

1 jpg

„E o limbă care necesită o anumită atenție"

La vremea debutului literar, Mihai Eminescu avea doar 16 ani. Poemul „De-aș avea” îl știm azi în limba română modernă, însă, la 1866 se numea „De-așiu ave” și era scrisă în limba veche.

<De-așiu ave și eu o flore. Mândră dulce răpitore>... Toate astea arată ce distanțe am parcurs, arată și cât de important e punctul de plecare, cât de important este punctul de sosire. Unde suntem astăzi, dar și cât de important este parcursul. Pentru că parcursul e de fapt istoria. Sigur, este și un exercițiu linguistic, e o limbă pe care poți să o înțelegi azi, dar care necesită o anumită atenție”, a adăugat Tudor Crețu.

9 jpg

Revista Familia – în care a debutat Eminescu, este digitizată și poate fi găsită în format PDF pe siteul www.bjt.ro, la secțiunea Biblioteca virtuală, astfel că ar putea să ajungă foarte ușor la îndemâna tuturor.

Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” se află astăzi la Oradea și găzduiește o secțiune documentară dedicată Revistei Familia.

2 jpg
3 jpg
4 jpg
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite