Prima fabrică automotive „verde” din vestul României. Va capta energie geotermală

0
Publicat:

Compania germană Hella extinde cea mai mare fabrică din România cu o nouă clădire, ce va folosi soluții energetice sustenabile. Vor fi create 500 de noi locuri de muncă.

S-a pus piatra de temelie pentru fabrica verde FOTO Ștefan Both
S-a pus piatra de temelie pentru fabrica verde FOTO Ștefan Both

Stabilită din 2005 în Vestul țării, Hella - compania specializată în dezvoltarea și fabricarea soluțiilor pentru clienți din topul industriei automotive, își crește capacitatea de producție în Ghiroda (județul Timiș), motiv pentru care va construi o nouă clădire, situată în apropierea fabricii existente.

Extensia va avea 13.000 de metri pătrați, cu zone de producție și depozitare, de utilități și birouri.

Fabrica noastră de la Ghiroda este plină. Am câștigat alte proiecte noi și era nevoie de extindere, pentru că avem planuri de creștere în continuare. Vrem ca noua clădire să folosească energie regenerabilă, să fie mai prietenoasă cu mediul, vor fi integrate o serie de măsuri sustenabile, să fie cât mai «verde»”, a declarat Gelu Murariu, manager Hella România.

Moment festiv la Hella Ghiroda FOTO Ștefan Both
Moment festiv la Hella Ghiroda FOTO Ștefan Both

Construcția va beneficia de sistem geotermal pentru încălzire și răcire.

Sistemele alese de noi sunt prietenoase cu mediul, iar pe termen lung, clădirea «verde» va prezenta, cu siguranță, și avantaje economice. Aici aș menționa sistemul de încălzire-răcire geotermal. Este un sistem compus din 90 de foraje de mare adâncime, foraje la 120 de metri, care vor fi dispuse sub locurile de parcare. Este o rețea de conducte prin care circulă agentul termic. În acest caz, agentul termic este apă. Apa circulă prin aceste conducte, captează energia, respectiv căldura solului, o duce la pompele de căldură și acest ciclu, bucla aceasta se tot repetă. S-au făcut simulări intense care acoperă o perioadă de până în 50 de ani”, a declarat Zoltan Cservid, manager Hella Ghiroda.

Panourile fotovoltaice vor oferi 60 la sută din necesarul de energie electrică

Mergând mai departe, pe partea de energie electrică se vor monta panouri fotovoltaice, care se vor instala pe acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 7.000 de metri pătrați. În plus, în zona de birouri, clădirea va avea un acoperiș „verde”, cu vegetație ce va acoperi întreaga zonă.

Cu aceste panouri fotovoltaice vom avea un aport de energie verde de aproximativ 60 la sută din necesarul nostru, pe care-l atingem în doi-trei ani, în funcție de volumele de producție pe care le vom avea. Este prima clădire pe care o certificăm clădire verde, pentru că sunt diferite companii care emit astfel de certificate în baza sistemelor care se implementează. Și nu vorbim doar de sistemul geotermal sau panourile fotovoltaice, ci se ține cont și de proiectarea clădirii, faptul că lumina naturală poate să ajungă dintr-un capăt al clădirii în celălalt capăt. Când am făcut calculele și am decis să facem această investiție, amortizarea se făcea undeva în patru-cinci ani”, a mai spus Zoltan Cservid.

Se îngroapă capsula timpului FOTO Ștefan Both
Se îngroapă capsula timpului FOTO Ștefan Both

Construcția se va încheia la sfârșitul anului 2023, urmând ca startul activității de producție să fie dat în 2024. Vor fi create 500 de noi locuri de muncă. Investiția companiei este de 20 de milioane de euro pentru clădire, la care se mai adaugă 40 de milioane de euro pentru echipamente și utilaje.

La Hella Ghiroda, se produc astăzi zeci de tipuri de piese și de echipamente, de la acumulatoare, la sisteme complexe de management al bateriilor, precum și computerul auto, pedalele sau componente BMS (sistem de management al bateriei). Acestea din urmă vor fi produse și în noua unitate, o creștere în volum pentru fabrica existentă, dar și produse noi din categoria BCM (Body Control Module).

Aceste soluții electronice pentru mașini susțin principalele tendințe din domeniu: mașina electrică și conducerea autonomă.

Hella Ghiroda FOTO Ștefan Both
Hella Ghiroda FOTO Ștefan Both

Aproximativ 25 de milioane de unități sunt livrate anual din Ghiroda către cei mai prestigioși producători automotive.

După finalizarea investiției, capacitatea de producție a fabricii din România va crește cu 4 milioane de piese pe an, iar cifra vânzărilor, pentru cele două unități, cu 30%.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite