Premieră medicală la Timişoara: „Pacienţii nu trebuie să mai plece la Szeged, pentru operații la ochi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatură de vârf la Clinica de Oftalmologie
Aparatură de vârf la Clinica de Oftalmologie

În urma unui proiect european pe programul transfrontalier România-Serbia, Clinica de Oftalmologie din Timişoara a fost dotată cu echipamente performante pentru operaţii dificile la ochi

Prin intermediul proiectului IPA România-Serbia, Clinica de Oftalmologie din Timişoara a înfiinţat, în premieră regională, un centru de chirurgie oculară vitreo-retiniană, adresat afecţiunilor oculare cu potenţial invalidant (dezlipire de retină, hemoragie vitreeană, retinopatia diabetică etc), afecţiuni care nu aveau până la acest moment posibilitatea de a fi soluţionate în această zonă.



GALERIE FOTO

“În sfârșit vom putea face și noi operații mai dificile și suntem la nivel occidental. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să plece la Szeged, pentru asemenea operații. Sunt undeva peste 200 de persoane pe an care au nevoie de asemenea operații, iar la noi în regiune nu se putea face”, a declarat Ileana Zolog, directoarea Clinicii de oftalmologie din Timișoara.

Pacienții sârbi se operează la Timișoara

Clinica de Oftalmologie din Timişoara a fost echipată la standarde occidentale în urma proiect transfrontalier în care parteneri sunt cei de la Primăria din Zrenjanin. Valoarea totală a proictului a fost de 674.000 euro, cu durată de implementare de 16 luni, în perioada decembrie 2010-aprilie 2012.
La inaugurarea aparatelor a fost prezent și medical sârb Zarko Petrovici, de la clinica parteneră din Zrenjanin. “Avem multe probleme în Serbia. Vom trimite mulți pacienți la operații în Timișoara. Următorii doi pacienți care vor fi operați au venit chiar din Serbia”, a declarat Petrovici.

Clinică regională la Timișoara

Centru oferă pacienţilor din regiunea de graniţă româno-sârbă accesul de tehnologii terapeutice de ultimă oră. De asemenea, în majoritatea acţiunilor din cadrul proiectului sunt implicaţi şi specialişti sârbi din cadrul instituţiei partenere. “De această dată am avut o misiune tehnică, dar este un procedeu complex obținerea accesarea acestor fonduri. Spitalul face eforturi foarte mari, pentru că de abia acum urmează recuperarea banilor din proiect. S-a reușit dotarea acestei clinici cu tehnică de vârf. În România, în sistemul public mai există așa ceva doar la București. De aceea, majoritatea plecau în Ungaria sau chiar mai departe”, a declarat Octavian Crețu, managerul de proiect.

Clinica de Oftalmologie Timișoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite