Povestea fursecurilor inventate în memoria familiei imperiale austriece. Cum se prepară işlerul cu ciocolată
0Işlerul (sau ischler) poate să fie un desert ideal în perioada sărbătorilor de Crăciun. Este unul din sortimentele de prăjituri care se găseau în cofetăriile din România (în special în cele din Transilvania şi Banat), chiar în timpul comunismului.
Işlerul este o turtă dulce umplută cu cremă ciocolată. Există numeroase metode de preparare. Sunt unele făcute doar cu cremă de ciocolată, altele pot fi cu gemuri sau diferite tipuri de creme.
Istoria spune că işlerul a fost inventat în Austria, mai exact în celebra staţiune balneară Bad Ischl (de aici şi numele).
Bad Ischl este situat în landul Salzburg. Aici se afla reşedinţa montană a familiei imperiale austriece (Habsburg), numită „Kaiservilla” (în secolele XVIII-XIX). Aici, la 28 iulie 1914, împăratul a semnat declaraţia de război contra Serbiei, declanşând astfel Primul Război Mondial.

Logoul cofetăriei Zauner
Revenind la fursecurile işler, acesta a fost realizat în cofetăria Zauner din Bad Ishl, o cofetărie care funcţionează neîntrerupt din 1832 până astăzi. Se pare că primul işler a fost preparat aici în 1849.Varianta originară conţinea cremă de ciocolată cu rom.

Cofetăria Zauner de la Bad Ishl FOTO Wikipedia.org
Işlerul pe care-l cunoaştem azi nu este însă chiar atât de vechi. Este invenţia cofetarului Richard Kurth (1908 -1970), care a preparat işlerul în cofetăria Zauner, în jurul anilor ’50, în memoria familiei imperiale austriece.

Işler cu cremă de cacao
Şi astăzi, işlerul este una din specialităţile din cofetăria Zauner de la Bad Ishl. Aici se găsesc două tipuri de işlere: acoperite şi umplute cu ciocolată sau umplute cu gem şi acoperite cu cremă de cafea.

Işler cu ciocolată FOTO Wikipedia.org
Cofetarul maghiar Hegedűs László, de la Szolnok, a fost primul care a preparat işlerul cu spumă de ou.
Puteţi vedea aici cum se face prăjitura işler.