PORTRET / Florin Teodorescu bibliotecarul cărţilor de culturism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Teodorescu
Florin Teodorescu

Timişoreanul este unul din cei mai galonaţi culturişti din România. Din 1990 organizează Cupa Libertăţii „Memorialul Vasile Balmoş” la Culturism şi Fitness

În 2006, a „lipit” la tradiţionalul concurs şi Grand Prix-ul României, unde au venit cei mai celebri culturişti din lume în frunte cu multiplii campioni la Mr. Olimpia, Ronie Coleman şi Jay Cutler (cel care îl detronase în acel an pe Coleman după opt ediţii consecutive).

Pe lângă concursurile de culturism, Florin Teodorescu mai are o mare realizare. În sala de forţă de „Olimpia”, acesta a inaugurat o bibliotecă unică în lume.

„Sala de la Olimpia am deschis-o în anul 2000, iar în 2001 am inaugurat şi biblioteca. Este cea mai mare colecţie de cărţi şi reviste de culturism şi fitness din lume”, a declarat Florin Teodorescu. Biblioteca are peste 2.000 de cărţi şi peste 2.000 de reviste cu teme sportive, cele mai multe despre culturism şi fitness. Timişoreanul are chiar şi lucrări din secolul al XIX-lea. Pe lângă acestea, pe rafturi se mai află şi 300 de DVD-uri de specialitate, cuprinzând imagini inedite din istoria culturismului cu părintele acestui sport, legendarul Eugen Sandow.

Moştenire valoroasă

O mare parte din colecţia lui Teodorescu este o moştenire de la fostul culturist Nicolae Parfenie, care a decedat în 2003, la vârsta de 63 de ani. „Parfenie a fost unul din cei mai mari culturişti din România. El a făcut puşcărie pe vremea lui Ceauşescu, pe motiv că citea revista Weider. Este un veritabil tezaur ce am de la el. Sunt cărţi în engleză, română, maghiară, germană, din 1881 până azi. În colecţie se mai află şi cărţi donate de sensei Mihai Botez, decanul de vârstă al judoului în România”, a mai spus Teodorescu.

Printre cele mai vechi cărţi din colecţie este „Exerciţii de culturism”, apărută în 1897, cărţi de gimnastică din 1898, primele numere ale revistei Your Psihique, editate de fraţii Weider, şi un ghid de călărie din 1881.

Studenţii vin la xerox-uri
Biblioteca este vizitată şi de studenţii de la facultăţile de educaţie fizică, care vin şi xeroxează pagini întregi. „Foarte mulţi şi-au făcut lucrările de doctorat şi au venit pentru informaţii. Eu nu împrumut cărţile, pentru că ştiu din experienţă că se cam uită să se restituie. Au venit din Cluj, Oradea sau Botoşani”, a mai spus Florin Teodorescu.

Acesta a dezvăluit că a primit o ofertă de 200.000 de dolari pentru întreaga bibliotecă, însă a refuzat-o. „Aici e pasiune, sentiment, e ca şi un copil pentru un părinte. E viaţa mea, nu am cum să renunţ la bibliotecă”, a încheiat Florin Teodorescu.

Întrebări şi răspunsuri

Când şi cum aţi ajuns la Timişoara?
Am venit la Timişoara în 1986, de la Roman, pentru că acolo nu erau prea multe perspective pentru culturism. Am început să mă antrenez la clubul Electromotor, într-o sală modestă, apoi la CFR, iar din 1990 mi-am făcut propria sală.

Vă mai amintiţi de prima ediţie a Cupei Libertăţii?
Cum să nu. Am făcut-o în memoria prietenului meu Vasile Balmoş, care a murit împuşcat la Revoluţie, chiar lângă mine. Am vândut 400 de bilete, cu două zile înainte de concurs. Sala Lira a fost arhiplină. Din anul următor ne-am mutat la Olimpia.

Grand Prix-ul României a fost un vis împlinit?
Am visat tot timpul la acest concurs. Din 1994 am încercat să organizez un mare premiu, am trimis faxuri, dar nu ştiam că se cer foarte mulţi bani. Este nevoie de minimum 60.000 de euro!

Ce-i place
„Îmi place mult istoria. Cei care iubesc istoria unui domeniu simt să lase, la rândul lor, ceva în urmă. Să adauge şi ei o pagină lângă cei pe care îi preţuiesc. Îmi place să călătoresc, să văd şi să vizitez tot ceea ce este vechi: monumente, muzee, obiective turistice”, a spus Teodorescu.
Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii care nu mă lasă cu ideile mele. Nu trebuie să mă ajute, să mă sprijine. Am pretenţia doar să mă lase în pace. Din păcate, în România, oamenii sunt extrem de răi. Eu sunt respectat în toată lumea, mai puţin acasă”, a mai spus Florin.

Profil
Născut. 30.03.1961, Horia.
Studii. Liceul la Piatra Neamţ.
Experienţă. Zeci de premii obţinute la campionate naţionale şi mondiale.
Familie. Necăsătorit.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite