Perfecţiunea dăunează grav sănătăţii. În premieră naţională, la Timişoara se face psihoterapie online pentru cei afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Goana după perfecţiune este considerată o afecţiune psihică
Goana după perfecţiune este considerată o afecţiune psihică

Universitatea de Vest din Timişoara, prin departamentul de Psihologie, oferă în premieră naţională tratament pentru cei care doresc să fie mereu perfecţi.

Într-o societate concurenţială, mulţi ar crede că perfecţiunea este benefică. Din punct de vedere psihologic aceasta este chiar o problemă. La Timişoara, în premieră naţională, psihologii de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie de la Universitatea de Vest vin în ajutorul celor care „suferă” de mania perfecţiunii. 

Un perfecţionist tinde să aibă nişte standarde foarte înalte. Dar nu neapărat înălţimea standardelor este importantă, ci faptul că acestea sunt rigide. El tinde de fiecare dată să atingă acele standarde, lucru care în general este imposibil. Valoarea de sine a persoanei tinde să fie legată de performanţa pe care el o are. În momentul în care nu îşi atinge standardul şi nu ajunge unde a vrut el, iar sacrina pe care a făcut-o el nu este perfectă, atunci simte că nu este valoros, că a greşit, că nu este suficient de competent. Trăieşte emoţii negative, pentru mulţi e sfârşitul lumii. Fac tragedie din asta. În dorinţa excesivă de fi performant, dezvoltă chiar o anumită patologie. În realitate, nu suntem perfecţi. Nimeni nu-i perfect şi nu deloc o catastrofă dacă nu atungi perfecţiunea”, a Bogdan Tulbure, psiholog la departamentul de Psihologie a UVT. 

În cadrul programului „Aproape perfect”,  psiholgii de la UVT oferă terapie în mediul online. Pentru început, sunt aşteptaţi să se înscrie 80 de persoane. 

Psiholgii îi vor ajuta pe perfecţionişti să conştientizeze standardele pe care le au şi nu să renunţe la a face performanţă, ci să o facă bine, într-un mod sănătos, care să fie susţinut şi pe termen lung, într-un mod realist. 

Terapia se face în mediul online, o metodă care îi încurajează pe oameni să discute despre problemele lor, iar progmaul este unul flexibil, psihologii putând comunca uşor cu orice persoană prin e-mail.

Tot în cadrul acestui proiect, există un program şi pentru cei care suferă de depresie şi anxietate. „Este un program de tip transdiagnostic, are o adresabilitate mai mare pentru că se adresează persoanelor care au orice fel de tulburare de anxientate şi depresie sau orice combinaţie dintre ele. Vrem să îi ajutăm pe oameni să conştientizeze că trăiesc anumite emoţii, să nu mai fugă de ele, pentru că prima reacţie este să te aperi de ele, să ai tot felul de mecanisme prin care vrei să eviţi emoţiile respective. Vrei să îi învăţăm să accepte emoţiile pe care le trăiesc, să nu le mai judece”, a mai declarat Bogdan Tulbure. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite