Pe urmele lui Simatoc, primul fotbalist român care a jucat la Barcelona
0Silvio Simatoc-Szegedi, fiul primului jucător român care a evoluat la celebra echipă spaniolă, dar şi la Inter Milano, a venit la Timişoara pentru a vedea unde a debutat tatăl său în fotbalul mare.
Nicolae Simatoc-Szegedi ar trebui să fie scris cu litere mari în istoria fotbalului românesc. Dar nici el, aidoma altor valori naţionale, indiferent de domeniu, nu are parte de aprecierea care i se cuvine. Nicolae Simatoc este primul fotbalist român care a jucat la FC Barcelona. Se întâmpla în 1950, cu 44 de ani înainte de a ajunge pe Nou Camp şi Gică Hagi.
Nicolae Simatoc s-a născut în 1920, în satul Grimăncăuţi (fostul judeţ Hotin), aflat astăzi în Republica Moldova, într-o familie simplă de ţărani. La 14 ani a ajuns la Timişoara, împreună cu mama lui, având regim de refugiat cu documente de la Crucea Roşie. A locuit pe strada Crizantemelor, din cartierul Iosefin. El este unul dintre numele de legendă ale Ripensiei Timişoara, însă nu a făcut parte din „echipa de aur“ care a câştigat patru titluri naţionale, în perioada interbelică (1932, 1934, 1935, 1937). Tânărul tocmai se încununa campion naţional cu juniorii Ripensiei şi trebuia să facă parte din următoarea generaţie de campioni. Din păcate, a urmat decăderea Ripensiei, "ajutată" mai târziu să moară de noua organizare comunistă.
După al Doilea Război Mondial, Simatoc s-a căsătorit cu o frumoasă unguroaică şi a părăsit pentru totdeauna România. A plecat mai întâi în Italia, unde a fost coleg de echipă cu Giuseppe Meazza, la Inter, iar apoi a ajuns în Spania, direct la FC Barcelona, unde în sezonul 1950-1951 a cucerit toate trofeele posibile.
Nicolae Simatoc şi-a schimbat de mai multe ori numele, din cauza vremurilor. Din Şimatoc a devenit Simatoc, apoi Simatoc-Szegedi, iar în final, după stabilirea în Australia (unde a trăit 16 ani), a devenit Sims. A murit la Sidney, în 1978, la doar 57 de ani, în urma unui atac de cord.
Marele Kubala, impresionat de Ripensia
Silvio Simatoc-Szegedi are 63 de ani şi e fiul cel mare al lui Nicolae Simatoc. La 35 de ani de la moartea tatălui său, Silvio a decis să vină şi să vadă locurile de baştină ale părintelui său. Mai întâi a vizitat Moldova natală, apoi a ajuns la Timişoara.
„Sunt pentru prima oară în România şi sunt încântat de oamenii de aici. Am vizitat puţin oraşul şi mi-a plăcut. Nu ştiu foarte multe de Ripensia de la tatăl meu, doar faptul că aici s-a format ca fotbalist. În schimb, Kubala (n.r. – fostul mare jucător maghiar de la FC Barcelona, care este şi naşul său de botez) îmi povestea când eram mic de jucătorii Ripensiei. Erau eroii copilăriei sale. Cunoştea pe de rost primul 11 al Ripensiei“, a declarat Silvio Simatoc-Szegedi, care s-a născut la Brescia, pe vremea când tatăl său juca acolo.
Tatăl lui Silvio era român ortodox, mama era unguroacă catolică, iar el şi fratele său mai mic au fost botezaţi catolic. „Primele mele amintiri din Spania sunt din Oviedo, unde tatăl meu şi-a încheiat cariera de fotbalist. La puţin timp după ce a agăţat ghetele în cui, a urmat cursurile şcolii de antrenori, absolvind printre primii, după Kubala şi Di Stefano, doi foarte buni prieteni ai săi. Apoi a început să antreneze echipe mici“, a mai declarat Silvio.
Silvio a jucat la juniorii Barcelonei
Familia l-a urmat pe Simatoc în oraşele în care se muta pentru a pregăti diferite echipe. După Lleida şi Sabadell, a primit o ofertă de la Espanyol Barcelona, unde a ocupat funcţia de director tehnic. „Mama mea a fugit din Ungaria când au fost atacaţi de ruşi, ea fiind singura din familia ei care a scăpat cu viaţă. Şi asta datorită tatălui meu, care a plătit diverse persoane pentru a-i plănui fuga din ţară. Regimul de atunci a făcut o excepţie pentru marii jucători străini care nu aveau acte, oferindu-le paşaport spaniol. Toţi au acceptat în afară de tata, pentru că mama mea era foarte speriată de comunişti, de faptul că toata familia ei a fost ucisă. Atunci au hotărât că trebuie să plecăm din Spania. Au fost oferte din toată lumea pentru a-l aduce pe tata ca antrenor. Într-un final, părinţii au ales Australia“, a povestit Silvio Simatoc-Szegedi.
Fiul marelui jucător a jucat şi el fotbal, pentru început la juniorii Barcelonei. „Părinţii plecaseră deja în Australia, dar Kubala a insistat ca eu să mai rămân, fiind convins că voi ajunge fotbalist. Într-un final m-am mutat şi eu în Australia, dar nu mi-a plăcut deloc. Am început să joc pentru un club din Sidney, iar la 16 ani am trecut la seniori, jucând în prima ligă. Au urmat ani în care am jucat pentru numeroase echipe, am fost un an chiar şi în Chile“, a mai spus Simatoc.
El s-a lăsat de fotbal, fiind hotărât să se dedice studiilor de drept. În 1976 s-a reîntors în Barcelona, locuind chiar în casa lui Kubala. „Am primit o ofertă de muncă de la o compania mare din America, care se ocupa cu pescuitul. Mă ocupam cu licenţele lor, cu partea juridică. Lucram pentru ei, zburam mult în America, dar locuiam în Barcelona“, a mai povestit fiul fostului mare fotbalist. După câţiva ani a intrat într-o misiune umanitară şi s-a ocupat de logistica şi livrarea bunurilor în ţările din Africa. „Mergeam des în Etiopia. Eram foarte bine plătit, dar era foarte riscant din cauza situaţiilor tensionate din ţările în care eram nevoit să călătoresc“, a dezvăluit Silvio Simatoc-Szegedi. Ulterior, el a dezvoltat o afacere în Angola, unde are mai multe fabrici şi se ocupă cu construcţii şi cu agricultură. De atunci îşi împarte viaţa între Barcelona, unde locuieşte, şi Angola.
O carte dedicată tatălui său
La Timişoara, Silvio a avut surpriza să afle că Ripensia n-a murit. În urma unei iniţiative civice, un grup de timişoreni au reînfiinţat clubul Ripensia, în anul 2012, după modelul „socios“ cu membrii asociaţi. „Acest club a fost reînfiinţat pe principiile acestui simbol al Banatului, care respectă identităţile şi valorile Ripensiei. Reconstruim pas cu pas o organizaţie sănătoasă şi puternică. Tocmai de aceea am dorit să pornim de jos şi am înscris echipa în liga a 6-a“, a spus Radu Ienovan, preşedintele clubului Ripensia Timişoara.
Librăria Esotera din Timişoara a găzduit lansarea cărţii Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean de la Ripensia la FC Barcelona“, scrisă de basarabenii Octavian Ţîcu şi Boris Boguş. „M-a bucurat foarte mult să aflu de această carte scrisă în memoria tatălui meu, mai ales că mulţi nu îl cunosc atât de bine aici“, a mai declarat Silvio Simatoc.
Nicolae Simatoc
Data naşterii: 1 mai 1920
Data decesului: 1 ianuarie 1978
A jucat la: Ripensia Timişoara (1934-1941), Carmen Bucureşti (1941-1941), Nagyvaradi AC (1942-1945), Carmen Bucureşti (1945-1947), Inter Milano (1947-1949), Brescia (1949- 1950), Hungaria fcb Roma (1950) FC Barcelona (1950-1952), Oviedo (1952-1953)
A antrenat pe: Lleida (1959-1960), Sabadell (1960-1961), AEL Limassol (1962-1963), Budapesta Sydney (1963-1967)
Meciuri/ goluri la naţionala României: 8/0
Citeşte şi:
FOTO Timişoara revine în primul eşalon al fotbalului românesc, după doi ani petrecuţi în "B"
Primul meci internaţional pentru ASU Politehnica Timişoara, echipa din Liga a 5-a
Meci de fotbal amical cu rezonanţe istorice astăzi, la Timişoara