Parlamentul de la Bruxelles a decernat Premiul Cetăţeanului European lui Andrei Pleşu şi Societăţii Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, alături de Monica Macovei FOTO M.Macovei
Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, alături de Monica Macovei FOTO M.Macovei

Parlamentul European a decernat Premiul Cetăţeanului European - ediţia 2014 - lui Andrei Pleşu şi Societăţii Timişoara.

Societatea Timişoara, care a luat fiinţă după Revoluţia din decembrie 1989, pentru a continua lupta împotriva comuniştilor care au revenit la putere, a primit Premiul Cetăţeanului European în 2014.

Acest premiu este un mod de mulţumire pentru lupta pe care am dus-o în vederea despărţirii de comunism şi pentru că Societatea Timişoara a creat o reţea de asociaţii care au avut aceleaşi scopuri”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Conform prezentării Parlamentului European, "Societatea Timişoara a fost fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat nemijlocit la Revoluţia din 1989. Cea mai importantă contribuţie teoretică a acesteia este Proclamaţia de la Timişoara, al cărei punct 8 sintetizează obiectivul unei lustraţii politice şi morale a societăţii româneşti postcomuniste. Societatea Timişoara s-a constitutit într-o portavoce a luptei împotriva totalitarismului şi comunismului în România şi în lume, având ca principal scop democratizarea societăţii româneşti”.

Societatea Timişoara a fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat nemijlocit la Revoluţia din decembrie 1989, în zilele ei cele mai curate politic, din 15-17 decembrie 1989. Scriitori, jurnalişti, avocaţi, medici, ingineri şi cadre didactice au alcătuit de atunci şi până astăzi nucleul tare al organizaţiei.

Propunerea de acordare a Premiului Cetăţeanului European pentru România a fost făcută de europarlamentarul Laszlo Tokes. 

Acest premiu se acordă an de an pentru a evidenţia persoanele sau organizaţiile care au demonstrat un angajament exepţional în promovarea ideii europene, în sprijinirea cooperării transfrontaliere şi exprimării valorilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Premiul Premiul Cetăţeanului European în 2014 i-a fost acordat şi lui Andrei Pleşu.

Citiţi şi:
 

Separatismul bănăţean: de la teama lui Ceauşescu şi frica lui Ion Iliescu la agitatorii lui Victor Ponta


Punctul 11 al Proclamaţiei din 1990, subiect tabu în România: “Timişoara este hotărâtă să ia în serios şi să se folosească de principiul descentralizării economice şi administrative”
 

Timişoara, niciodată "roşie" la vot după Revoluţia din '89: "Curentul anti-comunist a fost mereu extrem de puternic"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite