Separatismul bănăţean: de la teama lui Ceauşescu şi frica lui Ion Iliescu la agitatorii lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ceauşescu spunea că Revoluţia este opera „imperialiştilor” care vor să rupă Banatul, Ion Iliescu i-a acuzat de separatism pe timişorenii care au redactat Proclamaţia de la Timişoara. PSD readuce în discuţie o fantasmagorică secesiune a Ardealului şi Banatului.

Societatea Timişoara atrage atenţia opiniei publice că PSD riscă unitatea României prin campania electorală deşănţată împotriva candidatului Klaus Iohannis făcut responsabil pentru o fantasmagorică secesiune a Ardealului şi Banatului. 

„Atragem atenţia că la fel au procedat cei din PSDR şi în anul 1990 când din Timişoara a fost lansată Proclamaţia care cerea lustraţia foştilor securişti şi nomenclaturişti. Se dovedeşte din nou demagogia crasă a politicii lui Victor Ponta, care a promis că va fi un preşedinte care uneşte românii. Ne exprimăm public îngrijorarea pentru ceea ce se va întâmpla cu unitatea României în cazul în care un asemenea om lipsit de repere morale şi de minime scrupule va ajunge în fruntea ţării”, au transmis cei de la Societatea Timişoara.
 

Secesionismul bănăţean a fost vânturat şi în decembrie 1989, când Ceauşescu şi Televiziunea Română prezentau protestele de la Timişoara ca fiind opera unor huligani şi cercuri politice imperialiste care vor să rupă Ardealul şi Banatul de România. 


Ceauşescu a apărut în faţa cetăţenilor pentru un comuniat important, în 20 decembrie, când Timişoara se declara primul oraş liber de comunism. Zeci de mii de „huligani” sărbătoreau victoria în centrul oraşului.


„Facem apel către toţi cei care îşi iubesc ţara şi poporul să acţioneze cu fermitate împotriva oricărui trădător. Toate zvonurile şi minciunile au fost dirijate cu trădătorii de ţară şi cu cercurile imperialiste de trădătorul Milea (n.r. generalul Vasile Milea,  ministru al Apărării Naţionale în 1989), care a organizat aceste provocări, a spus minciuni şi a informat fals în legătură cu situaţia din ţară, nespunând nimic despre crimele şi distrugerile din Timişoara”, spunea Ceauşescu.
 

„Secesiunea”, teamă pentru Ion Iliescu


În 1990, timişorenii care considerau că Revoluţia nu şi-a atins scopul au alcătuit Proclamaţia de la Timişoara, un document care cuprinde 13 puncte, care au fost citite din balconul Operei, pe 12 martie 1990, la o zi după ce în piaţa Victoriei au reînceput mitingurile.
 

Cele mai cunoscute cerinţe erau la punctul 8 şi 11. Prima cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcţia de preşedinte. Această interdicţie se numeşte lustraţie.

Al doilea se referea la descentralizare. Acesta din urmă l-a făcut pe Ion Iliescu să spună că se doreşte ruperea Banatului de România. 


PSD se joacă cu focul


La mitingul din 8 noiembrie, la Timişoara au fost arborate, pe lângă steagurile României şi ale Uniunii Europene, şi cele ale Banatului şi Transilvaniei. PSD şi televiziunile de partid precum Antena 3 sau România TV au prezintat protestele de la Timişoara ca fiind opera unor huligani şi politicieni de Opoziţie care vor să rupă Ardealul şi Banatul de România. Aşadar, după 25 de ani, ne întoarcem de unde am plecat. 
 

Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei şi vicepreşedinte PSD, se întreba, pe Facebook, dacă este nevoie de
„război civil”, în timp ce  Liviu Dragnea spune că „aseară la Timişoara am văzut pancarte cu Republica Banat” şi că a văzut steagul Republicii Banat, ceea ce evident nu există. Au fost arborate cu mândrie drapelul regiunii Banat - o creaţie a unor timişoreni mândrii că sunt bănăţeni, şi cel al Transilvaniei istorice.
 

„De fiecare dată când încercăm să ne explicăm valorile, se aruncă această anatemă”

Atitudinea Olguţei Vasilescu a readus în memoria timişorenilor un episod din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, când din Oltenia au fost trimise la Timişoara mai multe vagoane de tren cu gărzi patriotice care aveau rolul să facă ordine în oraşul „preluat de unguri”. Oltenii au fost primiţi cu pâine în Gara de Nord!

Atitudinea celor de la PSD, care fac aluzie la separatism, nu îi surpinde pe timişoreni. 


„Noi am fost acuzaţi încă din 1990 că dorim o secesiune. Nu a fost vorba niciun moment de aşa ceva. Degeaba am tot explicat că nu asta ne dorim, ni s-a pus această etichetă. Noi ne doream atunci o descentralizare. De fiecare dată când încercăm să ne explicăm valorile, se aruncă această anatemă, spunându-se că Transilvania îşi doreşte o rupere de România. Harta a arătat la fel din 1990. Afirmaţiile lui Ponta prin care a spus că Iohannis vrea să rupă Transilvania sunt nereale”, a spus Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
 

„În Anglia sau Germania orice formă de comunitate are un blazon, o stemă, un steag”


Steagul Banatului şi a Transilvaniei au fost fluturate la Timişoara ca respect pentru valorile locale şi regionale. „Acuzele de separatism lansate la adresa bănăţenilor sau a ardelenilor dinspre vechiul regat nu sunt noi, dacă ne uităm înapoi în istorie vom vedea că ele au fost arma folosită impotriva oricarei forme de nemulţumire referitoare la modul în care sistemul centralist administrează România. Arborarea unor simboluri locale nu reprezintă niciun atac la integritatea unui stat nicăieri în lumea civilizată, ba dimpotrivă. În ţări ca Anglia sau Germania orice formă de comunitate are un blazon, o stemă, un steag pe care îl arborează cu mândrie, fără ca cineva să-i acuze că vor să destrame ţara”, a declarat Cristian Colojoară, membru în organizaţia Liga Bănăţeană.
 

„Faptul că au existat drapele ale Banatului, se întâmplă peste tot în Europa. Arăţi oraşul şi regiunea din care faci parte. Asta nu înseamnă nimic, arată faptul că te gândeşti la tine, la familia ta şi la vecinii lângă care locuieşti”, a spus şi Florian Mihalcea.

Scriitorul Viorel Marineasca şi-a permis o glumă legată de „Republica Banat”. „Cu cine să facem un Banat? Cu Titu Bojin (n.r. preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi liderul PSD Timiş) şi cu Sorin Frunzăverde (n.r. baronul PDL care conduce judeţul caras-Severin), care nu au fost în stare să atragă fonduri pentru regiune, cu toate că au fost. Se duce o politică ceauşistă fără Ceauşescu în privinţa Banatului”, a spus Marineasa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite