Foto Orhan Pamuk la Timișoara. Atitudine de star de Hollywood: „De 18 ani am alături de mine gărzi de corp"
0Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2006, se află două zile la Timișoara, în Capitala Culturală Europeană. Acesta a fost invitat, luni, 3 aprilie, la o întâlnire specială cu publicul timișorean, în cadrul seriei „La UVT, cultura este capitală!”.
Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara a fost plină la întâlnirea cu scriitorul de Nobel Orhan Pamuk, care a susținut un dialog captivant cu scriitorul Radu Paraschivescu.
Intrarea a fost liberă, însă pentru a prinde un loc în sală oamenii aveau de completat un chestionar pentru a primi un cod QR. Locurile au fost ocupate cu câteva zile înainte. În sală, s-a aflat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
La intrare, cei care au dorit să-l vadă pe Orhan Pamuk au avut de trecut și de un control riguros făcut de angajații unei firme de pază. Nu se putea introduce nici măcar o sticlă cu o apă.
Pretențiile lui Pamuk au fost multe. Scriitorul umblă doar cu gardă de corp. Recent, bunul său amic Salman Rushdie a fost atacat și înjunghiat în gât, în statul american New York.
„Nu vreau să pozez în victimă. De 18 ani am alături de mine gărzi de corp. Vreau să pot să glumesc deoarece jurnaliștii au mereu replici pe această temă. Eu chiar fac glume și le spun că au fost vremuri în care aveam trei bodyguarzi. Acum am unul. Așa că n-ar trebui să critic Turcia prea mult, pentru că e totuși o îmbunătățire a situației”, a spus Orhan Pamuk.
Cu toate acestea scriitorul nu a dorit să vorbească prea mult despre politică, mai cu seamă că în Turcia opozanții regimului nu au parte de un tratament prea blând.
„Îmi doresc ca actualul președinte Erdogan să piardă alegerile. Totul depinde de ce va fi la urne la alegerile generale care vor avea loc peste 40 de zile. Șasele sunt 50-50”, a spus Pamuk.
Scriitorul a ținut să precizeze că nu-l interesează să facă politică - deși scrie pe teme politice în ziare - pentru că îi place viața de scriitor.
Fotografiază din balconul său
Întrebat ce vede de la fereasta biroului săi, Orhan Pamuk a spus: „Văd vapoare, pescăruși, Bosforul, partea orientală a Istanbulului. Nu am niciun motiv să doresc să schimb vreodată asta”. De altfel, scriitorul fotografiază de 50 de ani peisajul de la balconul său. A și publicat un album foto intitulat “Balkon”.
„Am acasă o bibliotecă de 20.000 de volume. Am un sistem propriu de inventariere prin care știu unde este fiecare de care am nevoie”, a mai spus Orhan Pamuk.
Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.
„Este un model pentru tineri”
Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.
„Este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din lume, un scriitor care de la 22 de ani scrie și nu a făcut altceva decât să scrie. A fost tradus în peste 50 de țări, în peste zece limbi, cu diverse premii de care a beneficiat, care au fost acordate de diverse entități europene și nu numai, dincolo de nominalizarea pentru Premiul Nobel, este o mare personalitate, este un model pentru tineri, este un trend setter, aș spune, în diverse domenii și nu doar literatură, ci și în prestație civică, pentru că este unul dintre cei care a recunoscut public genocidul armean realizat de Imperiul Otoman și într-adevăr, am adus adus o mare personalitate”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Marți, 4 aprilie, Orhan Pamuk a primit titlul de Doctor Honoris Causa a UVT, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european.
UVT contribuie semnificativ la programul internațional pe care Timișoara îl susține în calitate de Capitală Europeană a Culturii.
După Orhan Pamuk, universitatea va oferi în acest an publicului timișorean și vizitatorilor săi o serie de încă patru întâlniri cu laureați Nobel, prezențe de talie internațională la UVT, în Timișoara și România. Evenimentul face parte din programul cultural La UVT, Cultura este Capitală!, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Schimb de locuințe cu Pamuk
La conferința de la UVT a participat și artistul plastic Emilian Roșculescu (“Papi”), care are o amintire directă cu Orhan Pamuk, chiar dacă nu s-au cunoscut și nu s-au văzut niciodată. În anii '90, pictorul a locuit în apartamentul lui Orhan Pamuk din Istanbul, iar scriitorul turc în apartamentul artistului care trăia atunci la Stuttgart. „Papi” a povestit că schimbul de locuințe s-am făcut pentru trei săptămâni, după un anunț dat de Orhan Pamuk în rubrica pentru artiști dintr-un ziar german.