Trei laureați Nobel vin la Timișoara: Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage

0
Publicat:

Universitatea de Vest din Timișoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

Trei laureați Nobel vin la Timișoara FOTO UVT
Trei laureați Nobel vin la Timișoara FOTO UVT

În seria evenimentelor „La UVT, cultura este capitală!”, în prima parte a acestui an, Universitatea de Vest din Timișoara are onoarea de a găzdui trei întâlniri excepționale, cu personalități majore ale artei și științei mondiale, laureați ai premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei.  

Celor trei personalități ale culturii și științei internaționale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic și public cu reverberații din cele mai aparte. 

Primul care ajunge în Capitala Culturală Europeană este scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), la sfârșitul lunii aprilie. Acesta va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local.  

Pamuk este considerat ca unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste o sută de țări.  

În cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de „hüzün“, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Laureați Nobel pentru chimie

Apoi, tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru știință. Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice. 

De asemenea, cercetătorul Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunității academice a UVT, pentru o dezbatere care aduce tot cunoașterea științifică în prim plan, într-un mod cu adevărat contemporan. Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuțiilor aduse, alături de alți doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel. 

Ca spațiu academic de înaltă performanță, Universitatea de Vest din Timișoara își asumă un rol major în comunitatea timișoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureați ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, național și european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferințe, workshop-uri și producții valoroase. Vă așteptăm la UVT, unde cultura este capitală!”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT. 

Datele punctuale pentru cele trei evenimente vor fi comunicate public din timp, ca momente de interes deosebit și de vizibilitate în comunitate, propuse de UVT în cadrul agendei Capitalei Culturale Europene 2023 și desfășurate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite