Medicul Dorel Săndesc a învins sărăcia sistemului medical. Află cum a reuşit să pună pe picioare secţia de Terapie Intensivă
0Pe lângă activitatea medicală de excepţie, şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean Timişoara a strâns bani pentru modernizări chiar şi cu ajutorul vedetelor.
Cele mai grave cazuri care ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara sunt trimise în secţia pe care o conduce doctorul Dorel Săndesc. La graniţa dintre viaţă şi moarte, pacienţii cu diferite probleme ce pot fi încadrate în toate specializările sunt trimişi la Anestezie şi Terapie Intensivă.
Pentru ca ei să poată avea aceleaşi şanse de supravieţuire ca în ţările „mai civilizate“ din vestul Europei, în acest domeniu contând într-o foarte mare măsură şi aparatura disponibilă, medicul care a obţinut locul al doilea în campania „Doctori cu care Timişoara se mândreşte“ a făcut tot posibilul pentru a-şi aduce secţia la cel mai înalt nivel.
„Îngerul“ lui Minculescu
Cel mai târziu la începutul anului viitor, dr. Dorel Săndesc va sărbători, alături de echipa sa şi întregul Spital Judeţean, inaugurarea noii Clinici ATI. Pe lângă faptul că este mereu alături de pacienţii care au nevoie de el, medicul a găsit cumva timp să se ocupe şi de proiecte prin intermediul cărora a atras finanţări din partea Consiliului Judeţean Timiş şi a Ministerului Sănătăţii. Cum banii nu au fost suficienţi pentru ca totul să ajungă la nivelul dorit, dr. Săndesc a organizat inclusiv acţiuni caritabile cu scopul strângerii de fonduri.
„Ne-am propus să transformăm Clinica ATI. Să o aducem de la un nivel modest la unul cu adevărat profesional. Pentru asta am organizat diferite acţiuni cu un caracter umanitar, concerte cu formaţia Iris“, a precizat medicul. Acesta a devenit cunoscut în toată ţara ca fiind cel ce l-a convins pe solistul Cristi Minculescu să facă un transplant de ficat, dovedindu-i că acest lucru îi va salva viaţa.
„Îi mulţumesc încă o dată omului care a amânat să iau liftul. E greu de vorbit despre prietenia care mă leagă de Dorel Săndesc. Din cauza lui sunt astăzi aici şi mai pot să cânt. Nu am să pot niciodată să mă revanşez în totalitate. Nu cred că pot să îi întorc serviciul, dar eu mă străduiesc“, a declarat Cristi Minculescu la cea de-a opta ediţie a Congesului medicilor anestezişti de la Timişoara.
Criză = oportunitate
Potrivit şefului de la ATI, este foarte important ca toate persoanele aflate la conducerea instituţiilor din domeniul medical să îşi schimbe mentalitatea faţă de sistem şi să caute fonduri pentru modernizare. „Trebuie să ne implicăm cu toţii, veţi vedea că în timp vor apărea diferenţe între secţii din acest motiv. Faptul că este criză nu ne împiedică să ne dăm silinţa. Trebuie acţionat după modelul chinezesc. În limba chineză, pentru «criză» şi «oportunitate» există un singur cuvânt. Dacă e să mă pronunţ, cred că trebuie schimbată atitudinea multora faţă de sistemul de sănătate, aflat într-o situaţie destul de gravă. La ATI, modificările de infrastructură se apropie de final, sperăm ca până la sfârşitul anului totul să fie gata“, a precizat dr. Săndesc.
Carieră de succes
Medicul este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, ale cărei cursuri le-a urmat între anii 1979 – 1985.
A fost stagiar la Spitalul Judeţean Deva, iar apoi medic de medicină generală la dispensarul comunal din satul Chiochiş, Bistriţa-Năsăud, şi medic-şef la dispensarul Geoagiu din judeţul Hunedoara. A trecut prin secţia de ATI a spitalului din Târgu-Mureş, iar din 1994 este la Judeţeanul din Timişoara. Conduce Clinica ATI de aproape 10 ani şi, în prezent, este preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi şef al Disciplinei ATI la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ a oraşului de pe Bega.
A urmat stagii de perfecţionare în diferite instituţii din ţări precum Anglia, Franţa, Olanda şi Statele Unite ale Americii. Nu a rămas în străinătate, deşi a avut numeroase posibilităţi. „Ai atâtea trăiri legate de ţara ta, că ţi s-a format acolo anatomia completă a sufletului, iar dacă pleci, te simţi amputat. Când m-am întors în România mi-am dorit să fac ceva, am realizat că aici poţi să fii mult mai util ca-n străinătate“, a declarat dr. Dorel Săndesc.
Trebuie să ne implicăm cu toţii. Faptul că este criză nu ne împiedică să ne dăm silinţa.
Dorel Săndesc, şef Clinica ATI
Nu rata povestea medicului care ocupă locul întâi
Campania „Doctori cu care Timişoara se mândreşte“ se încheie miercuri, 16 noiembrie, când în cotidianul Adevărul şi pe pagina de internet timisoara.adevarul.ro veţi putea citi povestea de viaţă a medicului care a strâns cele mai multe voturi din partea cititorilor, juriului de specialitate şi redacţiei. Astăzi, pe site-ul timisoara.adevarul.ro sunt aşteptate păreri în legătură cu medicii din top şi pronosticurile privind ocupantul primului loc.