Lovitură de teatru în dosarul unui fost director din Casa de Asigurări acuzat că a protejat mafia decontărilor fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Careba a fost achitat pentru toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată. Sentinţa nu este definitivă FOTO pressalert.ro
Cristian Careba a fost achitat pentru toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată. Sentinţa nu este definitivă FOTO pressalert.ro

Tribunalul Timiş a pronunţat prima sentinţă în dosarul în care fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Timiş şi fost director în cadrul Direcţiei Antifraudă din cadrul CNAS, Cristian Careba, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, compliciate la înşelăciune şi spălare de bani.

Fostul director din cadrul Direcţiei Antifraudă a CNAS, care a fost şi şef al CJAS Timiş, Cristian Careba, a fost achitat pentru toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General într-un dosar de conflict de interese, spălare de bani şi complicitate la înşelăciune. Decizia Tribunalului Timiş, care nu este definitivă, a fost luată după ce judecătorul a exclus din dosar, pe baza unor decizii CCR, probele obţinute prin supravegherea tehnică a lui Careba.

„În baza art. 102 alin. 2-4 C.pr.pen, art. 281 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală raportat la deciziile nr. 51/2016, nr. 302/2017, nr. 26/2019 ale Curţii Constituţionale şi art. 6 § 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor  Omului cu referire la încheierea penală din data de 15.01.2018 a Curţii de Apel Timişoara şi încheierea penală nr. 18/CO/CP/CC din 02.02.2018 a Curţii de Apel Timişoara în dosar nr. 7604/30/2017/a1 dispune excluderea probelor constând în măsuri de supraveghere tehnică dispuse în dosar nr. 229/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta hotărârii de achitare a lui Careba. Deciziile CCR la care se referă decizia Tribunalului Timiş sunt cele referitoare la interceptările SRI, protocoale şi judecarea de către o instanţă inferioară celei legal competente.

În dosarul în care a fost trimis în judecată Careba au mai fost trimise în judecată şi două foste colege ale acestuia, Graţiela Loş şi Laura Mihaela Marian, dar şi Diana Eugenia Nicoară, patroana clinicilor Selfmed, acuzată că a depus la Casa de Asigurări deconturi fictive de peste 700.000 de lei. Singura condamnată din dosar, doi ani şi patru luni cu suspendare, a fost Diana Eugenia Nicoară. Aceasta a fost obligată să achite prejudiciul în valoare de 753.000 de lei, dar şi cheltuielile judiciare în valoare de 30.000 de lei. Apelul va fi judecat la Curtea de Apel Timişoara.

Acuzaţiile din dosar

Prin rechizitoriul de trimitere în judecată, care are peste 2.000 de pagini, Careba a fost acuzat de conflict de interese după ce, ajuns în 2009, cu sprijinul PD-L, şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, a semnat mai multe contracte între Casa de Asigurări Timiş şi spitale sau clinici care aveau contract de asistenţă în domeniul IT cu firma sa, SC Scrif Net SRL. În acte, firma era deţinută de un văr al lui Careba, dar procurorii au arătat că firma din domeniul IT, care avea contracte cu spitale şi clinici care primeau bani prin Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, era controlată în fapt de Cristian Careba.

Procurorii l-au mai acuzat pe Careba că, din postura de coordinator regional al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul CNAS a condus o echipă de control care a verificat clinicile Seflmed, deţinute de amica sa Eugenia Nicoară şi cu care firma controlată de Careba avea contracte prin firma de IT. „Din probele administrate în cauză a rezultat că între inculpaţii Careba Călin Cristian şi Nicoară Diana Eugenia există o strânsă relaţie de prietenie, producătoare de beneficii pentru ambii inculpaţi: pe de o parte societăţile administrate de inculpata Nicoară Diana Eugenia au fost protejate de inculpatul Careba Călin Cristian împotriva unor controale ce ar fi putut descoperi sistemul fraudulos utilizat pentru decontarea unor servicii medicale fictive iar pe de altă parte, inculpatul Careba Călin Cristian, prin intermediul SC Scrif Net SRL, a dobândit o parte din sumele astfel decontate, veniturile fiindu-i absolut necesare inculpatului pentru achitarea ratelor aferente contractelor de credit sau leasing financiar”, se arată în rechizitoriul procurorilor. 
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite