Lecţie de succes: cum să profiţi de bani europeni în mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Medical „Mariam" din Pişchia, judeţul Timiş, este prima clinică medicală înfiinţată în mediul rural, în România, cu finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 312.

Atâta timp cât există o idee de afacere şi foarte multă voinţă de a o pune în practică, banii se vor găsi. Acest lucru a fost demonstrat, printre multe alte proiecte reuşite, şi de o clinică privată din judeţul Timiş, care a obţinut bani din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi" se încadrează în Axa III - „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Majoritatea celor care accesează fonduri europene dedicate dezvoltării rurale o fac pentru afaceri „clasice", cum ar fi producţia de legume, fructe sau cereale. În acel program adresat mediului rural există, însă, şi finanţare pentru domeniul non-agricol.

Dosar în premieră

„La vremea respectivă, în 2009, nu exista un precedent pentru domeniul medical, nu mai făcuse nimeni asta. Cred că a fost destul de dificil şi pentru cei care au analizat dosarul, nu numai pentru noi", iniţiatorul şi coordonatorul policlinicii private din Pişchia, Mirela Sas. „Ne gândeam că sunt multe persoane în mediul rural care îşi doreau servicii medicale de calitate. Ne gândeam şi la bătrâni, care sunt nevoiţi să facă drumuri în oraş pentru proleme medicale. Am discutat cu mai mulţi medici din Timişoara, care au fost de acord că înfiinţarea unei clinici în mediul rural este o idee bună", a povestit directorul Mirela Sas.

Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat noua clinică a fost mentalitatea, pentru că nu a fost uşor să convingă oamenii din mediul rural că pot avea parte de servicii medicale de calitate chiar la ei în sat. Însă aceasta nu a fost singura luptă a celor care au pus pe picioare clinica din Pişchia. Pentru a demara proiectul, a fost nevoie şi de un consistent împrumut. „Am luptat şi cu mediul bancar. Unei bănci, o societate nou înfiinţată în mediul rural nu-i spune nimic. A fost nevoie de multă muncă de convingere pentru a arăta că avem un proiect fezabil", a explicat directorul clinicii.

Firma pe care funcţionează clinica a semnat un contract de creditare cu Banca Transilvania, profitând de produsul „Divizia pentru medici". „Nu a fost uşor, pentru că trebuia să cumpărăm noi aparatura, iar raburasarea de 75% din valoarea acestora se făcea pe factură, după ce le luam", a mai spus Mirela Sas.

Aproape trei ani de funcţionare

Afacerea funcţionează din 2009, clinica fiind deschisă în timp ce nivele superioare ale clădirii erau încă în construcţie. Din primăvara anului 2011, policlinica funcţionează la capacitate maximă. Aceasta pune acum la dispoziţia clienţilor 10 specialităţi medicale, pentru cinci dintre acestea existând şi un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, care acoperă parţial sau în totalitate costurile pentru pacienţi.

Investiţia iniţială, pentru ridicarea clădirii, amenajare şi cumpărarea aparaturii medicale a fost de 240.000 de euro. Din aceşti bani, 70% sunt fonduri nerabursabile, în timp ce restul este investiţie proprie. „Depindem mult şi de CAS, ne gândim bugetul în funcţie de banii care intră de acolo. Dacă finanţarea nu este făcută în timp util, avem probleme, însă ne descurcăm. Funcţionăm de aproape trei ani, iar acum, în 2012, pot spune că am ajuns la un echilibru, putem plăti lunar, fără mari probleme salariile, rata la bancă şi furnizorii", a spus directorul policlinicii. Afacerea are acum 16 cadre medicale angajate, iar acest număr se dublează dacă includem şi colaboratorii.

Clinica se află la 20 de kilometri de Timişoara, iar aproximativ 30 la sută dintre clienţi vin din oraş, pe lângă locuitorii din Pişchia şi localităţile învecinate. „În medicină nu toate lunile sunt la fel, există luni de vârf şi luni cu mai puţin de muncă. De exemplu, în iulie şi august, perioada concediilor, nimeni nu mai are nimic, numărul de pacienţi este notabil mai mic. Inclusiv criza economică afectează ritmul în care oamenii vin la medic. În perioada sărbătorilor, de exemplu, când se cheltuie mai muţi bani pe cadouri, numărul pacienţilor scade din nou", a mai spus Mirela Sas.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite