Incubator 107, “locul în care oricine poate învăța pe oricine, orice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierele Incubatorului se adresează publicului larg
Atelierele Incubatorului se adresează publicului larg

Incubatorul 107 este un proiect al asociaţiei culturale Macaz, al cărui scop este de a aduce împreună oameni care sunt pricepuţi la ceva anume, cu cei care vor să înveţe.

Proiectul constă în organizarea unor „ateliere", coordonate de nişte „meşteri", care acoperă o gamă foarte largă de activităţi. În cadrul acestor ateliere, participanţii pot învăţa diverse lucruri, de la tango la obiecte handmade, de la parkour la creaţie literară.

La începutul fiecărei luni, se organizează un eveniment denumit „Nocturnă", care se întinde, cum îi spune şi numele, pe durata unei nopţi întregi. În acest timp, toţi meşterii care vor susţine ateliere în luna ce urmează au câte o jumătate de oră la dispoziţie să îşi prezinte atelierul şi să ii convingă pe potenţialii participanţi. Tot atunci au loc şi alte activităţi, cum ar fi concerte sau jocuri, într-o atmosferă degajată.

Pentru cunoscători, Incubatorul este "locul unde oricine poate învăţa pe oricine, orice", în care oameni de toate vârstele se întâlnesc pentru a-şi împărtăşi pasiunile, într-o atmosferă relaxată. O iniţiativă menită să încurajeze participanţii să încerce ceva nou, dar şi să transmită mai departe puţin din ceea ce ştiu ei să facă. „Dacă stai să te gândeşti, fiecare din noi se pricepe la ceva, fiecare are o pasiune şi se ocupă de ceva mai mult. Şi dacă dedici timp şi pasiune, ajungi să fii priceput. Pasul următor este să vii la Incubator şi să înveţi alţi oameni, iar noi creăm contextul pentru asta. Pe unii îi cunoaştem personal, alţii sunt recomandaţi de prieteni, astfel de oameni sunt peste tot!", a spus Larisa Pleşca, organizator Incubator 107 în Timişoara.

Cum a pornit ideea Incubatorului

Iniţiativa este relativ recentă, Incubatorul a apărut prima dată în Bucureşti, în luna aprilie a anului trecut. "A început de la un grup de prieteni care îşi împărtăşeau ce le place şi se adunau în mansarda unuia dintre ei, totul a pornit de la câţiva oameni", a spus Larisa. De atunci, proiectul s-a extins treptat şi în alte oraşe: Iaşi, Cluj şi, din luna mai a acestui an, Timişoara.

Pentru a aduce această iniţiativă până în vestul ţării, a fost nevoie de trei timişoreni motivaţi şi entuziaşti: Ioana, Larisa şi Dragoş. „Ioana şi cu mine am participat la atelierele pe care le-au ţinut cei din Bucureşti şi am aflat că ei caută oameni care să ducă ideea în Timişoara. Cum ne-a plăcut ideea foarte mult, ne-am înscris pe site, am organizat un maraton de ateliere de probă şi a ieşit bine", a povestit Larisa.

Cum funcţionează Incubatorul

Proiectul e pe bază de voluntariat şi pe bază de donaţii. Mai exact, pentru fiecare atelier organizatorii sugerează o sumă de bani, oamenii participă la atelier şi la sfârşit, dacă le-a plăcut şi vor să susţină ideea, pot să doneze acea sumă. Principalul avantaj este că toate materialele sunt pregătite când participanţii ajung acolo, nu e nevoie să aducă ceva de acasă. Iar din donaţiile strânse, jumătate ajung la meşteri şi jumătate în fondul Incubatorului, menit să contribuie la organizarea activităţilor următoare.

Ce au făcut până acum

În aceste câteva luni de funcţionare, s-au organizat numeroase ateliere, pe teme cât se poate de diverse: tango, improvizaţie teatrală, creaţie literară, hamace, slackline (n.r. sport care presupune mişcarea pe o sfoară aflată deasupra pământului), jonglerie, origami, parkour.

Dorinţa organizatorilor este de a oferi câteva ateliere diferite în fiecare săptămână. Astfel, în săptămâna 27 august - 2 septembrie, cei interesaţi au putut învăţa: papioane şi noduri de cravată, decoraţiuni din hârtie, dreamcatchers, tango şi „community skills". „Community skills înseamnă lucru în echipă, căutare de soluţii la comun, comunicare într-un grup mai mare de oameni, într-o comunitate", a explicat Larisa.

Ce mai vor să facă

„Vrem să începem şi cu workshop-uri culinare, o să avem şi un atelier de teatru pentru copii, nouă ne-ar plăcea să avem un public divers, de la copii la oameni în vârstă. Ni s-a propus şi un atelier de tehnici de autoapărare. Noi încurajăm participanţii să vină cu propuneri, după care încercăm să punem în aplicare ideile", a declarat Larisa Pleşca.

Ce spun „meşterii"

„Nu se întâmplă lucruri extraordinare la aceste întâlniri, sunt mărunţişuri. Partea bună este că oamenii se întâlnesc şi fac ceva mărunt împreună, vor să facă parte dintr-un grup şi pun suflet în ceea ce fac, fiecare contribuie cu ceva", a declarat Sergiu Spătan, care i-a învăţat pe cei interesaţi să facă mai multe tipuri de noduri de cravată.

Mă ocup de handmade de la 12 ani, ştiu să fac bijuterii de cupru cu pietre semipreţioase, genţi, multe altele. Ideea cu papioanele a venit recent, ni s-a părut o idee bună pentru că sunt uşor de făcut şi participanţii le pot lua acasă, ca amintire şi ca să le poarte", a spus Alina Suciu. Alina a remarcat că oamenii sunt reticenţi la început, însă de la doua întâlnire, după ce văd că nu este nevoie de un talent deosebit ca să participi la aceste ateliere, „prind curaj".

„Am vrut să particip ca să împart ceea ce ştiu, mi s-a părut originală ideea. E foarte interesant să dai mai departe, de asta suntem aici, ca să învăţăm noi şi apoi să transmitem mai departe, e foarte frumos să ai satisfacţia că ai învăţat pe cineva", a declarat Irina Petricescu, studentă la Arte Plastice. „Li se pare interesant, de la atelierele pe care le ţin eu lumea pleacă cu ceva în mână, au mai multă încredere în ei pentru că realizează ceva cu mâinile lor şi rămân cu o amintire", a adăugat ea.

Ce spun participanţii

Mi se pare o idee foarte interesantă, ai ocazia să înveţi o grămadă de lucruri într-un timp foarte scurt, eu am participat deja la patru tipuri de workshop-uri şi mai urmează. Atmosfera este foarte plăcută, meşterii pun suflet în ceea ce fac, explică bine, cu răbdare", a declarat Raluca Marchiş, programator.

Ce mai urmează

Săptămâna aceasta, doritorii sunt aşteptaţi la o serie nouă de ateliere: decoraţiuni din hârtie, figuri de lut şi tango. În plus, sâmbătă va avea loc o nouă „Nocturnă" - o noapte întreagă cu ateliere, concerte şi jocuri. Locaţia? Toate aceste activităţi se vor desfăşura în Cuib d'Arte, în zona Piaţa Unirii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite