Închisoare cu executare pentru un tânăr care a ameninţat cu moartea un poliţist: „Familia ta o să sufere!“
0Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală într-un dosar de ultraj în care un tânăr din Timişoara a fost trimis în judecată fiind acuzat că l-a ameninţat cu moartea pe poliţistul care l-a încătuşat pentru că a refuzat să se legitimeze şi a devenit agresiv.
Un an şi cinci luni de închisoare cu executare. Aceasta este pedeapsa primită recent de un tânăr din Timişoara acuzat de ultraj după ce a ameninţat cu moartea un poliţist. Totul s-a întâmplat în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2017. Printr-un apel la 112 un cetăţean a anunţat că un tânăr aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a spart parbrizul unei maşini parcate. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie de la Secţia 1 Timişoara, care l-a identificat pe tânărul care a vandalizat maşina.
Pentru că tânărul, dat afară dintr-un club din cauza agresivităţii sale, a început să adreseze injurii şi să devină agresiv, poliţiştii l-au legitimat şi l-au dus la secţia de poliţie. Acolo circul a continuat. Tânărul a refuzat să se legitimeze şi s-a târât pe jos. Potrivit unei înregistrări realizate de poliţişti, tânărul l-a ameninţat cu moartea pe poliţistul care l-a încătuşat. „Familia ta o să sufere din cauza mea, îţi promit. Să mă taie Dumnezeu, eu îţi promit ţie. Nu am antecedente penale şi nu o să le am niciodată”, i-a spus agresorul poliţistului.
Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiş. Chiar dacă tânărul nu era la primul contact cu legea penală, fiind condamnat cu amânarea pedepsei pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat şi fără a avea permis, dar şi pentru lovici şi alte violenţe, magistraţii i-au aplicat în primă instanţă o pedeapsă cu suspendare. În apel, judecătorii au decis condamnare cu executare a tânărului. Magistraţii au arătat că prin sentinţa pronunţată vor să transmită un mesaj ferm în societate, dar şi poliţiştilor.
„Ameninţările aduse de inculpat agentului de poliţie nu au nici o justificare rezonabilă din partea inculpatului şi dovedesc dispreţul acestuia faţă de organele de ordine publică şi chiar faţă de ordinea publică ce trebuie general respectată.În raport cu gravitatea faptei penale săvârşite, a valorilor sociale lezate de inculpat, a antecedenţei infracţionale a inculpatului, în aprecierea Curţii, faţă de inculpat nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei principale aplicat.Se reţine, de către Curte, că organele de poliţie au obligaţia legală de a apăra ordinea socială şi de drept, trebuind să intervină ori de câte ori este necesar pentru apărarea acestora. Pe de altă parte şi agenţii de poliţie ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor structuri de ordine trebuie să aibă siguranţa că la rândul său, dacă este necesar, Statul este capabil şi cu siguranţă va întreprinde demersurile necesare protecţiei lor în mod individual. Prin neaplicarea unor pedepse cu caracter de exemplaritate în astfel de situaţii se poate ajunge la încurajarea unor astfel de fapte şi mai mult decât atât la o teamă a celor însărcinaţi cu apărarea ordinii publice că în orice moment pot fi ei victima unor infracţiuni sau a altor fapte ilicite fără a avea siguranţa unei protecţii corespunzătoare”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.