Video Imagini exclusive din palatul lui Momiță Bona de la Timișoara, intrat în posesia statului. Ce investiții a făcut VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momiță Bona, al cărui palat din Timișoara a fost trecut pe numele Statului Român, susține că a investit în clădire peste 1,2 milioane de euro. „Adevărul” a realizat un tur al clădirii, despre care Bona spune că are o ușă blindată care a costat 60.000 de euro și în care se poate trage cu arma.

Palatul lui Momiță Bona FOTO Daniel Dancea
Palatul lui Momiță Bona FOTO Daniel Dancea

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat luni, 25 septembrie 2023, că a recuperat, în proprietatea statului, o clădire de pe bulevardul C.D. Loga 52. Momiță Bona, care ocupă în momentul de față clădirea pe care Dominic Fritz vrea să o evacueze pentru a o transforma în grădiniță, a declarat că se va judeca oricât e nevoie cu Primăria Timișoara pentru a-și păstra clădirea.

Atâta mă distrez cu primăriuțu’ ăsta care e... Atâta îl plimb… Cât am plăcere eu. Și casa niciodată nu o să ajungă la el. Urmează să îl dau în judecată. De mâine încep procesul cu el”, a declarat Momiță Bona pentru „Adevărul”.

„Filmează granitul ăsta...”

Momiță Bona, care susține că a investit în clădire, după ce a cumpărat-o de la Mirela Stanca (n.red. soția lui Ionelaș Cârpaci), peste 1.200.000 de euro a acceptat să facă un „tur ghidat” al palatului. La demisol, în spatele unei uși din lemn masiv se află un hol, o bucătătie imensă, un mic salon, un dormitor, o baie și o cameră tehnică. Momiță Bona susține că renovarea a început cu lucrări de structură, proiectul fiind realizat în 10-12 ani.

Centrala asta e ca o inimă de-a mea. Are 23 de ani de când lucrează, e făcută cu distribuitoare”, spune „baștanul”, în camera tehnică.

La primul etaj se află un salon uriaș, o baie imensă și mai multe dormitoare. Totul este cu pereți cu decoruri aurii și mobilier specific caselor de romi din centrul Timișoarei.

Filmează granitul ăsta: 200.000 de euro. Ușile (n.red. de la dormitoare) le-am făcut în Austria. Cel puțin 180.000 de euro. Tot mobilierul a costat peste jumătate de milion (n.red. euro)”, mai spune Momiță Bona.

„Primăria să se bucure că s-au construit lucruri frumoase”

Înainte de a urca la următorul etaj, amenajat în stil asemănător, dar cu parchet în loc de granit, Momiță Bona arată spre ușa principală de acces în palat, din curte: „Ușile astea au costat peste 60.000 de euro. E ușă blindată. Poți să tragi cu cartușul în ea

Palatul lui Momiță Bona FOTO Daniel Dancea
Palatul lui Momiță Bona FOTO Daniel Dancea

În drum spre primul etaj al clădirii, Momiță Bona spune că e conștient că „e o ură” pe romii care au cumpărat case în centrul Timișoarei.

„Știu că e o ură pe noi. Că ei au cumpărat cășile (sic!). Primăria trebuie să se bucure că s-au construit lucruri frumoase. Milioanele astea care noi le-am dat la proprietari....Sunt români, erau profesori, erau proiectanți. Au investit țara cu banii ăștia. Noi banii i-am dat lor. Noi venim o dată sau de două ori (n.r. an)”, a arătat Momiță.

Palatul lui Momiță Bona FOTO Daniel Dancea
Palatul lui Momiță Bona FOTO Daniel Dancea

Acesta a insistat că dacă se va ajunge la evacuare trebuie să se realizeze expertiză și să fie despăgubit pentru ce a investit în casă.

Ei au bani? Dacă vrea statul, facem expertiză. Am proiecte, am filmare din timpul ăla (n.red. al lucrărilor), am casetă”, a mai spus Momiță Bona.

Istoria clădirii de pe Loga 52

Clădirea de pe C.D. Loga 52 a aparținut înainte de naționalizarea din 1950 unei familii din Arad – Ienciu Gheorghe și Rozalia. În 1950, în momentul confiscării averilor, clădirea familiei Ienciu a fost naționalizată de comuniști. Din cauza unor erori birocratice comise de funcționari în momentul naționalizării, Statul Român nu a fost intabulat ca proprietar al clădirii.

Faptic clădirea a fost preluată de Statul Român, care a transformat-o într-o clădire de apartamente în care locuiau mai mulți chiriași. Profitând de situație, după 1990, Ionel Sandner, alias Ionelaș Cârpaci, având informații că Statul Român nu figurează ca proprietar al clădirii, a falsificat în Germania o procură prin care soții Ienciu îl împuterniceau pe bunicul soției sale să vândă clădirea de pe strada Loga 52. După vânzarea făcută în baza procurii falsificate au avut loc vânzări succesive, proprietar al clădirii ajungând inclusiv menajera lui Cârpaci, Maria Prodea.  

În 1996, presa locală a dezvăluit falsurile lui Ionelaș Cârpaci, iar pentru a scăpa de probleme, Cârpaci i-a căutat și găsit pe foștii proprietari ai clădirii, familia Ienciu. Potrivit sentinței de condamnare a lui Ionelaș Cârpaci, în schimbul sumei de 14.000 de mărci, familia Ienciu a renunțat la pretenții asupra clădirii. Astfel, Ionelaș a putut să vândă imobilul, palatul ajungând în posesia lui Momiță Bona, un alt „baștan” din Timișoara.

În momentul în care Ionelaș Cârpaci a fost arestat pentru comiterea mai multor escrocherii imobiliare, ancheta s-a extins și asupra falsurilor care vizau clădirea de pe C.D. Loga 52.

În procesul în care Ionelaș a fost condamnat la închisoare, foștii proprietari (familia Ienciu) au transmis că „nu mai doresc să se constituie parte civilă și nu mai au nici o pretenție cu privire la acest imobil”.

Cu toate acestea, în dosarul penal, s-a dispus anularea tutoror actelor de vânzare-cumpărare de după Revoluție, inclusive contractul prin care Momiță Bona a cumpărat de la o „săgeată a lui Ionelaș”, și restabilirea situației inițiale, adică intabularea soților Ienciu.

După pronunțarea sentinței finale, în încercarea de a împiedica pierderea clădirii, Momiță Bona i-a donat clădirea fiului său, care nu era parte în dosar. Donația a fost anulată.

Folosindu-se, însă, de sentința penală pronunțată în 2016 prin care a fost dispusă și intabularea foștilor proprietari, de faptul că familia Ienciu a spus în proces că nu mai are pretenții asupra clădirii, dar și de faptul că Decretul 92 din 1950 este încă în vigoare, Primăria Timișoara a făcut demersurile la Cartea Funciară pentru intabularea Statului Român ca proprietar al clădirii. Noul CF a fost eliberat în 12 septembrie 2023.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite