FOTO Vechiul Pod de Fier din Timişoara va fi transformat într-o terasă futuristă
0Viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, a făcut public proiectul unei terase fiţoase care se va amenaja pe Podul de Fier.
Traian Stoia a primit proiectul realizat de un arhitect din Bucureşti, care a realizat schiţele fără să ceară bani. Conform proiectului, pe podul peste Bega ce leagă străzile Ady Endre şi Andrei Mureşanu, vor fi mesele atât pe interior, cât şi pe exterior, deasupra apei, pe un suport de sticlă.
Înainte de a scoate la licitaţie podul şi înainte de a amenaja terasa, podul trebuie reabilitat. Acesta trebuie expertizat şi în ceea ce priveşte structura de rezistenţă.
„Nu primăria face terasă acolo, o va face o firmă privată, în condiţiile pe care primăria le acceptă. Noi trebuie să scoatem un proiect la licitaţie. Nu-l avem şi ne bucurăm dacă vin oamenii cu proiecte şi le dăm la specialiştii noştri să-şi dea cu părerea, îl avem pe Sorin Tamaş care s-a oferit să facă acest proiect pe gratis”, a spus Traian Stoia.
Un pod proiectat greşit
Jancsó Árpád, autorul cărţii "Istoricul podurilor din Timisoara", susţine că podul a fost proiectat să se construiască prin reutilizarea pieselor metalice ale fostului pod Hunyadi, fiind alocată suma de aproximativ 70.000 de coroane. Societatea de căi ferate de stat austro-ungare a terminat demontarea podului Hunyadi în 5 aprilie 1913.
Până în data de 31 octombrie 1914, s-au terminat fundaţiile şi o parte din elevaţii. Din cauza războiului, lucrarile au stagnat o vreme, iar în 1916 Oficiul ingineresc a fost insărcinat să contacteze Societatea de căi ferate pentru reluarea urgent lucrările, deoarece piesele metalice depozitate pe malul Begăi timp de trei ani au început să se degradeze.
Podul a fost terminat în 1917, însă înălţimea prea mare, în ciuda frumuseţii sale, a fost un handicap care l-a condamnat să fie utilizat doar de către pietoni.
Legenda locală spune - fără să existe dovezi clare sau schiţe - că acest pod metalic care păstrează nealterate unele elemente orginale de construcţie ar fi fost ridicat pe baza unui desen original al celebrului Gustave Eiffel, cel care a proiectat cunoscutul Turn Eiffel din Paris.
Citiţi şi:
Peticirea Podului de fier, bătaie de joc la adresa timişorenilor