FOTO V-aţi plictisit de fotbal cu prietenii? Un timişorean a inventat un nou sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nou sport apărut la Timişoara poate fi foarte spectaculos. FOTO: Adevăru
Nou sport apărut la Timişoara poate fi foarte spectaculos. FOTO: Adevăru

Rembalul a fost inventat de Remi Rădulescu, un inginer premiat la numeroase saloane internaţionale, inclusiv la Geneva, anul acesta. La primul meci demosntrativ au participat mai mulţi foşti sau actuali fotbalişti de renume ai Banatului.

Noul sport se joacă patru contra patru, pe un teren cu dimensiunile celui de baschet, iar obiectivul este acela de a introduce o minge prin inelele unor porţi speciale. La meciul disputat la sala Olimpia în weekend-ul trecut, după derby-ul local din Divizia A de baschet, au participat mai mulţi jucători de fotbal cunoscuţi, retraşi sau aflaţi încă în activitate. Iosif Rotariu, Marcel Băban, Florin Bătrânu, Cristian Dancia şi Paul Codrea au înfruntat o echipă a jurnaliştilor timişoreni în primul meci de rembal.

”Am inventat acest sport în această vară, este o pasiune a mea. Eu am mai inventat şi un alt joc, care se numeşte hipbal şi care a fost premiat la Geneva cu medalia de aur. Pe acela nu am reuşit să-l punem însă în aplicare la noi, pentru că presupune o suprafaţă mare de joc şi jucători călare. Rembal-ul, însă, pare să aibă succes. Am facut mai întâi câteva antrenemante cu foşti jucători de la Poli, iar acum, în premieră mondială, s-a jucat primul meci demonstrativ de rembal. Proiectul este abia la început, trebuie să-l promovăm şi vom continua. Încercăm să facem un campionat, chiar cu o federaţie aici, la Timişoara, dar totul pas cu pas. Este un joc spectaculos, pentru că sunt multe răsturnări de scor, şi în plus este bun şi ca material didactic, pentru antrenament în mai multe sporturi ca handbal, baschet sau fotbal, pentru că acest joc antrenează precizia jucătorului”, a spus Remi Rădulescu.

Inventator cu numeroase premii

Timişoreanul Remi Rădulescu a primit, în primăvara acestui an, două medalii de aur de la Salonul de Invenţii din Geneva, pentru o instalaţie de tăiat ţurţuri şi un distilator solar. Cu un an mai devreme, inventatorul a fost premiat cu au pentru un alt sport, hipball. Acesta este mai greu de pus în practică decât rembalul, pentru că presupune echipe de jucători călare, însă a fost încercat deja în alte ţări cu o tradiţie mai mare în hipism. O altă invenţie apreciată a fost un dispozitiv care detectează gazul nociv dintr-o incintă şi îl evacuează. Timişoreanul a primit medalia de argint a Geneva pentru acest aparat care salvează vieţi. Acestea sunt doar câteva dintre distincţiile internaţionale ale inginerului Rădulescu.

Pentru jocul de rembal se foloseşte o minge de fotbal, pe un teren de dimensiunea celui de baschet, dotat cu porţi speciale. Acestea au câte 12 inele, prin care jucătorii trebuie să treacă mingea: cinci inele sunt în partea de jos (golul valorează un punct), patru în mijloc (golul valorează trei puncte) şi trei sub transversală (golul valorează cinci puncte).

Este foarte interesant, foarte distractiv şi destul de dificil

Există un careu mic şi un careu mare. Orice infracţiune în careul mare (henţ sau fault) se pedepseşte cu o "lovitură liberă". În careul mic are voie să intre un singur jucător al echipei care se apără, acesta având voie să atingă mingea şi cu mâna. În schimb, jucătorii care atacă nu au voie să înscrie din careul mic. Acestea sunt doar câteva dintre cele 150 de regului ale jocului. "Porţile de rembal pot fi folosite ca material didactic în şcoli, la fotbal, handbal şi chiar baschet. Doamna Carmen Tocală a spus că i-a plăcut ideeea şi că mă va ajuta să promovăm acest sport, să devină internaţional. Prieteni din Elveţia şi Germania m-au întrebat de acest sport, eu deocamdată l-am protejat, l-am înregistrat la OSIM", a mai spus inventatorul timişorean.

Un joc care te obligă la precizie

Jucătorii profesionişti de fotbal s-au declarat încântaţi de provocarea oferită de noul sport. "Este foarte interesant, foarte distractiv şi destul de dificil. Eu credeam ca e mai uşor, pentru că ai mai multe posibilităţi de a înscrie, dar nu e aşa. E foarte bun ca antrenament, dar trebuie să ne mai punem la punct, la prima reprezentaţie nu ne-am descurcat foarte bine", a declarat Paul Codrea.

"Este o premieră mondială şi mă bucur că am participat la acest eveniment alături de foşti colegi de-ai mei. Eu zic că este un sport provocator, sunt răsturnări de scor mari, e un joc pe care trebuie să-l gândeşti şi cred că va prinde bine mai ales la copiii din licee, pentru că se poate perfecţiona cu ajutorul rembalului biomecanica de lovire a mingii. Trebuie să-ţi alegi un anumit reper şi să exersezi astfel încât să poţi da de zece ori cu mingea în acelaşi loc. Nu e nevoie să fii jucător de performanţă, poate să participe oricine, eu zic ca lumea va încerca rembalul. Aşa cum englezii au inventat fotbalul, noi avem acum rembalul", a spus Iosif Rotariu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite