FOTO Timişorenii pun umărul la construcţia unei şcoli într-un sat din Senegal. „În România de-abia zugrăveşti ceva cu aceşti bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Asistenţă Socială de la Universitatea Vest din Timişoara este implicat într-un proiect internaţional, prin care se va construi prima şcoală din satul senegalez Gumal.

Cei de la Departamentul de Asistenţă Socială au sărbători anul trecut 25 de ani de la reînfiinţarea învăţământului superior în asistenţă socială. La acel eveniment s-a născut ideea unei acţiuni umanitare internaţionale, ca urmare a unei propuneri venite din partea catalanilor de la Asociaţia LaRotllana din Badalona.

Concret, este vorba de construcţia unei şcoli în satul Gumal din regiunea Tambacounda din Senegal.

„La aniversarea celor 25 de ani au venit şi partenerii noştri din Spania, de la Asociaţia Rotllana. Ei au fost prima dată în România după Revoluţie. Au adus tot felul de ajutoare, au venit cu schimburi de experienţe. Au revenit acum, după 20 şi ceva de ani, şi au rămas surprinşi de schimbările pe care le-au văzut la noi. Au spus că acum 20 de ani oraşul acesta era cenuşiu, şomajul era mare, veniturile foarte mici, oraşul era plin de oameni fără adăpost, erau acele persoane prin canale, dar am crescut foarte mult. Au spus că ar fi momentul să facem şi noi un pas spre a ajuta şi pe alţii care sunt mult în urma noastră. Am discutat de unde am plecat noi, cât de bine ne-a prins sprijinul extern, cum am evoluat. Aşa s-a născut ideea unei şcoli în Senegal, pentru că ei au mai făcut aşa ceva acolo”, a declarat profesorul Adrian Păşcuţă, unul din coordonatorii proiectului.


Cei de la LaRotllana au deschis în 2017 prima şcoală din istoria satului Gumal. Este o şcoală din lemn, iar structura actuală este provizorie. Voluntarii catalani au realizat deja proiectul pentru construirea unei şcoli cu două clase pentru 70 de copii (cu vârste cuprinse între 6 - 12 ani). De asemenea, se are în vedere şi susţinerea parcursului educaţional în primii ani de la înfiinţare.

image

„E ceva nou şi pentru noi. E o provocare. Am făcut multe acţiuni de asistenţă socială, dar toate s-au adresat comunităţilor locale, în Timişoara, Timiş, în ţară. Dar e prima experienţă internaţională pentru noi ca universitate”, a mai spus Păşcuţă. 

Asociaţia LaRotllana Bada este o asociaţie non-profit care lucrează pentru copii, tineri şi comunitate. Înfiinţată în 1989, asociaţia are misiune de a îmbunătăţi calitatea vieţii comunităţii prin proiecte educaţionale non-formale.

Şcoala va avea două clase, toalete şi o sală profesorală 

Pentru ridicarea şcolii s-a propus strângerea sumei de 17.000 euro. Şcoala din Gumal va avea două săli de clasă, două toalete şi o sală pentru cadrele didactice. Un alt partener care se află alături de Universitatea de Vest este Kolping România.

image

„17.000 de euro este o sumă modică, în România de abia zugrăveşti ceva cu aceşti bani. Acolo sunt alte preţuri, alte condiţii. Am zis că strângem bani din surse private, nu din fonduri publice. Proiectul de abia acum a fost lansat. Există un proiect de arhitectură făcut de cei din Spania, mergem pe proiectul lor. Va trebui construită efectiv clădirea. Ne-am dori să fie cât mai repede. Lucrăm împreună cu colegii, studenţii şi partenerii de la Kolping, care ne ajută înclusiv cu bani. Vom vedea cine va putea merge în Senegal, cheltuielie vor fi acoperite de noi. Din ce ştiu eu nu mai există o asemenea iniţiativă în România. S-au mai făcut acţiuni de gen pe linie religioasă. Dar pe linie universitară nu ştiu să fi existat. Nu implicăm biserica, nu facem evanghelizări, convertiri, e binevenit orice sprijin din partea oricui, dar acţiunea e pur educativă, laică, de asistenţă social, de binefacere”, a afirmat Adrian Păşcuţă.
 

image

Gumal nu are nicio clinică se sănătate, nici clădire publică

Educaţia primară este obligatorie şi gratuită în Senegal, însă, din păcate, sărăcia extremă îi conduce pe mulţi părinţi şi copii departe de mediul educaţional. În prezent în Senegal, la sat, nu există o tradiţie şcolară, localnicii nu cunosc efectele pe care le poate avea o şcoală asupra educaţiei copiilor, asupra vieţii lor, asupra familiilor lor.

Cei din Gumal au fost întotdeauna păstori de mici şi foarte puţini au putut să meargă la şcoală, pentru că drumul la şcoala cea mai apropiată, de aproximativ trei kilometri nu era întotdeauna accesibil din cauza căldurii extreme a verii sau prin dificultăţile şi surprizele pe care râul revărsat le putea aduce în vremuri de ploaie.
 

image

Răspunsul autorităţilor senegaleze a fost că este imposibil să construiască o şcoală din cauza lipsei de resurse financiare.

Gumal are în jur de 1.000 de locuitori. Este situat în estul Senegalului, lângă râul Gambia, unul dintre ultimele sate înainte de intrarea în jungla Parcului Naţional Niokolo-Koba. Gumal nu are nicio clinică se sănătate, clădire publică sau facilităţi comunitare.

Donaţii în contul Kolping România

Sprijinul financiar acordat celor din Gumal poate fi virat în contul:RO49INGB0000999907497353, deschis de Organizaţia Centrală a Familiilor Kolping România, filiala din Timişoara.

Organizaţia Centrală a Familiilor Kolping din România – este o organizaţie non-profit, structurată la nivel naţional, care are în componenţă 77 de asociaţii locale şi 2.450 de membri. Misiunea sa este de a acorda ajutor pentru auto- şi întrajutorare. Organizaţia este parte a Kolping Europa şi a Organizaţiei Internaţionale Kolping cu sediul la Koeln/Germania fiind răspândită în 62 de ţări ale lumii şi având peste 500.000 de membri.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite