FOTO Povestea bisericii-monument din 1746, strămutată prima dată cu ajutorul unui tăvălug tras de 24 perechi de boi
0
Biserica de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara datează din anul 1746 şi a fost adusă în comuna Topla în 1807 din satul învecinat, Remetea-Luncă.
Este cel mai valoros lăcaş de lemn din Banat. Biserica este realizată din bârne de stejar cioplite, baza fiind făcută din tălpi de stejar aşezate pe o fundaţie de piatră.
Lăcaşul de cult beneficiază de un element sculptural deosebit, un brâu median din lemn, ce o înconjoară la exterior.
Pereţii sunt din bârne late de gorun lucrate pe toat cele patru feţe şi încheiate la colţuri în „coadă de rândunică”. Acoperişul este din şindrilă, la fel şi învelişul turnului.
În 1807 a fost trensferată din satul Remetea-Luncă în comuna Topla, din zona Făgetului, în judeţul Timiş.
Donaţia bisericii credincioşilor din Topla este consemnată pe o evanghelie păstrată în biserică.
Obiectul a fost adus pe tăvălug, tras de 24 perechi de boi, reaşezat şi consolidat apoi cu ajutorul localnicilor.
Tot în 1807 a fost pictată, picturile fiind în stare bună şi astăzi.

În anul 1987 biserica a fost demolată în satul Topla şi a fost adusă la Timişoara, în Muzeul Satului Bănăţean, de la Pădurea Verde. În cursul anului 1996 au avut loc o serie de lucrări de reabilitare a monumentului. Atunci s-a realizat o boltă suport pe toată lungimea altarului şi navei.

Clopotniţa din lemn, prevăzută cu un clopot de 150 de kilograme, este separată, fiind plasată în dreapta bisericii. În curtea bisericii s-a reconstituit un cimitir unde sunt amplasate câteva cruci de lemn, metal şi patră, alături de o troiţă sculptrată de cunoscutul meşter popular Alexandru Perţa.

În 13 aprilie 1997 biserica a fost resfinţită şi redată credincioşilor. Ea se află şi în circuitul turistic al Timişoarei. Este parohie cu 184 de familii şi 465 de credincioşi. Biserica are hramul „Naşterea Maicii Domnului”.
Citeşte şi:









