FOTO Papa Francisc şi-a trimis reprezentantul la Radna. Banatul a fost pentru o zi centrul lumii creştine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardinalul Joachim Meisner, trimisul lui Papa Francisc în Banat, sfinţeşte bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both
Cardinalul Joachim Meisner, trimisul lui Papa Francisc în Banat, sfinţeşte bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Mii de pelerini, invitaţi şi personalităţi din ţară şi din Germania, Ungaria, Austria, Serbia şi Croaţia, înalte feţe bisericeşti în frunte cu cardinalul Joachim Meisner, trimisul Papei Francisc, au fost prezenţi la resfinţirea bazilicii Maria Radna.

Bazilica Maria Radna a fost reabilitată în urma unei finanţări de aproximativ 11 milioane de euro, din fonduri europene, cea mai mare sumă de bani atrasă de o biserică din România pentru un monument istoric.

Lipova este astăzi un loc uitat parcă de lume. Este prada unei decăderi fără precedent, cu monumente şi clădiri din perioada Imperiului Austro-Ungar aflate în paragină, cu infrastructura praf, cu viaţă socială şi culturală aproape inexistentă şi cu industria la pământ. În aceste condiţii, ceea ce s-a întâmplat la Radna este o minune!

Mai cu seamă că majoritatea bisericilor romano-catolice, reformat sau lutherane, veritabile monumente istorice, ar avea nevoie de lucrări de reabilitare. 

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Basilica Maria Radna a fost menţinută în viaţă de miile de pelirini romano-catolici care vin aici să se roage an de an. Iar acum, după reabilitare, va fi inclus în circuitul european de turism ecumenic, cu dorinţa ca anual să fie vizitată de aproximativ 60.000 de turişti. În fosta mănăstire franciscană, pe trei nivele a fost amenajat şi un muzeu.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Papa Francisc a spus despre resfinţirea bazilicii: „Este un eveniment universal, nu unul local sau regional”.
 

Evenimentele de duminică au confirmat acest lucru. Maria Radna a devenit pentru o zi centrul lumii creştine!

Papa l-a trimis la Radna pe cardinalul german Joachim Meisner, căruia i-a revenit sarcina să binecuvânteze lucrările de renovare a corpului bazilicii cât şi cele de la complexul monastic adiacent bisericii.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Sfânta Liturghie Pontificală a fost condusă de Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Koln. Au celebrat peste 20 de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi din ţară şi străinătate.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Printre ei s-au numărat Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, Babel Balazs, arhiepiscop de Kalocsa-Kecskemet, Stanislav Hocevar, arhiepiscop şi mitropolit de Belgrad, Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia. Au asistat la eveniment şi ierarhi ai Bisericii greco-catolice din România, cât şi ierarhii ortodocsi în frunte cu mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului şi PS Lukijan Pantelici, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administratorul eparhiei Timişoarei.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both


 

Cadrul muzical a fost asigurat de corul şi orchestra Domului din Timişoara, conduse de Walter Kindl, iar organist a fost renumitul Franz Metz, de la Munchen.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Din rândul oficialităţilor au făcut parte Hartmut Koschyk, însărcinat al guvernului federal german pentru problemele imigranţilor şi al minorităţilor germane din estul Europei, Soltesz Miklos, secretar de stat pentru problemele cultelor şi minorităţilor al guvenului ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte din partea guvernului României. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a dat citire mesajului preşedintelui Klaus Iohannis.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Au mai fost prezenţi Kiraly Andras, secretar de stat în cadrul Ministerului educaţiei, Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Wurttemberg, deputaţii Molnar Zsolt, Nicolae Mircovici, Ovidiu Ganţ, Adrian Merka. A fost prezent şi Peter Leber, preşedintele Asociaţiei Svabilor Bănăţeni din Germania, dar şi amasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk.

Nu lipsit nici primarul Timişoarei, Nicolae Robu, sau preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both


 

Îi ciuda căldurii, marea parte a credincioşilor, care nu au avut invitaţie în biserică, au urmărit procesiunea pe două ecrane uriaşe montate în faţa bazilicii. Aceştia au putut intra în biserică de abia la finalul liturghiei şi a sfinţirii lucrărilor. 

Bazilica Maria Radna FOTO Ştefan Both

Timp de două ore, evenimentele de la Radna au fost transmise în direct pe postul de televiziune TVR 1, ceea ce este o premieră pentru postul naţional, obişnuit să ofere în direct doar evenimentele de la marile sărbători..

Citeşte şi:

FOTO Bazilica Papală Maria Radna se reînoieşte cu 11 milioane de euro. Numărul turiştilor se va dubla în anii care urmează

FOTO Au sosit noile cruci aurite pentru monumentala Bazilică Papală de la Radna

FOTO Imagini spectaculoase de la reabilitarea Bazilicii Maria Radna, care va costa 10 milioane de euro


FOTO Zece milioane de euro pentru reabilitarea Bazilicii Papale Maria Radna şi introducerea ei în circuitul turistic european

FOTO Sfântul Gerhard de Cenad – un brand cultural bănăţean uitat pe nedrept în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite