FOTO Mesajul transmis la un post public de radio din Elveţia: „Românii din străinătate nu doresc ca România să se întoarcă spre dictatură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste #Rezist în Elveţia FOTO Facebook/ Rezist Zurich
Proteste #Rezist în Elveţia FOTO Facebook/ Rezist Zurich

Prin asociaţia Rezist Zürich, românii din Elveţia protestează faţă de modificările aduse legilor Justiţiei în Parlamentul României. Unul dintre membrii asociaţiei, a vorbit la un post de radio din Elveţia despre pericolul instaurării dictaturii în România.

Protestele românilor din ţară şi din diaspora împotriva politizării justiţiei au trezit interesul jurnaliştilor din Elveţia. Mihnea Mihai, membru al Asociaţiei “Rezist” Zürich, a fost invitat în seara zilei de miercuri, 13 decembrie, să explice la postul Radio RaBe din Berna acţiunile prin care majoritatea parlamentară şi Guvernul României schimbă legile.

„Ne dorim să transmitem că românii din străinătate nu doresc ca România să se întoarcă spre o dictatură sau autocraţie. Prin faptul că pozele de la manifestaţiile noastre devin publice în România, sperăm să-i încurajăm pe cei care protestează în ţară să-şi exprime opiniile. Asta e prima noastră speranţă. Pe termen mediu şi lung ne dorim să atragem atenţia în Elveţia asupra problemelor cu care se confruntă România şi o parte a Europei de Est”, a spus  Mihnea Mihai la Radio RaBe. 

Valul de proteste a românilor din diaspora este în creştere, iar prin asociaţia Rezist Zürich românii din Elveţia protestează împotriva regimului de la Bucureşti. Până acum au avut loc manifestaţii în două oraşe, la Zürich şi Fribourg.

Proteste Rezist în Elveţia

Mihnea Mihai este unul dintre mulţii români din diaspora care s-au afiliat grupului #Rezist. 

“Parlamentul a hotărât să îngrădească independenţa justiţiei. Cele mai multe dintre legile prin care se urmăreşte reducerea sau anularea independenţei justiţiei vor trebui să treacă prin ambele camere ale parlamentului. Ţinând cont însă de configuraţia parlamentară, posibilitatea ca independenţa justiţiei să fie în curând de domeniul trecutului, e foarte mare”, a mai spus Mihnea Mihai la Radio RaBe.
   

Proteste Rezist în Elveţia

Întrebat de moderator, cum acţionează aceasta majoritate parlamentară, Mihai a explicat. “Pe de o parte se intenţionează subordonarea Ministerului Public ministrului justiţiei. Apoi se doreşte slăbirea unei instituţii care verifică integritatea politicienilor (Agenţia Naţionala de Integritate) şi trecerea în subordinea Ministerului Justiţiei a unei instante independente politic (Inspecţia Judiciara) – cea care poate cerceta judecători asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate. Cu alte cuvinte, întregul control asupra sistemului judiciar îi va fi atribuit ministrului de justiţie, care este numit politic”.

image

În cazul unor aşa numite „erori judiciare” judecătorii ar trebui să acopere prejudiciile în mod individual, privat. Astfel de condiţii sunt oripilante, crede moderatorul elveţian. 

“Populaţia este şocata. Protestele împotriva destabilizării independentei justiţiei au început deja din februarie, atunci când peste 600.000 de oameni au ieşit în stradă. Acum oamenii au început din nou să iasă să protesteze. Încearcă şi să se organizeze altfel şi să se adreseze direct parlamentarilor – există multe iniţiative care îndeamnă oamenii să le scrie parlamentarilor şi anumitor instituţii ale Uniunii Europene. Astfel de iniţiative pun presiune pe parlamentari să nu adopte acest pachet de legi privind justiţia.

Elveţia nu este în Uniunea Europeana şi nu poate pune prea multa presiune pe România, dar cu toate astea românii de acolo vor să se facă auziţi, afirmă Mihnea Mihai.

Mihnea Mihai a studiat Matematica în Bucureşti şi şi-a dat doctoratul în Economie la Universitatea Saarland din Saarbrücken, Germania. De şapte ani locuieşte în Zürich, unde lucrează în

domeniul bancar, în managementul riscurilor. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite