FOTO Arcaşii moderni care redescoperă instictele native provenite de la strămoşii vânători
0
Există un loc în Timişoara unde se poate trage cu arcul cu săgeţi, una dintre cele mai vechi arme cunoscute în istoria omenirii
Unele izvoare istorice datează originea arcului cu săgeţi la aproximativ 25 de secole înaintea epocii moderne. Ilustrările desenelor rupestre din Epoca de Piatră stau mărturie. Vânătoarea cu arcul era sigură pentru că prada putea fi doborâtă de la distanţă.
Mai târziu, în antichitate, au fost folosite ca arme de război de numeroase civilizaţii, precum cele din Egipt, Roma, Persia sau China.
În ultimele secole şi-a pierdut utilitatea, ca de altfel şi omul a renunţat la instictele cu care erau dotaţi stămoşii lor. În Timişoara, există un loc unde se pot descoperi intuiţia şi instictul, pierdute sau estompate de evoluţia omului şi viaţa modernă. Toate acestea într-un mediu relaxant.
Este vorba clubul TM Archery, primul club de arcaşi din judeţ. Activităţile arcaşilor moderni se desfăşoară pe poligonul de pe strada Polonă, vizavi de combinatul Smithfield-Comtim.
“Am fost clubul în urmă cu doi ani. Iniţial am trans pe un teren din Calea Girocului. Însă pentru că au început construcţiile unor vile, ne-am mutat în cealaltă parte a oraşului. Poligonul trebuie să fie un loc sigur, la distanţă de zonele pe unde trec oameni şi fără alte obstacole”, a declarat Andrei Iulian, unul din fondatorii clubului TM Archery, alături de Kegler Zoltan şi Ioan Onc.
Pasul de la artele marţiale
Arcaşii din Timişoara au făcut trecerea la acest sport din arte marţiale. Andrei Iulian era practicant de kenjutsu, iar în 2005 a descoperit arcul prin armele tradiţionale japoneze – kobudo.
“Am tras şase luni singur pe câmp. Apoi mergeam prin Pădurea Verde să trag cu arcul. Era destul de strict. Nu se putea trage decât sub egida artelor marţiale. Am dat un anunţ pe internet şi în scurt timp ne-am adunat 15-20 de persioane. Pentru că am văzut că sunt din ce în ce mai mulţi interesaţi, am fondat, anul trecut, clubul TM Archery”, a mai spus Andrei Iulian.
În acest moment, plătesc cotizaţia de club, 50 de lei pe lună, aproape 70 de persoane. Cu toţii se întâlnesc la poligonul de la ieşirea din oraş, în direcţia Sâmnihaiul German.
Costul unui arc: De la 220 de lei la 2.000 de euro
Cei care vor să descopere acest sport au nevoie la început de o investiţie. Cel mai ieftin arc, care poate fi cumpărat şi de la Decathlon, costă 220 de lei. Mai scumpe sunt săgeţile: 24 de lei o bucată. (Ai nevoie de cel puţin un set de zece săgeţi). Apoi, preţurile cresc în funcţie de complexitatea armei.
“Cel mai scump arc costă undeva la 2.000 de euro. Este cea mai simplă armă. Vă daţi seama că era alcătuită dintr-un băţ şi o coardă. Producătorii au tot înbunătăţit arcul, au umblat la finisaje, au adăugat esenţe exotice. Eu am un arc cumpărat de la un constructor de arcuri din Moldova, Liviu Hunca. El produce arcuri şi pentru SUA. A costat 500 de euro”, a afirmat Andrei Iulian.
Un vechi sport olimpic
Tirul cu arcul a devenit sport olimpic în anul 1900. A fost menţinut la alte trei ediţii în 1904, 1908 şi 1920. După o absenţă de 52 de ani, tirul cu arcul a fost reintrodus în competiţia olimpică în 1972 şi a rămas până în prezent.
Arcaşii timişoreni au participat ca invitaţi în afara concursului, la un Campionat European, care s-a desfăşurat, anul acesta, la Gyula, în Ungaria, ţară de unde provine de foarte mulţi ani campionul mondial şi European.
“Pe lângă acest campionat European, am mai participat şi la o etapă din campionatul Ungariei, unde s-au întrecut peste 800 de sportivi. Acolo este o tradiţie acest sport”, a adăugat Iulian.
TM Archery va organiza primul concurs dotat cu premii în bani din România. Acesta va avea loc la Timişoara, sâmbătă, 7 septembrie, cu începere de la ora 10.00. Premiul cel mare este 1.000 de euro.






